„Unirea face puterea“ (dreptei politice)

Partidul Miscarea Populara si Partidul Forta Civica si-au anuntat intentia de colaborare, pe principiul unificarii fortelor de dreapta, dar si candidatul la presedentia Romaniei. Afirmatiile au fost facute, deloc intamplator, in capitala Republicii Moldova. Analistul politic Victor Nichitus remarca simbolistica anuntului facut recent la Chisinau de Eugen Tomac-presedintele PMP si Mihai Razvan Ungureanu (FC),  ambii, oameni ai presedintelui Traian Basescu. „Chiar daca noul proiect de dreapta pare a nu avea suficiente calorii“- remarca Nichitus- semnalul este unul clar: „Unirea face puterea“! Mircea M.

„Unirea face puterea

 articol scris de Victor Nichitus
Forta CivicaLa sfârsitul saptamânii, pe 12 octombrie, Chisinaul a devenit locul în care doua formatiuni politice românesti si-au anuntat disponibilitate de colaborare. Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a fost  în vizita la Chisinau alaturi de Eugen Tomac, presedintele Partidului Miscarea Populara. Cei doi au declarat presei din Republica Moldova, ca au început discutiile pentru o foarte strânsa colaborare si ca „s-au pus bazele unui dialog între cele doua partide pentru unificarea dreptei românesti, care sa acomodeze principiul unitatii fortelor politice românesti de centru-dreapta si proiectele comune”.
Politicienii români au confirmat ca dialogul celor doua forte politice urmareste unificarea într-o structura politica care sa sustina un candidat cu cele mai mari sanse la prezidentiale. Liderul popularilor români, Eugen Tomac, a spus ca ”o viitoare structura politica trebuie sa sustina un candidat cu cele mai mari sanse la prezidentiale. Sunt convins ca Mihai Razvan Ungureanu va fi un mult mai bun presedinte decât Victor Ponta sau Mircea Geoana.” Afirmatia, demonstreaza existenta unei întelegeri a faptului ca, în alegerile prezidentiale care vor avea loc în România anul viitor, candidatul dreptei la functia de sef de stat va fi, Mihai Razvan Ungureanu.
 
Eugen Tomac  (1)Cunoscatorii dedesubturilor politicii românesti cunosc ca Miscarea Populara este formatiunea politica care a aparut ca urmare a unui discret sprijin acordat de presedintele român, Traian Basescu. La fel, este cunoscuta simpatia locuitorului de la Cotroceni, pentru M.R. Ungureanu. Chibitii vietii politice de pe malul Dâmbovitei, afirma ca aceasta simpatie a facut ca domnia sa sa ajunga seful unuia dintre cele mai secrete servicii de inteligenta românesti – SIE dar si ministru de externe si premier al statului român. Doar ca… ambele mandate s-au încheiat cu concedierea sa abrupta.
 
Anuntul de la Chisinau, ca Mr.U va fi candidatul dreptei în alegerile prezidentiale românesti, nu a surprins. Nici viitoarea fuzionare a celor doua formatiuni politice emanate de la Cotroceni, nu a uimit. Mai ales ca suprapunerile întâlnite în programele celor doua formatiuni politice dar si a intereselor lor, confirma o programare a  aparitiei acestora, deci respectarea unui scenariu. Asa cum afirma si comentatorii de la contextpolitic,  în întreaga planificare, a aparut mai multa inteligenta. Chiar daca noul proiect de dreapta pare a nu avea suficiente calorii, aceasta aparitie a inteligentei în arena politica, da sperante pentru o evolutie interesanta.
Traian BasescuCei doi oameni politici români puteau sa îsi aleaga o alta locatie pentru lansarea viitorului lor proiect politic. Anuntata însa la Chisinau, colaborarea dintre cei doi oameni politici români, a atras atentia publicului, presei dar si a oamenilor politici moldoveni. Conlucrarea dintre Tomac si MRU, este modul discret al Cotroceniului în a aduce aminte actorilor politici chisinaueni ca, unirea face puterea.
Mesaj cu atât mai important, cu cât în aceasta saptamâna Parlamentul de la Chisinau va dezbate motiunea de cenzura initiata de opozitia comunista. Desi nu sunt asteptate surprize, comentatorii politici declarând unanim ca opozitia nu va reusi sa adune suficiente voturi pentru demiterea cabinetului de ministri, spectacolul politic moldovenesc va atinge cote înalte iar presiunea va creste. De aici si nevoia de sprijin pe care Chisinaul o resimte.

Un comentariu

  1. Dr.Av Vasile Botomei spune:

    Din punct de vedere stintific Romania nu trebuie sa militeze pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, ci sa militeze pentru reantregirea teritoriala a republicii Moldova cu teritorile care sunt desprinse de trupul Moldovei aflate in stapamirea Ucrainei. Noi nu devenim mai mari cu unificarea Moldovei, ci mai slabi pentru ca revendicari identice ar putea cere si UUngaria pentru Ardeal.Ca roman imi doresc o Moldova puternica, autonoma si autentica. Spre deosebire de alte tari, Moldova este un trup al tarii care pastreaza valorile traditionale autentice, inclusiv religia aurentica de ortodoxi pe vechi.
    Iubesc Poporul Moldovean, care poarta denumirea vesniciei lasata de Domnitorul Stefan cel Mare si Sfant. Noi romanii ar trebui sa facem sesiuni parlamentare comune cu Parlamentul Moldovei prin adoptarea de legi identice, fara diferenta de nuante sau termeni juridici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com