Ziua Internationala a Romilor a fost serbata si la Sascut (Galerie Foto-Video)

Peste 150 de persoane din judetul Bacau au serbat duminica, la Sascut, Ziua Internationala a Romilor. La petrecerea organizata de liderul Partidei Romilor Pro Europa din Sascut, Florin Dura,  nu au lipsit dansurile si muzica traditionala, premiile pentru cei care s-au implicat în comunitate, dar nici simbolurile, roata cu 12 spite si steagul.

Florin DuraAnghel NastaseLideri politici ai romilor din judetul Bacau, profesori de romani sau simpli romi au participat, la Sascut, la Salonul Lux la o serbare data cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, care coincide cu Sarbatoarea Romilor din România, pe 8 aprilie. Muzica a fost asigurata de formatia Darius Calin dar si de Fanfara de la Bacioi. Florin Dura, expert rom în Primaria Sascut, inspectorul scolar Anghel Nastase, Ramona Dobrescu, seful Biroului de Minoritati din Institutia Prefectului sau Ioan Vasile, din partea Partidei Romilor au luat cuvântul în fata celorlalti etnici romi. La festivitate au mai participat si consilieri locali din patru comune bacauane unde comunitatea de romi este mai consistenta. Este vorba de Valea Seaca, Corbasca (Bacioi), Racaciuni si Sascut. În holul restaurantului a fost prezentata o expozitie de costume traditionale dar si de carti în limba romani. Profesorul Anghel Nastase le-a Ziua Internationala a Romilor (3)cerut celorlalti etnici romi sa fie mândri ca sunt romi si totodata români. „Trebuie sa ne conservam traditiile, sa devenim mai buni si sa fim mândri ca suntem romi. Nu e nicio rusine sa fii rom, ci dimpotriva. Dar sa nu uitam ca suntem totodata si români, cu drepturi si obligatii, ca orice alt cetatean al acestei tari, a spus profesorul Anghel Nastase. Si liderul din Sascut al romilor, Florin Dura, a accentuat asupra importantei zilei romilor si a dat citire mesajului transmis de deputatul etniei în Parlamentul României. Mai mult, convietuirea pasnica si prieteneasca între romii din Sascut si majoritarii români a fost expusa ma model. „S-au facut pasi importanti pentru ca romii din judetul Bacau se beneficieze de toate drepturile. Avem parteneriate cu institutiile publice si suntem sprijiniti la nevoie. Romii din Sascut dar si cei din alte parti ale judetului, traiesc în armonie cu ceilalti locuitori“, a spus Florin Dura.

„Gelem, gelem“ si pagini din istoria romilor

Ziua Internationala a Romilor (1)Profesorul Anghel Nastase a vorbit despre istoria romilor dar si despre creatia, specifica transmisa oral, din generatie în generatie. Romii sunt un popor care a migrat din India si s-a amestecat cu alte populatii, din vechea Persie, formându-si o identitate aparte. De aici, au plecat  spre Europa.  Identitatea romilor se manifesta si în creatie: paramisa (povesti), gila (cântece), armaja (blestemele), purane gogimata (proverbe, zicatori), biabesque kila (cântece de nunta) sau roimata (bocetele).

Ziua de 8 aprilie, adoptata în 1971 la primul Congres al Romilor de la Londra, este momentul recunoasterii identitatii rome. Atunci au fost adoptate steagul si imnul romilor (Gelem, gelem), roata cu 12 spite, iar ulterior, în 1990, la Varsovia a fost adoptat si alfabetul standard al etniei. Romii din toata lumea traiesc ziua de 8 aprilie si cu tristete, deoarece acum sunt comemorate victimele etnocidului la care au fost supusi de-a lungul istoriei, de la starea de robie, pâna la Holocaustul din al Doilea Razboi Mondial.

La final, organizatorii au dat premii romilor care s-au implicat spre binele comunitatii, care au obtinut rezultate scolare de exceptie sau au promovat în forurile locale hotarâri favorabile pentru îmbunatatirea situatiei etnicilor romi si nu numai. Au primit diplome: Gelu Calin, Felicia Laslau, Lica Cantaragiu, Costel Oprea si Rodica Zugravi, din Valea Seaca, Ion Baftanae, Nicusor Puscasu, Anghel Nastase, Doru Tanase si Petrica Haret din Bacioi, Gheorghe Paun, Lucian Gheta, Florentina Soare si Florin Poanca din Racaciuni dar si primarul si viceprimarul din Sascut, Cristinel Bostan si Aurel Bortun, Razvan Stelea, Constantin Dura, Maria Geanina, Cozac Matei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com