„Primii pasi in acordarea primului ajutor“, proiect pus in practica de Centrul Bugetar Crese Bacau si Societatea Nationala “Crucea Rosie” Bacau

Începând cu anul 2017, Centrul Bugetar Crese Bacau în parteneriat cu Societatea Nationala “Crucea Rosie” Bacau au initiat o serie de actiuni vizând dobândirea de notiuni si deprinderi practice ale personalului si parintilor copiilor înscrisi în cresele Centrului, multe dintre acestea fiind în premiera nationala, la acest nivel.

Initiatorii, Dan Babliuc, director “Crucea Rosie” Bacau si Diana Alina Buganu Diana-Alina, director al Centrului Bugetar Crese Bacau, în colaborare cu echipa de proiect din care au facut parte asistent medical d-na Donie Viorica si coordonatorii creselor din subordine, au elaborat si pus în practica proiectul “PRIMII PASI ÎN ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR”, care a avut ca scop livrarea unei sesiuni atât teoretica cât si practica unde s-au explicat notiunile esentiale legate de primul ajutor mai ales în cazul copiilor de vârsta anteprescolara, participantii asistand la demonstratii si efectuand manevre de resuscitare pe manechine speciale si voluntari.

„Consideram ca astfel a fost demarata o activitate prin care peste 70 de participanti (personalul administrativ si auxiliar al creselor, precum si parinti ai copiilor înscrisi în cresele din subordinea Centrului Bugetar Crese Bacau) au devenit potentiali salvatori, o instruire corespunzatoare putând face diferenta în situatii critice, astfel încât viata sa primeze în final. Proiectul este în derulare, data de finalizare a acestui proiect fiind luna decembrie 2018“, a precizat, intr-un comunicat, Diana Buganu, directorul Centrului Bugetar Crese.
„Accidentele se produc mult prea des si leziunile apar frecvent. Fiecare dintre noi se poate simti dintr-o data rau. În astfel de situatii, ajutorul vine din partea membrilor familiei, a colegilor de serviciu, a persoanelor din jur etc Daca ai cunostinte de baza în ceea ce priveste primul ajutor si tu poti ajuta pe cineva.
În orice caz pentru a ajuta cu adevarat o victima, este necesar tipul adecvat de prim ajutor. Acest tip de ajutor, acordat la momentul potrivit, poate duce la o îmbunatatire a starii de sanatate si la salvarea de vieti omenesti. Pregatirea practica este deosebit de importanta pentru acordarea primului ajutor în situatii reale, de urgenta“, a precizat Viorica Donie, specialist la Crucea Rosie Romana, Filiala Bacau.
Printre tehnicile prezentate in proiect se numara:
Verificarea starii de constienta
Eliberarea cailor respiratorii
Verificarea respiratiei
Compresia toracica si respiratia gura la gura
Resuscitarea facuta în doi sau mai multi salvatori
Resuscitarea doar cu compresie toracice
Resuscitarea la bebelusi si copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com