Portret de autor: Dorina Neagu Stanciu

scris de Mara Cîrciu, Atlanta, Georgia

Dorina Neagu Stanciu“Carte frumoasa, cinste cui te-a scris

 Încet gândita, gingas cumpanita;

 Esti ca o floare, anume înflorita

 Mâinilor mele, care te-au deschis.”

                Ex Libris ~ Tudor Arghezi

 

 Am un mare respect si multa admiratie pentru toti ce au curajul sa nu se lase intimidati de o foaie alba de hârtie, si gasesc curajul sa-si transpuna gândurile si sentimentele cu talent într-o carte.  Dorina Neagu Stanciu, o scriitoare românca stabilita de mult timp în America reuseste cu succes sa îmbine frumosul, realul si imaginarul, istoria si prezentul în adevarate bijuterii literare care încânta o gama larga de cititori, atât români cât si americani. Recent, am avut bucuria sa o am ca invitata, si îmi doresc foarte mult sa va invit si pe voi, cititorii mei, în universul virtual al romanelor sale.

Mara Cîrciu: Draga mea Dorina, ma bucur ca ai acceptat invitatia mea, pentru început, as dori sa ne spui câte ceva despre tine… 

Dorina Neagu Stanciu: Va multumesc foarte mult pentru invitatie. E mai usor pentru mine sa vorbesc despre cartile mele decât despre mine. M-am nascut în România, într-un sat de pe malul Dunarii din Oltenia, în sânul unei familii în care dragostea a fost si este religie pur si simplu. Mi-am petrecut copilaria, adolescenta si primii ani ai tineretii în Braila. Acolo este si va fi mereu o parte din sufletul meu. Pe la jumatatea anilor 90 am venit în SUA. În prezent locuiesc în statul Virginia împreuna cu sotul meu, inginer Ion Stanciu. El este sufletul meu pereche, cel lânga care îmi gasesc întotdeauna iubirea, linistea, împlinirea si inspiratia.

Mara Cîrciu: Cella Serghi spunea ca este nevoie de mai mult curaj sa scrii prima carte decât sa construiesti o casa fara nici un fel de pregatire…cum s-a nascut prima ta carte?

Dorina Neagu Stanciu: Prima carte a fost o adevarata aventura. Nu atât scrierea cartii în sine, cât publicarea ei – acolo e într-adevar nevoie de curaj. Un scriitor ofera lumii o frântura din mintea si sufletul sau. As compara “curajul” unui scriitor cu acela al unei femei pedante care din când în când se aventureaza sa-si arate fata nemachiata. “Fata lui Dracula” s-a nascut din dorinta mea de a spune o poveste frumoasa despre locurile de unde vin, despre oamenii acelor locuri, despre traditiile si problemele lor… si mai ales despre un barbat si o femeie a caror iubire e destul de putenica, de intensa, ca sa poata depasi granite morale, spirituale si chiar geografice.

Mara Cîrciu: Romanul tau de debut, “Fata lui Dracula” are un titlu foarte interesant, menit sa evoce un nume celebru în întreaga lumea…cine este aceasta fata si de ce Dracula? 

Dorina Neagu Stanciu: „Fata lui Dracula” este Adelina Marin, o tânara din Braila care doar termina liceul. Aparent sub influenta magiei negre a unei tiganci vrajitoare, Vadoma (care disperata sa-si salveze satra de blestemul lui Vlad Tepes-Dracula, îi ofera acestuia periodic câte un suflet curat de fata), Adelina se îndragosteste de misteriosul profesor de istorie din liceu, domnul Alexandru Vlad.

Gratie tratamentului aspru pe care profesorul Vlad îl aplica elevilor sai si pasiunii sale pentru domnitorul Vlad Tepes, el este poreclit “Dracula”. De aici dubla metafora a titlului care oglindeste dualitatea romanului, compus din povestea de dragoste a celor doi protagonisti -?? Alex si Adelina, îmbinata cu cea a satrei de tigani care se destrama sub puterea blestemului lui Tepes.

Alegerea lui Dracula a fost aproape inconstienta, dar am cultivat si dezvoltat ideea ulterior pentru ca este ceea ce stiu cel mai bine oamenii din afara despre noi, românii – din nefericire… sau poate nu. În romanul “Fata lui Dracula” am încercat subtil sa pictez în cuvinte o fresca pastelata a României de dupa caderea comunismului, o imagine a României care sa se situeze cât mai departe, sa se detaseze de cea distorsionata prezentata de reportajele de la CNN sau alte posturi TV prin documentare despre copii vagabonzi, orfelinate, etnophobie, despre o societate macinata de coruptie, etc. Am vrut sa arat ca România e infinit mai mult decât atât, ca e o tara cu o istorie veche, palpitanta, o tara turistica, frumoasa, cu oameni interesanti, inteligenti, chiar daca multi dintre ei pleaca sau îsi doresc sa plece.

Mara Cîrciu: Ce rol a jucat literatura în viata ta? Când ai constientizat ca doresti sa fii scriitoare? 

Dorina Neagu Stanciu: Alaturi de familie, pot sa spun ca literatura m-a ajutat sa-mi croiesc într-o linie cât mai eleganta si plina de naturalete propriul caracter. Cartile sunt la fel ca oamenii -? unele te cuceresc din start, altele necesita timp ca sa le cunosti si sa le-ntelegi mai bine, unele te frapeaza cu o coperta stralucitoare dar au lacune în esenta, pe când pe altele trebuie neaparat sa le deschizi ca sa descoperi ce comori spirituale de neegalat ascund de fapt înauntrul copertilor lor banale. Dar toate, ca si oamenii, sunt adevarate lectii de viata.

Cred ca mi-am dorit sa fiu scriitoare dinainte sa pot patrunde adevaratul sens al acestui cuvânt – de pe vremea când compuneam versuri puerile pentru diverse cântece carora nu le întelegeam la radio propriile versuri. Dar am realizat ca pot sa fiu scriitoare abia câtiva ani în urma, când am început sa lucrez concret la romanul “Fata lui Dracula”. “Serenada întrerupta” m-a facut însa sa ma simt scriitoare.

Mara Cîrciu: Cine este scriitorul tau preferat? Ce citesti în prezent?

Dorina Neagu Staciu: N-as putea spune ca am un singur scriitor preferat. Îmi plac mult scriitorii clasici, dar sunt si foarte multi scriitori contemporani care si-au câstigat locuri sigure pe lista mea de preferinte. Numai la capitolul a??umor”, I.L. Caragiale n-a putut fi egalat macar de niciun contemporan în opinia mea. În prezent citesc a??Eye of the Needle” de Ken Follette.

Mara Cîrciu: “Viata e mai tare ca orice roman”…un alt citat al scriitoarei Cella Serghi, care este parerea ta? Literatura copiaza viata sau viata naste literatura?

Dorina Neagu Stanciu: Ambele. Viata este fara doar si poate mai bogata în detalii si trairi decât literatura. E logic. În romane, noi, scriitorii, ne straduim sa descriem oameni, locuri, iubiri, dezamagiri, sa redam în cuvinte sentimente, fapte, evenimente, trairi, pericole – într-un cuvânt, ne straduim sa descriem viata. Dar în acelasi timp, pe multi dintre noi, cartile ne învata sa traim, sa iubim, sa iertam, sa uitam…Viata naste literatura, dar literatura poate fi o lectie de viata.

Mara Cîrciu: Care este mesajul cartilor tale, dincolo de povestea descrisa, ce anume ai dori sa transmiti cititorilor tai? 

Dorina Neagu Stanciu: Ca raul poate fi învins dar nu distrus în totalitate. Este un adevar greu de digerat pentru multi, dar este „the naked truth”… si un avertisment în acelasi timp destinat sa ne mentina într-o stare constanta de alerta. Lupta cu raul este una permanenta. Binele învinge, dar raul e înca acolo, gata sa declanseze o noua lupta.

Mara Cîrciu: Cartile tale sunt bilingve, atât în româna cât si în engleza, care a fost diferenta dintre reactiile cititorilor americani vs. cititorii români? 

Dorina Neagu Stanciu: Natura umana e aceeasi pretutindeni. Cu foarte mici exceptii, romanele mele s-au bucurat de opinii favorabile atât din partea cititorilor americani, cât si a celor români. Recenziile de pe Amazon si de pe câteva bloguri denota aceasta. Datorita probabil subiectului si locului celebru unde e plasata actiunea romanului (San Francisco, California), “Serenada întrerupta” s-a bucurat de mai mult succes aici.

Mara Cîrciu: La ce carte lucrezi în prezent si când va avea loc lansarea? 

Dorina Neagu Stanciu: Lucrez acum la un alt roman de fictiune. Am abordat o tema aparte în cel de-al treilea roman – paranormal romance, time travel (calatorie în timp). Primul „draft” este pregatit, lucrez acum la traducere, finisez, editez. Are înca nevoie de multa munca, dar sper sa-l pot publica la începutul anului viitor.

Mara Cîrciu: Multumim pentru acest crâmpei din viata ta personala, draga mea Dorina; în încheiere, te rog sa ne oferi gândurile si sfaturile tale adresate atât tinerilor autori cât si cititorilor nostri.

Dorina Neagu Stanciu: Cititorilor ziarului dv. vreau sa le multumesc pentru ca si-au petrec câteva clipe din viata cu mine, în mod indirect.  Pentru tinerii autori, sfatul meu este simplu -?? urmati-va visul! Dar nu va faceti iluzii prea mari de natura financiara – de cele mai multe ori, a publica o carte nu este o afacere, ci o realizare personala, de suflet.

Mara Cîrciu:  Mult succes si inspiratie maxima, draga Dorina! Tututor celor care doresc sa citeasca romanele scriitoarei Dorina Neagu Stanciu: Serenada întrerupta, Fata lui Dracula, cât si variantele în limba engleza: The Girl of Dracula & Broken Serenade, le puteti comanda pe www.amazon.com.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com