Importanta fungicidelor în protectia plantelor

Fungicidele sunt substante utilizate pentru a controla, preveni sau eradica diferite afectiuni (boli) ce afecteaza plantele. Aceste substante sunt concepute pentru a inhiba cresterea si dezvoltarea patogenilor, care pot cauza daune semnificative culturilor agricole, gradinilor sau altor medii în care se cultiva plantele.

Astfel, daca plantele tale au anumite boli (sau sunt predispuse la acestea), trebuie sa alegi un fungicid adecvat, pentru a le asigura cresterea si dezvoltarea sanatoasa.

 

Exista diverse tipuri de fungicide, fiecare având modul sau specific de actiune si spectrul sau de eficacitate. Unele fungicide actioneaza prin contact, adica se aplica direct pe suprafata plantelor si formeaza un strat protector care împiedica patogenii sa patrunda si sa infecteze tesuturile plantelor. Acestea sunt cunoscute sub numele de fungicide de contact si au substante active precum captan, sulf etc.

 

Pe de alta parte, fungicidele sistemice sunt absorbite de plante si circula în interiorul acestora, oferind protectie împotriva infectiilor fungice chiar si în partile plantei care nu sunt direct tratate. Acestea sunt eficiente în tratarea unor boli mai persistente sau în conditii climatice favorabile pentru dezvoltarea patogenilor.

 

Aplicarea fungicidelor trebuie sa fie facuta în conformitate cu instructiunile de pe eticheta. Eticheta unui fungicid furnizeaza informatii esentiale despre dozajul corect, momentul aplicarii, echipamentul de protectie necesar si alte precautii de siguranta. Este important sa se respecte aceste instructiuni pentru a maximiza eficacitatea tratamentului si pentru a minimiza riscurile pentru sanatatea umana si mediul înconjurator.

 

Fungicidele reprezinta o categorie esentiala din produsele de protectia plantelor, fiind utilizate pentru a preveni si trata bolile care pot afecta recoltele agricole, gradinile si alte plante cultivate.
Pe lânga fungicide, o alta categorie importanta de produse de protectia plantelor este cea de erbicide. Erbicidele sunt substante chimice utilizate pentru a controla si elimina buruienile sau plantele nedorite care cresc în culturi sau în alte medii în care cresc plantele. Acestea actioneaza în principal prin afectarea sistemului metabolic al plantelor tinta, inhibându-le cresterea si dezvoltarea sau cauzându-le moartea.

Erbicidele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii culturilor si pentru gestionarea eficienta a buruienilor, contribuind la cresterea randamentului si calitatii recoltei. Utilizarea erbicidelor trebuie sa fie însa efectuata cu precautie si conform instructiunilor de pe eticheta, pentru a minimiza riscurile pentru mediul înconjurator si pentru alte plante pe care nu doresti sa le elimini. Erbicidele pot fi selective sau totale.

Erbicidele selective sunt create pentru a viza doar anumite categorii de buruieni, cum ar fi cele monocotiledonate sau dicotiledonate, anuale sau perene, fara a afecta culturile omologate. În schimb, erbicidele totale sunt neselective, eliminând orice tip de buruieni, dar pot afecta si alte plante, inclusiv cele de cultura. Pentru utilizarea corecta a erbicidelor, trebuie sa respecti cu strictete dozele si instructiunile de pe eticheta, pentru a maximiza eficacitatea tratamentului si pentru a minimiza riscurile pentru mediu si sanatatea umana.

Unul dintre erbicidele utilizate pentru combaterea buruienilor în cadrul culturilor este Dicopur top. Acest erbicid sistemic actioneaza selectiv si sistemic împotriva buruienilor dicotiledonate în culturile de grâu si porumb.

Erbicidul sistemic Dicopur Top combina doua substante active si actioneaza selectiv si sistemic împotriva buruienilor dicotiledonate din culturile de grâu si porumb. Solutia asigura absorbtia atât la nivelul frunzelor, cât si la nivel radicular, oferind un control eficient. Se prezinta sub forma de lichid limpede, omogen si mobil, cu o nuanta galben-bruna, continând 344 g/l acid 2,4-D din sare de dimetilamina si 120 g/l dicamba. Utilizarea acestui erbicid postemergent ajuta la mentinerea sanatatii si randamentului culturilor, reducând concurenta pentru resurse esentiale precum apa si nutrienti.

Erbicidul Dicopur Top este selectiv pentru grâu si porumb. Aplicat pe buruieni, acesta patrunde în plante si induce un exces de auxine, crescând metabolismul buruienilor pâna la epuizare, ceea ce duce la uscarea acestora. Cele mai bune rezultate se obtin în conditii climatice calde si umede. Dicopur Top este destinat tratamentelor postemergente pentru controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale si perene în culturile de grâu si porumb.

În concluzie, fungicidele si erbicidele sunt esentiale pentru protejarea culturilor si cresterea randamentului recoltelor. Fungicidele previn si trateaza bolile plantelor, iar erbicidele elimina buruienile nedorite. Exista fungicide de contact si sistemice, fiecare având moduri specifice de actiune. Erbicidele pot fi selective, vizând anumite buruieni (protejând culturile pentru care prezinta omologare), sau totale, eliminând toate plantele din zona tratata. Utilizarea corecta, conform instructiunilor, este foarte importanta pentru eficacitate si siguranta.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , ,

Un comentariu

  1. The application of fungicides must be done in accordance with the instructions on the label.
    Link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com