„Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, marcata si la Bacau

Manifestarea s-a desfasurat sub genericul ”Educatie pentru viitor prin întelegerea trecutului. Întâlnire cu supravietuitori ai Holocaustului din România.” Invitati speciali au fost dr. ing. Liviu Beris, supravietuitor al Holocaustului din Transnistria si ing. Iancu Tucarman, supravietuitor al pogromului de la Iasi. Cu aceasta ocazie a debutat si programul de formare continua ”Predarea Holocaustului în scolile din România”, avizat de Ministerul Educatiei, destinat profesorilor de istorie si stiinte sociale si coordonat de Gabriel Stan, directorul CCD Bacau. Urmatoarele sesiuni, care vor avea un caracter intensiv, vor fi sustinute de  conf. univ. dr. Felicia Waldman, coordonator al Centrului de Studii Ebraice ”Goldstein-Goren” – Facultatea de Litere,  Universitatea din Bucuresti si de prof.  univ. dr. Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

Ziua Comemorarii Holocaustului (2)

Pe parcursul orelor de pregatire, accentul va fi pus cu preponderenta pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanitatii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, si societatea românesca, în timpul celui de al doilea razboi mondial.

La aceasta prima întâlnire au participat peste 90 de liceeni si profesori din judetul Bacau.Stan, Tucrman, Beris

„Activitatea a fost dedicata, odata cu prezenta celor doi supravietuitori, comemorarii Holocaustului. În continuare temele ce vor fi puse în dezbaterea cursantilor, vor face referire la combaterea discrimnarii, promovarea respectului si a întelegerii reciproce, dar si la universalitatea  umanismului. Din nefericire, intoleranta, ura rasiala, xenofobia si antisemitismul se manifesta înca, în lume. De aceea, mai ales tânara generatie, trebuie sa fie educata în spiritul promovarii tolerantei si a bunei întelegeri.  Noi toti trebuie sa cunoastem trecutul, pentru ca acest eveniment tragic, Holocaustul, sa nu se mai repete.”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

Ziua Comemorarii Holocaustului (1)

De asemenea, la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai Comunitatii Evreilor din Bacau. Presedintele acesteia, ing. Izu Butnaru, a facut o scurta prezentare a evolutiei comunitatii evreiesti în spatiul românesc, din perspectiva istorica, economica, sociala, politica, dar si a modulului în care viata comunitara evreiasca s-a reflectat în cultura româneasca.

Este de notorietate faptul ca de-a lungul timpului, comunitatea mozaica din Bacau a avut o contributie importanta la modernizarea orasului de pe Bistrita.

Totodata, au luat cuvântul liderii comunitatii armene si ai comunitatii rroma, domnii Vasile Agop si Florin Dura, ce au evocat suferintele membrilor etniilor pe care le reprezinta, în acele vremuri tragice si a adus in discutie rolul reginei Elena, pentru salvarea evreilor si romilor.Florin Dura, Partida Romilor

„În alte tari persoanele cu multa influenta nu au ridicat nici un deget în apararea macar a copiilor evrei si romi. Mama Regina a cerut lui Mihai Antonescu sa dea ordin împuternicitului guvernului în probleme evreesti si de romi sa aprobe trimiterea de ajutoare în ghetourile si lagarele din Transnistria si Bug. Tot Regina Mama l-a determinat pe Ion Antonescu sa aprobe readucerea în tara a orfanilor evrei si romi din Transnistria si Bug“, a spus Florin Dura.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com