Va fi schimbat Constantin Apostol, directorul de la ADR Nord Est?

In ultima perioada, un zvon se insinueaza tot mai insistent printre oamenii de afaceri si prin cercurile parlamentare: Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est inca de la infiintare(1999), va fi schimbat in curand!

Dupa 13 ani de coordonare a fondurilor europene in cea mai saraca regiune a Europei, „reteta“ si „reteaua“ Constantin Apostol va suferi mutatii. Se pare ca motivul real al schimbarii lui Constantin Apostol tine de fraudarea fondurilor europene. In mai multe judete din Moldova au aparut suspiciuni, unele dintre ele, confirmate, de clientelism politic si infractiuni economice cu fonduri europene. Proiectele au un numitor comun-ADR Nord Est! Schimbarea lui Constantin Apostol va fi facuta fara a fi prezentate, in prima instanta, erorile in conducerea institutiei si eventualele imixtiuni in derularea sau contractarea proiectelor europene. Asta, pentru a nu fi afectata credibilitatea ADR NE dar si interesele Romaniei in Uniunea Europeana.

Cumatrul Constantin Apostol, regele Moldovei

Cine este Constantin Apostol? Cum de a rezistat in fruntea unei institutii de o asa anvergura 13 ani, desi in tara s-au schimbat de trei ori presedintii si de patru ori culoarea politica a guvernului? Regiunea care l-a „nascut“ pe Eminescu, Enescu sau Creanga nu a gasit pe altcineva cel putin la fel de bun? Constantin Apostol a fost subprefect al Bacaului, iar in 1996 a candidat la Primaria Bacau, din partea PSD-ului, avandu-l ca sef de campanie pe Romeo Stavarache. Chiar daca nu a ajuns primar, sansa i-a suras odata cu infiintarea agentiilor de dezvoltare regionala, in aprilie 1999. Inca de la primele decizii luate din fotoliul de director ADR Nord Est, scandalurile s-au tinut lant. Fie ca vorbim de tranzactia imobiliara a sediului ADR NE din Piatra Neamt sau de atribuirea unei finantari europene cumatrului Romeo Stavarache pentru infiintarea unei spalatorii chimice (Prod Cresus). Adevaratele tunuri par sa fi fost date dupa aderarea Romaniei la UE, in ciuda legislatiei romanesti si europene, care prevede sanctiuni penale aspre pentru fraudarea finantarilor comunitare. Reteta clientelismului a fost extinsa pe intreaga Moldova, regiune devenita captiva unui grup de interese, subordonat grupurilor politice din Capitala. In ciuda evidentelor, semnalate de presa in nenumarate cazuri, atat Constantin Apostol, cat si partenerii din administratie si afaceri au ramas pe functie, protejati parca de o mana invizibila.

Ploaie de contestatii, aparitii negative in mass-media

In Bacau, Iasi, Vaslui au aparut deja primele anchete concrete legate de finantarile europene derulate din ADR Nord Est. Sunt nume mari in joc, unele dintre ele cu vechime in acte de coruptie, de la inceputul democratiei de dupa 1989. In Bacau au aparut indicii clare de fraude la proiectele europene, fie ca vorbim de Pasajul subteran Stefan Guse-Oituz sau de investitiile, contestate fara rezultat, de la CET. Nici gropile ecologice (Managementul deseurilor din municipiul Bacau)  nu sunt suficient de bine ancorate pe litera legislatiei europene. In Iasi, un proiect suspect il are ca beneficiar pe milionarul Iulian Dascalu, care are un lant de mall-uri si este implicat si in proiectul Palas. Deja mai multe ziare, indiferent de orientarea politica, au prezentat partea nevazuta a unor proiecte europene care au ca punct de plecare ADR Nord Est si numele lui Constantin Apostol.

Aparitii media:

Curentul:  Furt de 10 milioane de euro din bani europeni cu ajutorul ADR Nord-Est

Evenimentul Zilei: Milioane de euro din gunoaie de doi bani

DNA a pus ochii pe „caracatita” PSD

Frauda din fonduri europene cu ajutorul ADR Nord-Est?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com