Valeriu s-a apropiat de arta din copilarie. Influentat de tata, a facut patru ani de vioara si un an de pian. În anii liceului a prins gustul filosofiei. “Tata a vrut sa ma faca popa. Deoarece am considerat ca nu am aceasta vocatie, am urmat Asistenta Sociala, la Facultatea de Filosofie din Iasi”, spune Vali Setafanescu. În anii de studentie a luat contact cu viata din Penitenciarul Iasi, în cadrul orelor de practica. Acest lucru i-a schimbat viata definitiv. „Profesorul George Neamtu mi-a deschis o alta viziune asupra penitenciarelor. De atunci am stiut ce voi face în viata”, a mai spus acesta.
Puscariasii i-au pacalit pe jurnalisti de 1 aprilie
Se angajeaza în 2004 ca ofiter instructor de educatie la Penitenciarul Bacau. Doi ani mai târziu ia decizia sa aplice la detinuti terapia prin teatru. De ziua lui Eminescu, în 2007, femeile aflate în detentie, sub numele de scena „Trupa Anonimii”, realizeaza un spectacol dedicat marelui poet. „Acest moment a fost declicul. Femeile au luat decizia sa scrie un text, care ulterior a fost pus în scena dând nastere pamfletului „Erorile Justitiei”. Spectacolul a fost jucat în mai multe penitenciare, unii crezând ca au de a face cu actori profesionisti”, a spus Valeriu Stefanescu. Ofiterul responsabil cu educatia celor privati de libertate a organizat o suita de spectacole inspirate din opera unor scriitori ca Baudlaire, Voltaire sau Caragiale. În 2008, de 1 aprilie, detinutii le joaca o farsa jurnalistilor bacauani. Din partea institutiei a fost dat un comunicat în care se spunea ca se va organiza Mister Penitenciarul Bacau. „Am vrut sa pacalim mass-media bacauana si am reusit. Detinutii au spus câte un pamflet la adresa fiecarui jurnalist acreditat”, a spus râzând Vali. Ultima piesa „de rezonanta” realizata de femeile detinute a fost „Perdonami mi amor che ti amo”, inspirata din emisiunea „Din dragoste!”. În 2009, Penitenciarul Bacau a intrat într-un proces de restructurare, devenind închisoare pentru minori. Practic, aici s-a destramat Trupa Anonimii, spre dezamagirea lui Vali Setfanescu. „Populatia carcerala a fost mutata în alte puscarii, unii s-au eliberat. Acum „Anonimii” este, sa spunem, în reconstructie”, a spus ofiterul.
Întrebari si raspunsuri
Ce efecte produce teatrul în sufletul puscariasilor?
Am pornit de la ideea lui Brecht: „Nu numai arta actorului trebuie învatata, ci si arta de a fi spectator”. Teatrul realizat de detinuti a provocat o adevarata miscare la nivelul populatiei carcerale din Penitenciarul Bacau. S-au regasit în personaje, cu defecte si calitati, si-au redobândit stima de sine. Nu am crezut ca pot face ceea ce au facut!
Ce îti doresti în viitor?
As vrea ca Penitenciarul Bacau sa ajunga un loc al muzelor. Arta este un mijloc de modelare, de cunoastere, iar cei închisi nu trebuie privati de asa ceva.
Ce-i place:
Îmi place nevasta-mea, ca are o rabdare extraordinara. Îmi plac pastele, parfumurile italiene si muzica rock.
Nu-i place: Ciorba de peste, rachiul, literatura SF, prostituatele si sa se barbiereasca
Profil
NASCUT: 22 iunie 1976
STUDII: master, Universitatea Bucuresti, Solciologie, Asistenta Sociala, Universitatea “Al Ioan Cuza”, Iasi
FAMILIE: casatorit, o fetita