Zid de aparare in jurul Bisericii Sf Nicolae, peste spatiul public al Bacaului

Preotii din cadrul Parohiei Sfântul Nicolae construiesc de câteva zile un gard înalt, cu stalpi din fier beton, care va izola o bucata de peste 1000 de metri patrati din spatiul verde existent spre Bulevardul Unirii. Conducerea Primariei este de parere ca acest gard ar putea fi micsorat, deoarece strica imaginea centrala a orasului.

Garduri din fier beton pentru linistea preotilor (1)Biserica Sf Nicolae din centrul orasului Bacau va arata ca o adevarata fortareata, daca va fi realizat gardul de împrejmuire, în forma actuala. Demersurile pentru obsinerea autorizatiilor necesare sunt  mai vechi si au fost initiate de parohul Costica Busuioc, care a devenit anul acesta protopop de Bacau. În 2009 este obtinuta o autorizatie de constructie gard, care însa nu a mai fost pusa în aplicare. În urma cu doi ani, preotii fac o solicitare la primarie pentru darea în folosinta gratuita  a unei parcele din spatiul verde existent.

Prin Hotarârea de Consiliu Local din 23 noiembrie 2012, Parohia Sf Nicolae primeste în folosinta gratuita suprafata de 115 metri patrati, aflata lânga trotuarul dinspre Bulevardul Unirii.

Proiectul Consiliului Local din 2012 pentru Parohia Sfantul Nicolae by Mircea Merticariu

Anul acesta, printr-o hotarâre de Consiliu Local, initiata de consilierul Ilie Bârzu în luna aprilie, se aproba alipirea suprafetei care reprezinta proprietatea Bisericii, cu cea a spatiului public iar spre finalul lunii iulie, Primaria emite autorizatia de constructie a gardului.

Proiect de Hotarare CL Bacau, Pentru Alipirea Unui Teren La Sf Nicolae

„Au autorizatie primita pe 18 iulie. Într-adevar, stâlpii grosi din beton sunt cam desi si cam înalti. Am si 

Garduri din fier beton pentru linistea preotilor (2)discutat acest aspect cu arhitectul municipiului. Se mai pot modifica, gardul ar trebui sa fie micsorat, sa nu depaseasca un metru si jumatate, pentru a nu fi afectata imaginea orasului“, afirma viceprimarul Iulian Stoican. Deoarece Biserica Sf. Nicolae este de patrimoniu, lânga ea existând înca fundatia vechii biserici din secolul al 15-lea, a fost nevoie si de avize de la Patrimoniu. „Au obtinut avizul si de la noi. Sunt în regula“, afirma Petru Cimpoesu, directorul Directiei judetene pentru Cultura Bacau.

Casa Parohiala si magaziile au mai mult spatiu verde

Parohia Ortodoxa Sf. Nicolae a primit în 2012 „din ochi“ 115 metri patrati, în folosinta gratuita, din partea Consiliului Local Bacau, fara a fi masurate cadastral suprafetele învecinate. Potrivit hotarârii din acest an, prin care se cerea „alipirea unor suprafete de teren de pe Bulevardul Unirii nr.4“, se arata ca la masuratori au fost gasiti doar 101 metri patrati de pamânt, care apartin municipiului Bacau. Alesii locali au aprobat alipirea celor doua suprafete, iar câteva luni mai târziu, Primaria Bacau a dat autorizatia pentru un gard de împrejmuire. Motivul obtinerii autorizatiei a fost acela ca spatiul verde din apropierea bisericii este deseori locul în care oamenii fara adapost fac mizerie. Mai mult, în vecinatate existând situl arheologic al vechii biserici. Gardul nou construit va proteja atât casa parohiala, cancelaria parohiala, paraclisul, luminarul dar si doua magazii administrate de preoti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com