Unde a disparut TVR?

Azi – mâine, senatorul American John McCain va face o vizita în Moldova. Vizita lui McCain vine sa confirme ca Razboiul Rece înca nu s-a terminat si ca el s-a mutat în spatiul mediatic. Vazute cu ochiul liber, dezinformarile mediatice rusesti au stârnit revolta politicienilor care au îndeamnat ca autoritatile din audiovizualul moldovenesc sa opreasca propaganda rusa.

sursa foto: evz.ro

sursa foto: evz.ro

În spatiul audiovizual moldav, existenta manipularilor mediatice rusesti nu e de azi ori de ieri. Propaganda e permanenta. Logica propunere a doamnei Gutu este însa periculoasa, ea ar detona latentele conflicte etnice din societatea moldoveneasca. Raspunsul ar fi trebuit sa fie altul, doar ca el lipseste.

Am sustinut reaparitia postului de televiziune TVR în Republica Moldova. Relansat la 1 decembrie 2013, prima zi de emisie a fost plina de transmisiuni în direct de la aniversarea Zilei Nationale a României în capitala moldava.Presa româna nota ca telespectatorii din Republica Moldova vor putea urmari, sub sigla TVR, emisiuni difuzate de canalele televiziunii publice din România. În grila urmau sa se regaseasca emisiunile informative ale TVR si talk-show-urile care trateaza temele importante ale zilei si subiectele europene. Televiziunea Româna intentiona ca, în viitor, o treime din productia de emisiuni sa fie realizata cu sprijinul canalului Moldova 1. Claudiu Saftoiu, pe atunci presedinte-director general al TVR, afirma ca „Televiziunea Româna îsi asuma misiunea de onoare de a disemina si a mentine în atentia publicului din Republica Moldova valorile românesti si europene” si ca va înfiinta un studiou TVR la Chisinau. Nu a fost sa fie asa. Sperantele basarabenilor s-au dus pe apa sâmbetei iar misiunea de onoare a TVR-ulului se înneaca ca tiganul la mal.

 

Televiziunea româna parca a disparut. Basarabenii, aflati la o aruncatura de bat, nu vad la TVR ceea ce vad telespectatorii români. La Chisinau avem parte de o grila de programe veche si plictisitoare, care reia antice emisiuni ale TVR International. Despre înfiintarea unui studiou TVR la Chisinau nu se mai vorbeste. În loc sa devina vârful de lance al spiritualitatii românesti, TVR Moldova pare a deveni o sinecura a apropiatilor celor care detin puterea la Bucuresti. De aceea, vâltoarea de pe malul Dâmbovitei l-a sacrificat pe Claudiu Saftoiu. Acum, în urma votului noului Consiliu de Administratie , domnul Stelian Tanase este presedintele director al TVR. Prima masura anuntata de domnia sa este faptul ca TVR va intra într-un amplu proces de reorganizare.

Sper ca domnul Tanase sa se gândeasca si la restructurarea programului destinat basarabenilor si, de ce nu, la numirea unui nou coordonator al proiectului TVR în Republica Moldova. Numirea, în februarie 2014 a domnului Dragos Bocanaciu, jurnalist senior la departamentul Sport al TVR, la conducerea proiectului Televiziunii Române de la Chisinau a fost interpretata de jurnalistii bucuresteni ca fiind o rasplata pentru a ceea ce au numit a fi „concubinajul sindicatului cu administratia condusa de Stelian Tanase”. Nu sunt adeptul acestor interpretari. Dar recunosc ca, numirea unui comentator sportiv, care este în acelasi timp si presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR, principalul sindicat din Societatea Româna de Televiziune, este ciudata.  Stelian Tanase este un cunoscator al labirinturilor politicii dâmbovitene. Foarte bine. Dar, domnia sa nu are nici un fel de expertiza pe Republica Moldova. În alte conditii, numirea unui amic într-un post cheie putea fi trecuta cu vederea. Dar, vorba comentatorului politic basarabean, Petru Bogatu – afara e razboi!

Pare a fi ca, în fata propagandei televiziunilor ruse, postul român de televiziune a capitulat. Sa ne întrebam oare daca nu cumva TVR Moldova s-a transformat într-un loc în care se aude doar fosnetul sinecurilor conjuncturale? Nu îndraznim sa credem în asa ceva. Presupunem doar ca, domnul Tanase, aflat în vâltoarea europarlamentarelor bucurestene, a uitat de Moldova de peste Prut. Sper ca nu pentru mult timp! În aceste ostile clipe pentru spatiul mediatic basarabean, aparitia studioului TVR Chisinau este mai mult decât necesara. Românii dintre Prut si Nistru asteapta buletinele de stiri ale studioului TVR Chisinau, altfel, în lipsa lor basarabenii vor trage concluzia ca, au fost uitati înca odata si vor vota pentru Putin!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com