Trei delegatii din Romania, din Bacau, Hirlau si Baltata, (judetul Iasi) au fost prezente in perioada 30 august-2 septembrie la Costesti, in raionul Ialoveni din Republica Moldova, la sarbatoarea limbii romane dar si la „Primul clopotel“, care marcheaza inceputul anului scolar.
Serbarile dedicate constiintei nationale si educatiei au fost precedate in tara vecina, pe 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova. „Ziua limbii noastre“- Ziua limbii române“ este marcata an de an, din 1990, ca semn al renasterii nationale, dupa destramarea URSS. In Romania, „Ziua limbii romane“ se marcheaza, dupa initiativa legislativa a senatorului Viorel Badea, din 2011.
Delegatiile din Hirlau si Baltata au fost reprezentate de primari, profesori si ansambluri folclorice iar din delegatia de la Bacau au facut parte viceprimarul Constantin Scripat, consilierii locali Ilie Birzu si Doina Dragomir, profesorii Calin Boamba, Dana Birzu, Mitica Pricopie s.a.
Bacaul are semnat un acord de cooperare din 2016 cu Costestiul, localitate in care traiesc aproape 12 mii de oameni, din care 99,9% se identifica ca fiind romani- moldoveni.
Primarul Costestiului, Natalia Petrea, dar si directorii scolilor din localitatea de peste Prut au reusit sa incheie mai multe acorduri cu institutii similare din Romania, punct de plecare pentru proiecte, cu finantare europeana si romaneasca.
Ziua Limbii Romane-31 august
Autoritatile din Costesti dar si cele raionale din Ialoveni (seful sectiei cultura Tudor Grigorita) au pus la punct un program complex la care au participat si zeci de invitati din Romania. Dupa simpozionul de la Primaria Costesti-„Limba noastra-i limba sfanta“ in fata caminului cultural din localitate s-au desfasurat manifestarile dedicate limbii romane.
Aici au avut loc expozitiile institutiilor culturale, expozitiile agricole cu vanzare de produse traditionale locale, cu obiecte de artizanat.
A urmat semnarea acordului de colaborare dintre comuna Baltati din Romania si satul Costesti din Moldova, urmata de intonarea Imnului de stat al Republicii Moldova- „Limba noastra“, de Alexei Mateevici. Au luat cuvantul primarul Natalia Petrea, academicianul Nicolae Dabija, viceprimarul Constantin Scripat, profesorul Dana Birzu, s.a.
Au urmat apoi spectacolele de dans si muzica (muzica corala interpretata de corul de copii „Anastasius“. Formatia de dans sportiv „Elegance“, Trupa Haiducii din Costesti-Ialoveni, Scoala de muzica „Filip Todirascu“, condusa de profesorul Gheorghe Matei, Liceul Teoretic „Olimp“, o hora a satului, Ansamblul „Viitorul“ dar si solisti profesionisti.
Un alt moment artistic a avut loc la „Casa Creanga“ de la Complexul Turistic „La Costesti“, unde gazda ospitaliera a fost Gheorghe Diaconu. Au cantat Haiducii dar si o talentata tanara interpreta de muzica populara, de la Liceul de Arta din Oradea, Bianca Diana Popa.
„Primul clopotel“, un adevarat ritual educational
Scolile din Moldova si-au inceput cursurile pe 1 septembrie, odata cu primul clopotel. Ceremoniile care se realizeaza la scolile de pe cuprinsul tarii vecine sunt incarcate de un adevarat ritual, prin care sunt primiti si condusi la clase micutii din clasa intai. La scolile din Costesti au fost arborate drapelurile Republicii Moldova, a Romaniei si Uniunii Europene. Si aici, delegatiile din Romania au fost primite cu caldura, atat de profesori si copii cat si de autoritatile care au onorat momentul (primarul Natalia Petrea, viceprimarul Andrei Turcan, reprezentanti ai autoritatilor centrale din Moldova, din cadrul Ministerului Educatiei, s.a.).
Promisiuni, proiecte, promisiuni…
Dupa mai bine de doua decenii de declaratii calduroase si promisiuni, autoritatile de pe ambele maluri ale Prutului par sa abordeze relatia bilaterala mai pragmatic, cu efecte pe termen mediu si lung, spre binele romanilor din ambele tari. Bacaul a semnat acordul de cooperare cu Costestiul, localitate aflata la cativa kilometri de Chisinau, care ofera multiple oportunitati culturale si economice. De aici pleaca in multe locuri din Europa dar si in est, in Federatia Rusa, strugurii de masa cu boaba mare, tot aici se fac vinurile de calitate, din care o parte ajung sa fie depozitate in beciurile de la Milestii Mici, cea mai lunga galerie de conservare a vinului din lume, mentionata in Cartea Recordurilor. Tot in Costesti se gasesc situri arheologice, pentru a caror explorare este nevoie de fonduri substantiale.
Un proiect realizat in parteneriat cu Bacaul a avut loc in luna august, cand 20 de copii din Costesti au venit intr-o tabara la Valea Budului. In octombrie, la propunerea profesorilor Calin Boamba si Mitica Pricopie va avea loc un schimb de experienta pentru cadrele didactice. Exista intentii si promisiuni, reconfirmate si prin discursul viceprimarului Constantin Scripat, pentru proiecte mai consistente, de infrstructura, in plan economic, s.a.
Primarii din Hirlau si Baltata au parcurs primii pasi pentru realizarea proiectelor bilaterale cu Costestiul. Comuna Baltata promite realizarea unor proiecte transfrontaliere, cu finantare de la UE.