Cum functioneaza sistemul Timflow, implementat de Holzindustrie Schweighofer, care creste transparenta exploatarii lemnului

Sistemul de monitorizare prin GPS, Timflow, permite publicului un acces mai usor la datele referitoare la livrarile de bustean catre fabricile de cherestea Holzindustrie Schweighofer – un set mai extins de date este disponibile la www.timflow.com. În acest moment, 660 de camioane sunt echipate cu dispozitivele Timflow
Dupa patru luni de la implementare, sistemul Timflow de monitorizare prin GPS a transporturilor de bustean a primit o actualizare importanta: utilizatorii înregistrati pe www.timflow.com au acces direct la toate transporturile de bustean livrate la o anumita fabrica într-o anumita data, doar alegând data si destinatia respective. Actualizarea este o masura fara precedent în industria româneasca a lemnului – nicio alta companie nu mai ofera acelasi grad de transparenta pentru public.
În aprilie 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat Timflow, un sistem GPS pentru monitorizarea transparenta a livrarilor de bustean, unic în industria Europeana a lemnului. Sistemul reprezinta masura centrala a planului de actiuni al companiei pentru lupta împotriva fenomenului taierilor ilegale din România si permite monitorizarea completa a parcursului transporturilor, de la punctul de încarcare pâna la poarta fabricii. Informatiile colectate, care includ datele GPS si fotografii ale încarcaturii, sunt disponibile publicului la www.timflow.com. Accesibilitatea datelor a fost extinsa semnificativ prin dezvoltarea sistemului, pentru maximizarea transparentei.
Cu Timflow 2.0, livrarile de bustean sunt transparente pentru toata lumea
Înainte, persoanele interesate trebuiau sa cunoasca data de livrare si numarul de înmatriculare al camionului pentru a putea accesa datele specifice ale livrarii de bustean. Prin ultima actualizare a sistemului Timflow, procesul de obtinere a acestor date a fost simplificat semnificativ: doar selectând fabrica si data de interes, utilizatorii înregistrati pot obtine toate informatiile despre toate camioanele care au livrat busteni la fabrica si data respectiva. Aceasta oferta este absolut unica în industria româneasca.
Bine primit de furnizori
De pe 3 aprilie 2017, Holzindustrie Schweighofer a cerut tuturor furnizorilor sa participe la sistemul Timflow. Foarte putini dintre acestia au decis sa nu participe si, drept urmare, au fost exclusi din lantul de aprovizionare a companiei. În prezent, 660 de camioane sunt echipate cu dispozitivele GPS. În fiecare zi, o medie de 91 de transporturi sunt verificate la portile fabricilor Holzindustrie Schweighofer, controalele însumând 7 ore pe zi pentru fiecare fabrica. Dan Banacu, General Manager, Holzindustrie Schweighofer România: „Efortul a meritat, cu siguranta. Înca de la implementare Timflow a fost bine receptat de furnizorii nostri. Pâna în prezent nicio livrare nu a trebuit sa fie respinsa; doar în foarte putine cazuri furnizorilor li s-a reamintit ca trebuie sa înregistreze fotografii ale încarcaturii de o calitate mai buna.”
În total, aproximativ 130.000 de euro au fost investiti în dezvoltarea si implementarea sistemului Timflow. Alaturi de Timflow, utilizat în prezent doar de Holzindustrie Schweighofer, sistemele SUMAL si Inspectorul Padurii ramân, desigur, vitale pentru o industrie a lemnului transparenta si sustenabila în România.

Mai multe informatii
Cum functioneaza Timflow?
Timflow este un sistem bazat pe GPS pentru monitorizarea rutelor camioanelor care transporta bustean. Fiecare camion ce livreaza bustean trebuie sa fie echipat cu un dispozitiv GPS. Soferul trebuie sa fotografieze încarcatura de bustean la punctul de încarcare. Atunci când camionul ajunge la fabrica, angajatii Holzindustrie Schweighofer verifica ruta transportului dupa datele GPS si compara fotografiile cu încarcatura livrata. Neregulile, precum devierile inexplicabile de la traseu ori discrepantele dintre fotografii si încarcatura livrata, sunt investigate imediat iar, daca este necesar autoritatile sunt notificate fara întârziere. www.youtube.com/watch?v=KCSu6pqkcVw

SUMAL
Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase, instrument elaborat de Guvernul României pentru trasabilitatea lemnului.

Inspectorul Padurii
Instrument elaborat de Guvernul României pentru transparentizarea activitatilor de exploatare forestiera si a transporturilor de material lemnos.

Padurile României sunt în crestere
În ultimii 15 ani suprafata împadurita a României a crescut cu 495.000 ha, aceasta suprafata fiind mai mare decât aria parcurilor nationale (320.000 ha). Între anii 2000 si 2015 suprafata împadurita a tarii a crescut de la 27,7% pâna la 29,8% .

Noile masuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabila a lemnului
• Holzindustrie Schweighofer sustine introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru bustenii certificati FSC®
Pentru a asigura un lant de aprovizionare durabil în România, care sa îndeplineasca standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plateste furnizorilor sai un bonus pentru bustenii certificati FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a platit un total de 5,65 milioane RON (€1,25 milioane) pentru acest bonus FSC®.
• Monitorizare prin GPS – transparenta în lantul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depaseste cu mult toate cerintele legale. Toate camioanele care livreaza bustean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstreaza locul exact de încarcare a bustenilor. Rezultatele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com
• O mai buna consultare cu partile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunatatit si a intensificat dialogul cu toate partile interesate. Compania si-a asumat un dialog deschis si transparent cu ONG-urile si societatea civila. Avem acelasi obiectiv: asigurarea sustenabilitatii în industria de prelucrare a lemnului.
• Audit cuprinzator realizat de renumitul grup Indufor
În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanta finlandeza Indufor a examinat toate procesele, precum si lantul de aprovizionare si toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depaseste cu mult reglementarile în vigoare si e în perfecta conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).
• Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe harti ale Asociatiei pentru Certificare Forestiera, care identifica zone de risc pentru taieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpara lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor nationale sau a padurilor virgine, angajatii nostri verifica documentele necesare recoltarii legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atentie maxima.
• Echipa de conformitate consolidata
Un proces riguros de due diligence necesita un numar adecvat de experti bine instruiti. Recent, Holzindustrie Schweighofer si-a dublat echipa de certificare si conformitate, ajungând la 16 experti care lucreaza pentru companie.
• Renuntarea la furnizorii care nu respecta politica de achizitii a Holzindustrie Schweighofer
În cazul în care furnizorii nu respecta politica de achizitii a companiei, acestia sunt exclusi din lantul de aprovizionare.
• Holzindustrie Schweighofer nu accepta lemn provenit din parcurile nationale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile nationale”, desi legislatia permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor nationale.
• Training de conformitate si anti-coruptie
Pentru angajati, în special pentru cei care se ocupa de achizitii, Holzindustrie Schweighofer organizeaza în mod regulat training-uri de conformitate si anticoruptie.
• schweighofer-initiative.org
Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog public transparent si deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contributiei companiei la acest demers si prezinta eforturile de a îmbunatati dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.

Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer îsi are originile într-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activitati si în productia de viscoza, productia de bioenergie, silvicultura si afaceri imobiliare. Divizia industriala a Grupului Schweighofer opereaza în România trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn, o fabrica de cherestea în Germania si o fabrica de viscoza în Austria. Grupul este lider în industria europeana a prelucrarii lemnului, având în acest moment aproximativ 3.700 de angajati. Holzindustrie Schweighofer exporta produsele sale în peste 70 de tari din întreaga lume.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com