„De vorba cu Badea Gheorghe“, prin Brin Constantin

Scris de prof. Daniela Ioana Triscas

Lucrarea de fata, elaborata cu multa daruire, sensibilitate si iubire de catre omul Constantin Brin, nascut în Brasov (1936), multilateral dezvoltat, chinuit de  intemperiile vietii, vine ca un raspuns si un îndemn spre readucerea aminte si totodata spre apararea adevaratelor valori umane, spirituale puse din cele mai vechi timpuri în slujba adevarului, binelui si frumosului. De vorba cu Badea Gheorghe apare într-un context social tarat, într-o societate care are nevoie sa i se reaminteasca ce este omul, cu tot ce presupune aceasta.

De vorba cu Badea GheorgheCartea apare în anul 2012, în Bacau, la editura BABEL, având o structura echilibrata, în- cadrata la granita dintre stilul beletristic si cel stiintific. Cele 125 de pagini însumeaza 21 de eseuri pe teme variate: patriotismul, prietenia, impactul dezradacinarii, contrastul între esenta si aparenta, apartenenta, lupta continua pentru supravietuire precum si dragostea pentru natura. Multilateralitatea temelor abordate, toate având ca punct comun dorinta de a trezi constiinta individului, duc spre afirmatia lui Adrian Marino: ,,Eseistul încearca sa ofere o solutie, nu o impune, nici n-o dogmatizeaza. Doar o propune. El ridica o problema, punându-se pe sine si pe altii la încercare. Izbuteste si incita adevarul.”

Remarcante sunt sinceritatea izbitoare, simplitatea si stilul foarte personal ale autorului. Înca din cuvântul adresat cititorilor, Constantin Brin pune amprenta veridicitatii operei sale, caci ea prezinta ,,situatii, fapte si personaje absolut reale, preluate din trairi nemarginite”. Mai mult de atât, autorul sustine ca Badea Gheorghe este el însusi. Aceasta sintagma, Badea Gheorghe, sugerând traditie, secularitae si afectivitate, este metafora revelatorie, cum ar nu-mi-o Lucian Blaga, a românului de ieri, de azi si de mâine. Titlul lucrarii este rampa perfecta de lansare a formei si continutului acesteia.

Cu alte cuvinte, scriitorul exprima plastic, cu un ton mai mult sau mai putin colocvial, caracterizat în mare masura de oralitatea stilului, probleme ale conteporaneitatii, precum si promovarea valorii si esentei, a nevoii de vindecare a sufletului omenesc. Lucrarea ocupa astfel un loc important în literatura actuala, nu atât prin mijloacele artistice folosite, cât prin mesajul implicit transmis: conectarea la moralitate si adevar. Este o carte aceesibila, prin forma si limbaj, atât lectorului competent cât si celui inocent.

Prin tematica continuta, prin abordarea eseului ca metoda literara, prin evidentierea si aprofundarea legilor drepte ale spiritului român, prin doza de vizionarism, cartea domnului Constantin Brin poate fi comparata cu Românul planetar-Eseuri despre viitorul sufletului românesc, a scriitorului contemporan, Lucian Hetco. Diferentiate ca mijloace artistice si limbaj, cele doua lucrari se remarca prin stilul cu totul original, propunând ambele, în egala masura, reconectarea la morala si adevar, în detrimentul relativizarii notiunii de patrie, a declinului spiritual românesc, a lipsei de motivatie intrinseca în raport cu aproapele, cu natura, cu Dumnezeu si implicit cu omul însusi.

Cele 21 de eseuri cuprinse în De vorba cu Badea Gheorghe, creeaza impresia de lectii oferite cititorului spre a fi însusite. Astfel, oricât de disparate ar parea, au ca finalitate negarea si respingerea artificialitatii: ,,Nu e destul sa spunem ca ,,asta este situatia”, trebuie luate masuri de corectarea mentalitatii, a instruirii, a cunoasterii si a educatiei la toate nivelurile, de la vladica pâna la opinca.”, precum si sanatatea morala a neamului românesc: ,,(…) noi când vom trece de primul clocot din societatea româneasca, astfel încât radacina româneasca sa poata rodi din nou?”. ,,Lectiile” vin sa stabileasca ce este bun si folositor umanitatii, omului ca individuum si omului ca dividuum. Daca tonul elegiac însoteste tiluri precum Patriotismul nu e un pacat, Memoria, Fictiuni, dezinformari si lovituri sub centura, Ariciul, Clepsidra, tonul senin îl regasim în Omagiul omului de rând, Micul print. Ceea ce sensibilizeaza este nota optimista de la sfârsitul fiecarui eseu, umorul specific românesc, franchetea, organizate într-un sistem solid, coerent de credinte, care asaza viata la întrepatrunderea materiei cu spiritul.

Valoarea lucrarii, De vorba cu Badea Gheorghe, este sustinuta de filosofia proprie a temelor abordate, de caracterul critic si moral al acestora, precum si de aducerea în prim plan a marilor valori universale.

Brin Constantin, De vorba cu Badea Gheorghe, Editura BABEL, 2012, 125 p.

 

Un comentariu

  1. DAN BOGHIU spune:

    Stimate BADEA GHEORGHE,
    Am primit cartea ,,ALEXANDRU FRANCU,,si am ramas surprins de diverse neadevaruri publicate in CUVANT INAINTE.Scrieti ca Francu citea cu voce tare PERMANENTE si ca de zece ani nu mai auzise VORBAROMANEASCA Eu l-am cunoscut personal si de cateva ori am stat de vorba impreuna cuFaust Bradescu si cu Nicu Iancu PALTINISANU, facand politica legionara.In RiO exista atunci Grnizoana RIO din care faceau parte legionarii de-acolo. si este clar ca se vorbea romaneste……Eu locuiam inSAO PAULO, si aveam multa legatura cu cei din Rio,fiind sef de garnizoana de.acolo Numele de roman ,.Francu la reprezentat la inaltime si grupul din Rio ne-a facut cunoscut in societatea braziliana. prin anturajul select cu persoane de inalt nivel cultural pe care.l aveam Cred ca ar fi bine sa rectificati CUVANT ININTE ca sa dati prestigiul necesar celor care au locuit in BRAZILIA si reprezentat TARA IN EXIL
    Distinse salutari Dan Boghiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com