Peste 3 mii de câini traiesc în adapostul public aflat pe fosta groapa de gunoi a municipiului Bacau, care a fost inchisa si acoperita cu pamant, la granita cu localitatea Nicolae Balcescu.
Potrivit statisticilor, adapostul de la Bacau este cel mai mare din tara si unul din cele mai mari din estul Europei.
Cele mai multe patrupede traiesc libere, pe cele 12 hectare de teren, sub care se afla gunoiul Bacaului, unde au fost amenajate sute de custi din lemn, captusite cu fan si alte materiale, care le permit cainilor sa se adaposteasca de vreme rea sau in timpul noptii.
Peste 400 de caini sunt inchisi in zona semi-deschisa, protejata cu acoperis metalic. Aici traiesc atat animalele de mici dimensiuni, cat si cainii mai frumosi si mai blanzi inclusi pe lista de adoptii.
Directorul „Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan“, Dinu Pancescu, afirma ca numarul adoptiilor este in crestere, iar cererile vin aproape toate de la persoane din strainatate, in special de la iubitori de animale din Olanda. Numai in ultimul an, din adapost si-au gasit stapani si un camin primitor peste 200 de caini de la Bacau.
Aproximativ 1500 de câini au fost prinsi si sterilizati numai în ultimul an. Sunt mai greu de capturat haitele de caini din zona Stadionului, Insula de Agrement, Ghereiesti sau din zona industriala, locuri în care cainii au refugii rapide atat în spatiul public, cat si pe domenii private.
Pentru hranirea animalelor sunt necesare in fiecare zi peste 1500 de kilograme de preparate din oase si carne, boabe si alte suplimente alimentare.
Printre furnizorii de carne si preparate se numara Nic Bac si Agricola International. Fac donatii de carne, carnati si mici mai multe restaurante din municipiul Bacau.
Exista donatori din strainatate, care au pus la dispozitie casute pentru cainii din camp. Actuala administratie a investit peste 100 de mii de euro pentru realizarea unor adaposturi metalice, cu acoperis, care protejeaza peste 86 de boxe pentru caini, in care traiesc peste 300 de suflete.
Adapostul este inconjurat de un gard de plasa metalica, care este verificat zilnic de agentii de paza.
Fata de anii trecuti, in urma investitiilor facute in adapost, a scazut mortalitatea de la 80 de caini la aproximativ 30 lunar.
Printre principalele cauza ale mortalitatii se numara batranetea si bolile, cu care patrupedele vin din spatiul public. Cainii care sunt capturati urmeaza in adapost un traseu, de la igienizare, monitorizare, sterilizare, recuperare pana la plasarea lor in regim deschis, pe camp, sau in custile care ii protejeaza de agresivitatea haitelor de pe cele 12 hectare de teren.