Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat pe 11 si 12 aprilie, în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, programul de formare continua “Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii”. Manifestarea s-a bucurat de prezenta oficialilor români, americani si israelieni.
Cursul a început vineri, 11 aprilie, de la ora 13.30, în Sala de conferinte a Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. Invitat special al acestui eveniment a fost atasatul cultural Marjorie Stern, din cadrul Ambasadei S.U.A. la Bucuresti, care a sustinut prelegerea Paradise of Religious Tolerance. La eveniment au mai participat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, deputatul Cosmin Necula, Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Paul Schwartz, vicepresedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, dar si Theodora Sotcan, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
CCD Bacau a împlinit 10 ani de când a initiat si implementat ”Predarea Holocaustului în scolile din România”. Institutia bacauana a fost implicata direct în organizarea unor activitati cu caracter educational si civic, care au promovat combaterea extremismului, discriminarii, intolerantei, rasismului, xenofobiei si antisemitismului. „Prezenta în premiera a diplomatului american la Bacau, ne bucura si ne onoreaza. Suntem convinsi ca aceasta vizita se datoreaza interesului manifestat pentru proiectele noastre de top, unele dintre ele finantate de Ambasada S.U.A. la Bucuresti. Totodata, doamna Marjorie A. Stern a vizitat si Centrul „American Corner Bacau” pentru a se întâlni cu profesorii bacauani”, ne-a declarat Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau. Cursul despre Holocaust a continuat vineri cu alte teme expuse de specialisti în domeniu. De la ora 15, dr. Ana Barbulescu, cercetator la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, a vorbit despre „Caracteristici socio-identitare si viata comunitara a evreilor din România“ iar de la ora 19, dr. Lya Benjamin, cercetator la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, despre Holocaustul în Europa si România.
Si ziua de sâmbata a avut un program încarcat în prelegeri, sustinute de istorici, specialisti în problematica Holocaustului si antisemitismului. Profesorul universitar George Voicu, sef al serviciu Cercetare, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a facut consideratii pe tema filosofiei drepturilor omului dar si antisemitismului cultural interbelic, Marjorie A. Stern a vorbit despre paradisul tolerantei religioase iar Lya Benjamin, despre discriminare, deportare si exterminare.
Dr.Av.Vasile Botomei felicita organizarea Conferintei la Casa Corpului Didactic.
Tema aleasa privind interzicerea discriminarii este de actualitate si in domeniul dreptului cetateanului roman de a-si alege liber aparatorul pe care-l considera necesar indiferent din ce barou face parte si chir indiferent daca este sau nu este avocat, deoarece reglementarile din art.6.3, litera ,,C” din Conventia Europeana nu stipuleaza expres avocat ci doar aparator, ceea ce in intelesul termenului poate fi orice persoana in care cetateanul are incredere,fie el consilier juridic, magistrat la pensie sau procurator care poate avea orice ocupatie.
Rog pe domnul director Gabriel Stan cand mai organizeaza asemenea evenimente mai ales in materia interzicerii discriminarii intre persoane cu calificari identice si intre persoane juridice cu scop si obiect de activitate identic sa binevoiasa sa invite si reprezentanti din randul oamenilor de stiinta care au reusit sa sustina mai multe lucrari stintifice in domeniu.
Este un lucru foarte bun ceea ce se face in domeniu de instruire in materia interzicerii discriminarii.
In Romania este reglementata interzicerea discriminarii prin OG 137/2000 modificata si completata care aplica art.1 din Protocolul 12 al Conventiei Europene.
Practca instantelor judecatoresti si mai cu seama al procurorilor este de a nu apliaca in nici un fel interzicerea discriminarii, ci dimpotriva al aplicarii discriminarii.
Eu insumi am fost victima unei asemea aplicari pentru care am platit cu pretul libertatii prin 33 de zile de arest la IPJ Bacau, pana cand am avut parte de un complet competent de la ICCJustitie care m-a eliberat.
Interesant este ca motivul arestarii a fost identic cu obiectul cercetarii din teza de doctorat.
Mai exact apliacrea in justitia din Romania a principiului de nediscriminare intre persoane cu calificari identice in materie de aparatori, inscrisi in persoane juridice cu scop si obiect de activitate identic de tip barouri de avocati, barouri membre la randul lor in organizatii profesionale de aparare concurente la nivel national denumite Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR.
A se vedea articole de specialitate publicate pe http://www.revistadrept.com, teza de doctorat Botomei Vasile publicata pe http://www.unbr.info,www.baroulbacau.ro, juridice.ro, mai cu seama paginile 56-66 din teza, cu atat mai mult cu cat abordarea priveste probleme de interes pentru toate categoriiole profesionale.
Cu deosebita consideratie,
Dr.Av.Vasile Botomei.