„Stimate domnule primar Romeo Stavarache,
Va adresez rugamintea de a-mi preciza cati ani de zile mai aveti de gand sa continuati atitudinea obstructionista si de nerespectare a legii, pe care o manifestati din martie 2006, pana in prezent, fata de restituirea terenului revendicat inca din anul 2001 si asta dupa ce beneficiam de o sentinta judecatoreasca favorabila, dupa nesfarsite tergiversari si dupa ce in martie 2006 comisia de analiza a notificarilor a hotarat sa mi se restituie terenul si sa-mi acordati despagubiri pentru demolari! Ce scop ati urmarit prin reluarea tergiversarilor, blocarea propriei dv decizii, in ciuda unui fundament juridic de nezdruncinat, culminand cu dispozitia de primar din decembrie 2007 de a nu-mi restitui terenul? Din nou v-am dat in judecata si din nou am castigat, dispozitia dumneavoastra fiind calificata drept ilegala! Cu cat intarziati mai mult rezolvarea problemei, cu atat veti plati mai multe cheltuieli de judecata, daune de intarziere si mai mari, precum si daunele morale pe care vi le voi solicita pentru timpul si nervii pierduti din cauza sicanarilor dumneavoastra interminabile si absurde. Nu cred ca ar fi corect ca Primaria Bacau, adica distinsii mei concetateni care v-au ales in speranta ca veti administra orasul cu buna credinta si in deplina legalitate, ar trebui sa suporte aceste daune, ci dumneavoastra, din propriul buzunar sa suportati consecinta nazbatiilor care va preocupa, Primaria devenind practic nefunctionala. In plus, cum va permiteti sa nesocotiti legea in privinta solicitarilor mele referitoare la obligatia clara pe care o aveti de a-mi comunica situatia juridica a terenului, dumneavoastra incasand in continuare chirii, desi terenul este revendicat. C platitor de taxe si impozite, din care si dumneavoastra beneficiati, va intreb din nou, stimate domnule primar, cat timp veti mai continua sirul neintrerupt de obstructii si ilegalitati?”
Prof.dr.ing. Alexandru Nica – 25 octombrie 2009
Primaria ne va raspunde pe legea 544
La intrebarile noastre, reprezentantii Primariei Bacau ne-au invitat sa facem o cerere pe legea 544. aVoi face toate demersurile pentru a va da un raspuns la aceste solicitari. Va rog, puneti aceste intrebari pe 544!”, ne-a precizat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei Bacau. Vom reveni cu detalii in numerele viitoare.
Primarul Stavarache mentine garajele pe terenul lui Nica
Prof.dr.ing. Alexandru Nica, fellow of Alexander von Humbold Foundation, este revoltat de tergiversarile primarului Romeo Stavarache, care este obligat de lege (si instantele de judecata) sa reconstituie dreptul de proprietate pentru terenul de 631 de metri patrati, de pe strada Bicaz 132 (de fapt B-dul Unirii 11) (fosta strada Scheia, unde a functionat Fabrica de sifoane Higiena). Tribunalul Bacau in luna februarie 2009 a anulat dispozitia primarului Romeo Stavarache, cu numarul 31254/ 27 decembrie 2007, in care acesta afirma ca Alexandru Nica nu face dovada preluarii abuzive a terenului si imobilelor de catre statul comunist. Instanta bacauana obliga Primaria Bacau: asa restituie reclamantului, in natura suprafata de 631 de metri patrati, situat in Bacau, strada Bicaz 132 (fosta Scheia, nr 6-12)… si sa se propuna despagubire in cota de 35% din imobilele constructii demolate”. Primaria Bacau, desi nu a venit pana acum cu nicio dovada iar Alexandru Nica face dovada dreptului de instanta (intarit de Tribunalul Bacau) a declarat recurs, care se judeca pe 4 noiembrie. aAm ajuns la limita. De atatia ani sunt purtat in instanta de acest primar care a luat atatea decizii ilegale. Acest domn, Stavarache, isi bate joc de mine. In clipa asta este evident ca nu are nici cea mai mica sansa pentru a castiga in instanta. Dreptul de proprietate imi este recunoscut, nu exista dubii. Terenul este liber, nu exista constructii importante, doar niste garaje”, ne-a declarat Alexandru Nica. In data de 8 mai 2009, profesorul Nica solicita Primariei Bacau sa-i transmita contractele beneficiarilor de garaje, situate pe terenul de 631 de metri patrati. Pe terenul omului, Primaria Bacau a autorizat agarajele cu numerele 3860-3862, 3826-3837 si opt garaje nenumerotate a caror situatie juridica nu mi-ati transmis-o, incalcand art 25 si 26 din legea 10/2001, in ciuda repetatelora atentionari. Mai mult, ati continuat sa incasati contractele chiriilor respective, desi revendicasem in mod legal terenul. Imi exprim speranta ca veti inceta atitudinea obstructionista si de nerespectare a legii, punandu-mi la dispozitie datele solicitate, necesare continuarii procedurilor legale, in vederea indeplinirii sentintei judecatoresti anexate”.
Nu a dat spaga
Alexandru Nica are de gand sa ceara daune importante de la Primaria Bacau, pentru tergiversarea punerii in posesie si pentru nefolosirea terenului. Abia dupa consumarea recursului si obtinerea unei decizii irevocabile s-ar putea introduce o actiune penala la adresa primarului, pentru abuz in serviciu. Profesorul Alexandru Nica ne-a declarat faptul ca pana acum nici un angajat al Primariei Bacau nu a perceput spaga pentru solutionarea cazului. aChiar nu mi-a cerut nimeni spaga. Dar nici nu mi-au facut treaba. Nici macar nu au respectat legea!”, ne-a mai spus profesorul Alexandru Nica.
Erori absurde: B-dul Unirii, si nu Bicaz
In decizia Tribunalului Bacau numarul 240, din 11 februarie 2009, dar si in actele Primariei Bacau s-a strecurat o greseala: aObliga parata sa restituie reclamantului, in natura, suprafata de 631 metri patrati, situat in Bacau, strada Bicaz 132″. Ne-am deplasat la strada cu pricina, iar la acel loc se afla un bloc, alei, nicidecum garaje. Contactat telefonic, profesorul Nica ne-a declarat: aIn municipiul Bacau s-au schimbat denumirile la strazi si in cazul meu s-a facut o greseala. Fosta strada Scheia se afla pe Bulevardul Unirii, in spatele blocului turn de pe colt. Din pacate, si instanta a preluat aceasta greseala, dar care nu schimba cu nimic fondul problemei”. Ne-am deplasat la locul unde se gasesc garajele 3860-3862, 3826-3837, care se afla in vecinatatea blocului 5, B-dul Unirii, in spatele blocului 11, in vecinatatea Kaufland, altadata Moara Veche.
Grupul de interese apropiat de administratia locala bacauana, ascuns sub literele unui partid, PNL Bacau, a reusit sa dea cateva tunuri imobiliare remarcabile. In paginile ziarului Desteptarea au aparut anchete referitoare la marile afaceri realizate de grupul de liberali din jurul primarului Romeo Stavarache. Actele, la limita legii, aprobate in Consiliul Local la initiativa primarului, au produs efecte in cazul terenurilor de la Serbanesti, Casa de Oaspeti (a fost blocat un proiect de 150.000 de euro), atelierele Colegiului aSaligny”, Strandul Tineretului, fostele unitati militare s.a. In marea majoritate a cazurilor, institutiile abilitate ale statului s-au sesizat. Acum este tacerea dinaintea furtunii, o tacere prilejuita de campania electorala pentru prezidentiale.
Liniste si pace in ancheta DNA si MAI
1.300 de politisti bacauani din Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) din MAI vor sa se faca lumina in cazul celor 2,3 hectare de livada luate de Consiliul Local Bacau, cu acordul primarului Stavarache si al comandantului Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bacau, Stefan Alexa. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) desfasoara in paralel o cercetare asupra modului in care au fost luate terenurile. Potrivit liderilor SNPPC, ancheta dureaza cam mult, in conditiile in care o serie de aspecte pot fi elucidate prin consultarea legii. aStiu si de la DNA ca ancheta este in derulare. In rest, nu am aflat nimic nou. Noi vrem sa se faca dreptate”, ne-a declarat Marian Pavel, lider SNPPC Bacau. Si purtatorul de cuvant al IPJ Bacau ne-a confirmat faptul ca ancheta este in derulare. aCand vom avea rezultatele finale ale anchetei, le vom face publice. Nu stim cat vor dura cercetarile”, ne-a declarat Narcisa Butnaru, de la IPJ Bacau.
Baietii destepti din primarie pregatesc un nou tun imobiliar
Un teren de 1,7 hectare situat pe Bulevardul Unirii si aflat, pana de curand, in patrimoniul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” a fost luat la ochi de grupul de interese liberal. Desi pe respectiva suprafata exista o cladire veche de 110 ani, Directia de Patrimoniu din Primaria Bacau nu a demarat procedurile de incadrare a imobilului in lista monumentelor istorice protejate. Primaria si-a netezit astfel drumul, cladirile pot fi demolate fara nicio problema iar terenul poate avea orice destinatie, dupa trecerea acestuia din domeniul public in domeniul privat. In ultimii ani, cladirea a cunoscut o degradare accentuata. In opinia expertilor imobiliari, metrul patrat de teren in respectiva zona a municipiului costa cel putin 500 de euro, intreaga suprafata fiind evaluata la cel putin 5 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu (DJCCP), respectivul imobil intruneste toate conditiile pentru a fi clasat in categoria monumentelor istorice protejate. Simona Farcas, consilier in cadrul DJCCP, a declarat ca Primaria, in calitate de proprietar al respectivului amplasament/ imobil, ar trebui sa initieze demersurile pentru dosarul de clasare a cladirii. aRespectivul imobil intruneste toate conditiile pentru a fi socotit monument de patrimoniu. E o cladire istorica, are 110 ani, dar nu se regaseste pe lista monumentelor protejate. Primaria, Directia de Cultura sau proprietarul pot initia demersurile pentru inscrierea imobilului pe lista cladirilor protejate”, a explicat Farcas. Ea a mai spus ca in ultimii doi ani municipalitatea nu a facut nici un astfel de demers pentru a trece sub protectia legii cladiri cu incarcatura istorica. Totusi reprezentantii Primariei Bacau au facut ceva, pentru a nu include obiectivul in lista de patrimoniu. Cladirea de caramida, pe care se afla si o placuta centenara (1899-1999) a fost trecuta in inventarul realizat in urma cu un an ca fiind din 1920.
Zeci de hectare de gunoaie si promisiuni
Cateva zeci de hectare, aflate in vestul Municipiul Bacau, primite de administratia locala de la Ministerul Apararii Nationale (MapN), au ajuns acum loc de depozitare a gunoaielor pentru o parte din locuitorii din Cartierul CFR dar si pentru unele firme. Primaria Bacau nu a mai igienizat zona si nici nu a mai dezvoltat proiectele promise in campania electorala din 2008.
Primaria Bacau a demolat fostele unitati militare sub pretextul ca pe terenul ramas liber vor fi construite o baza sportiva, sali pentru agrement, blocuri de locuinte. Investitorul imaginar nu a aparut nici astazi la portile Bacaului. Ideea enuntata inainte de alegeri i-a adus primarului un plus de simpatie si de voturi. In fapt, in urma demolarii fostelor unitati, cateva firme apropiate administratiei locale s-au ales cu mii de tone de materiale de constructii.
In raspunsul Primariei Bacau, dat in conformitate cu legea 544, referitor la terenurile MapN, se arata doar intentiile vechii administratii locale, care nu au mai fost materializate in niciun fel in ultimii ani: aPrin HCL 108 din 29 aprilie 2004, s-a stabilit preluarea terenului de la MapN, unde se precizeaza ca ase va avea in vedere ca acest teren, dupa transfer, sa contribuie la realizarea obiectivelor de investitii privind Depozitul Ecologic Zonal pentru Deseuri al Municipiului Bacau si zonele limitrofe cu participare de la Uniunea Europeana, executarea Centurii de Ocolire Vest a Municipiului Bacau si asigurarea construirii de locuinte pentru tineri”.
Romica l-a adus pe Gica la Strand
O alta mutare a actualei administratii, care seamana cu un tun imobiliar, a fost facuta la Strandul Tineretului. Terenul de 3,5 hectare a fost concesionat cu 50 de mii de lei firmei Gepex a liberalului Gica Vlasie. an proiectul de hotarare dina 27 februarie 2007, ase aproba concesionarea prin licitatie publica deschisa, cu oferte an plic sigilat a terenului an suprafata de 34.652 de metri patrati, an care este amplasat obiectivul de investitii Strandul Tineretului, apartinand domeniului public al municipiului Bacau, situat an intravilan, pe strada Stefan cel Mare.
[ad#stire] Noua denumire a obiectivului de investitii va fi aceea de Parc de Distractii (Gepex Parc) si va cuprinde bazine de anot, teren tenis, teren fotbal artificial, patinoar si parc pentru copii. Se aproba taxa minima de concesionare anuala, ce constituie pretul minim de pornire la licitatie pentru terenul pe care se va amplasa Parcul de Distractii, la suma de 50.000 de lei pe an”. La licitatia organizata de Primaria Bacau au cumparat caietul de sarcini sase firme, respectiv: Gepex, Ranfort Construct, Aurelio Construct, Koster, Complex Food si Vasion. an mod suprinzator, patru firme s-au retras din cursa pentru Strandul Tineretului, lasand loc doar celor doua firme ce apartin lui Gica Vlasie, Gepex si Vasion. 3,5 hectare au fost concesionate astfel an centrul orasului Bacau, pentru numai 50.000 de lei (aproximativ 1,3 lei pe an, pe metru patrat). Concesiunea este pentru o durata de 25 de ani, cu posibilitate nelimitata de prelungire. Gica Vlasie, prin Gepex, stapaneste astfel nelimitat un teren evaluat la aproximativ 14 milioane de euro.