Sute de copii si batrâni din 10 comune aflate în estul judetului au fost beneficiarii finali ai grantului oferit de Regatul Norvegiei, în valoare de 1,4 milioane de euro, Fundatiei de Sprijin Comunitar. Proiectul este acum continuat cu sprijinul autoritatilor locale. Ambasadorul Norvegiei, Tove Bruvik Westberg, s-a aratat mulumit de derularea proiectului iar acum cauta alte posibile proiecte, care ar putea îmbunatati viata bacauanilor defavorizati.
O delegatie condusa de Ambasadorul Norvegiei, Tove Bruvik Westberg, a venit ieri în Bacau pentru a se întâlni cu autoritatile bacauane dar si cu partenerii de proiect, câstigatori ai unei finantari norvegiene, de la Fundatia de Sprijin Comunitar. Ultima vizita a fost facuta în comuna bacauana Stanisesti, loc în care, cu sprijin norvegian dar si al primariei se realizeaza îngrijirea la domiciliu pentru mai multi batrâni netransportabili, la care lucreaza 12 asistente. Mai mult, în satul Slobozia Noua, pe dealul Panu, a fost creat un centru de zi, dedicat educatiei si recreerii elevilor din comuna. Satul Slobozia Noua este localitatea cu cea mai mare natalitate din judet, familiile având deseori si câte 10 copii. Saracia este dublata si de lipsa locurilor de munca. Primarul comunei i-a propus Ambasadorului Norvegiei continuarea finantarii, pentru realizarea unor centre de zi si în celelalte sate ale comunei. „Programul i-a ajutat foarte mult pe batrânii aflati la pat, carora nu avea cine sa le aduca o cana cu apa. Multi au si copii plecati în strainatate, la munca. Ei sunt asistati permanent de cei 12 îngrijitori angajati în proiect. Ne-am dori sa existe disponibilitate si pentru crearea unor centre de zi, atît de necesare copiilor proveniti din familii defavorizate“, a precizat primarul Bogdan Popa.
Programul, implementat în perioada 2009-2011 a condus la dezvoltarea serviciilor comunitare în comunele Motoseni, Stanisesti, Vultureni, Gaiceana, Dealu Morii, Glavanesti, Huruiesti, Tatarasti, Parincea, Podu Turcului. Au fost achizitionate patru microbuze, folosite în opt comune pe baza de programari pentru deplasari la medicul de familie, spital sau la institutii judetene. Au fost amenajate 10 colturi“mama si copilul” unde mamele cu nou nascuti vor avea conditii decente de asteptare pentru a intra la medicul de familie (mese pentru schimbat copiii, materiale informative etc). Totodata a fost înfiintat un Centru de Excelenta în îngrijiri la domiciliu la Bacau, în cadru caruia au fost instruiti 60 de specialisti în domeniul îngrijirilor la domiciliu, care ajuta 150 de batrâni zilnic. „Beneficiaza de îngrijire la domiciliu aproximativ 600 de persoane din cele 10 comune si municipiul Bacau. Proiectul a fost foarte necesar si dupa finalizarea lui, în 2011, a fost continuat cu sprijinul financiar al autoritatilor bacauane“, a spus Gabriela Achihai, presedintele FSC Bacau.
Delegatia norvegiana a vizitat apoi batrâni, aflati în imposibilitatea de a se deplasa, îngrijiti la domiciliu de specialistii FSC. Acum, cu sprijinul Primariei Stanisesti, dar si a donatiilor obtinute de Fundatia de Sprijin Comunitar ei beneficiaza de medicamente, produse de igiena, pampers, scaune cu rotile, etc. Îngrijirea la domiciliu reprezinta, pentru multi din ei sansa de a-si prelungi viata. „Este, evident, un proiect important pentru noi, care a adus rezultate foarte bune. Ne bucuram de buna colaborare dintre organizatiile non-guvernamentale si primari si de atragerea voluntarilor în proiect“, a spus Ambasadorul Norvegiei Tove Bruvik Westberg. Ultima vizita a fost la Clubul cu Lipici din Slobozia Noua. Aici, peste 150 de copii au asteptat toata ziua sa-i multumeasca „binefacatorului“ norvegian. Însa, drumul judetean DJ 243, care leaga Motoseni de Vultureni si trece prin Stanisesti, a întârziat mult delegatia. Soseaua nu a mai fost reabilitata de la construirea sa, din 1971, iar din partea Consiliului Judetean Bacau au existat doar promisiuni, repetate, în ultimii 10 ani.