Pentru Sergiu Musat, clarinetul a devenit un alter ego

Portret

Sergiu s-a nascut în Chisinau, într-o familie de muzicieni. Tatal lui, Ion Musat, reprezinta modelul pe care l-a urmat în viata. I-a fost profesor si i-a inspirat pasiunea pentru clarinet în liceu dar si la Universitatea de Stat a Artelor din Republica Moldova. „Datorita lui am obtinut rezultatele pe care le am pâna în prezent. Pasiunea pentru acest instrument am capatat-o la concursuri. M-a atras scena”, ne-a spus artistul. Sergiu este modest iar cuvintele si le masoara. El singur se descrie ca un perfectionist. Desi are doar 30 de ani, are un CV impresionant. În perioada studiilor a luat peste 20 de premii la concursuri internationale. A fost desemnat cel mai bun interpret la clarinet, din Chisinau si Republica Moldova, în mai multe ocazii. A fost bursier la Moscova, dar a câstigat si alte premii în România, Belarus, Kazahstan sau Ucraina. Dintre toate premiile, cel mai mult se mândreste cu cele primite acasa, ca simbol al recunoasterii timpurii a calitatilor artistice. „Pentru mine, cea mai importanta distinctie este aceea de „Laureat al Premiului de Stat pentru Tineret, în domeniul „Literaturii si Artelor din Republica Moldova”, primit în 2001″, ne-a mai spus Sergiu.

Sensibili, japonezii au plâns la concerte

Dupa terminarea masteratului, în 2004, Sergiu s-a angajat la Filarmonica Nationala din Moldova dar si la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau. De atunci, a concertat frecvent în Italia, Franta, Ucraina, Spania, Austria, Germania, Rusia, Japonia si Moldova. În ultimii ani, din motive pragmatice, Sergiu a studiat foarte mult saxofonul. „Acest instrument se adreseaza altui public, altor genuri muzicale. Pot aborda jazz-ul, cafe-concert dar si muzica clasica. Voi face o formatie”, afirma artistul. Desi tânar, Sergiu are o viziune destul de clara asupra viitorului. Vrea sa impuna tot mai mult pe scena muzicii clasice, dar si sa devina cadru didactic universitar. Pâna atunci, pregateste un concert jubiliar dedicat lui, la vârsta de 30 de ani. Pe 17 februarie, în Sala cu Orga din Chisinau, va vea loc un concert la care vor fi invitate cele mai reprezentative personalitati ale lumii artistice si politice ale Republicii Moldova. „Orice artist trebuie sa arate la un moment dat ce a învatat si realizat, la ce nivel a ajuns. În cadrul aceluiasi eveniment muzical, vor sustine concerte si alte personalitati ale lumii muzicale din Moldova”, ne-a mai spus Sergiu Musat.

Desi a umblat pe mai multe continente, clarinetistul de la Filarmonica din Bacau s-a îndragostit de Japonia, unde a concertat în Nakoya si Tokio. „Japonezii sunt primitori si sensibili. M-au impresionat enorm, deoarece nu am mai vazut public care sa plânga la concerte”, a spus în încheiere artistul.

Întrebari si raspunsuri

Care sunt compozitorii preferati?

E greu de spus. Pentru orice bucata muzicala este nevoie de foarte multa munca, repetitii. Îi prefer pe Giuseppe Verdi, cu piesa „Rigoletto”, pe George Gershwin, cu „Rapsodia în blue” dar si pe Negruta Oleg, cu „Fantezii pe teme de Paganini”, care a compus si piese, special pentru mine.

Ce este clarinetul pentru tine?

Este modalitatea de a-mi exprima trairile, starile. Dupa atâtia ani, simt acest instrument ca si cum ar fi o parte din mine, ca un alter ego. În el sta munca si priceperea mea.

Ce-i place:

Îi place mâncarea japoneza si fructele de mare. Îi mai plac competitiile de 4*4, dar si-a vândut SUV-ul pe care îi avea, un Nissan Patfinder, deoarece consuma prea mult. Adora muntele, anotimpul rece si oamenii sinceri.

Nu-i place:

Fatarnicia, minciuna, linguseala. Prefera un adevar crunt, decât o minciuna dulce. Uraste filmele de groaza. Nu-i place sa dea mita, deoarece crede ca va obtine în viata totul prin propriile merite.

NASCUT. 8 septembrie 1980

STUDII. Este doctorand al Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi

FAMILIE. Necasatorit

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com