Videoconferinta „Martin Luther King jr. si miscarea pentru drepturi civile în SUA”, sustinuta de un diplomat SUA de la Bucuresti

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat, marti, 09 februarie 2016, începând cu ora 10:30, la Centrul „American Corner Bacau”, videoconferinta „Martin Luther King jr. si miscarea pentru drepturi civile în SUA”.

Aceasta  a fost sustinuta de  diplomatul american Ronald E. Hawkins Jr., Counselor for Public Affairs al Ambasadei SUA la Bucuresti.Ronald E. Hawkins Jr

Publicul a fost format din liceeni, care participa la proiectul „English Access Microscholarship Bacau Program, 2015-2017″, coordonati de prof. Anca Rafiroiu, inspector scolar si de prof. Alis Galbeaza, de la Colegiul National ”Vasile Alecsandri” Bacau, care au statut de traineri, agreati de Ambasada SUA la Bucuresti.

Martin Luther King jr. s-a nascut pe 15 ianuarie 1929 în Atlanta, Georgia – SUA.

A primit o educatie care nu era accesibila la acea vreme, decât unui numar restrâns de afro-americani, studiind teologia la universitati din nordul SUA. La 25 de ani devine preotul unei comunitati din Montgomery, Alabama. Un an mai târziu, în 1955, are loc în Montgomery, fief al rasismului, boicotul autobuzelor – presedinte al comitetului de boicot fiind ales însusi pastorul King.American Corner Bacau

Boicotul autobuzelor din Montgomery a fost urmat de o serie de actiuni non-violente similare, desfasurate în mai multe orase din sudul SUA, actiuni care au reprezentat începutul miscarii pentru drepturi civile a afro-americanilor, sub conducerea lui Martin Luther King jr. Curând, King capata notorietate nationala, ca purtator de cuvânt al miscarii non-violente împotriva segregarii rasiale.

La doar 35 de ani, în 1964, Martin Luther King jr. a primit Premiul Nobel pentru Pace, în discursul sau de multumire afirmând: „Non-violenta este raspunsul la o problema decisiva a vremurilor noastre: necesitatea ca omul sa treaca peste oprimare si violenta, fara a recurge la mijloace de oprimare si la violenta”.

www.seattletimes.com

www.seattletimes.com

King se numara printre „martirii crestini ai secolului XX”, în onoarea carora a fost ridicata o statuie la Westminster Abbey – Londra.

„Îndeobste, activitatile si sesiunile de formare organizate de noi, la Centrul ”American Corner Bacau”, promoveaza respectarea drepturilor omului într-o societate, care îsi cauta înca, dupa 66 de ani de diferite regimuri totalitare, un drum firesc de dezvoltare.

De aceasta data, am încercat sa sensibilizam tineri, elevi bacauani, asupra unor evenimente istorice, ce au marcat miscarea pacifista pentru promovarea drepturilor civile, actiune îndreptata si împotriva segregarii rasiale. Domnul Ronald E. Hawkins Jr., înalt diplomat american la Bucuresti, ne-a vizitat în iulie 2015, cu acea ocazie participând la festivitatea de închidere a proiectului ”English Access Microscholarship Bacau Program, 2013-2015”. Atunci oaspetele american a sustinut o prelegere pentru elevii finalisti, care au fost felicitati, alaturi de profesori si organizatori, pentru efortul si performanta lor.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.Gabriel Stan (2)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com