O tânara din Arizona, locotenent în armata israeliena

Pentru Nira Lee cuvântul „casa” are doua întelesuri: Tempe, Arizona si Tel Aviv, Israel. Nira s-a nascut în Arizona în anul 1988 într-o familie de evrei. A copilarit si a studiat în orasul Tempe. A ales însa un drum total diferit de toti colegii si prietenii ei: s-a decis sa se înroleze în armata israeliana.

Nira Lee isi serveste patria-Israelul (9)Într-o zi de septembrie, în anul 2000, în campusul universitatii „Arizona State University” a avut loc un mars pasnic pro-Israel. Desi era doar în clasa a saptea, Nira a înteles ca în Israel sunt conflicte fata de care ea nu trebuie sa fie indiferenta. Îmi aduc aminte înversunarea incredibila de la ASU, aici la o distanta de 10.000 de mile (aprox 16.000 km) de Orientul Mijlociu. Cred ca acela a fost momentul care mi-a stârnit dorinta de-a face mai mult pentru aceasta tara” – a declarat într-un interviu acordat cotidianului „The Arizona Republic”. În perioada scolii gimnaziale când majoritatea fetelor de vârsta ei erau preocupate de baieti si de machiaje, Nira studia ebraica, istoria Holocaustului si originile familiei sale, iar la vârsta de 16 ani a vizitat pentru prima data Israelul.

 

În perioada cât era eleva la liceul „Dobson High School”, mai exact în clasa a zecea, adolescenta de origine evreiasca a pus bazele unei ligi numite „Anti-Defamation League”. Dupa absolvirea liceului, urmeaza cursurile unei universitati din Washington D.C., cu specializare în relatii internationale, concentrându-se pe Orientul Mijlociu si politica internationala.

 

La vârsta de 19 ani Nira Lee urmeaza timp de un an cursurile Universitatii Haifa din Israel, iar acum, la vârsta de 24 de ani este locotenent în armata israeliana, în zona de frontiera a Fasiei Gaza, purtând uniforma verde oliv a Fortelor de Aparare Israeliene; coordoneaza transferul de alimente, îmbracaminte si materiale medicale din Israel în Fâsia Gaza.

 

Nira Lee isi serveste patria-Israelul (1)Nira Lee este din fire o luptatoare înnascuta. A trebuit sa lupte pentru viata ei din momentul în care a venit pe lume la spitalul „Good Samaritan Hospital” din Phoenix. Fiind nascuta prematur, cu patru saptamâni mai devreme, Nira a suferit de un sindrom numit „detresa respiratorie neonatala”, caracterizata prin faptul ca un nou nascut nu poate sa respire adecvat, deoarece plamânii nu îi sunt complet dezvoltati. În primele zile dupa nastere medicii i-au sfatuit pe membrii familiei sa faca aranjamentele funerare. Cu toate acestea Nira a sfidat realitatea. A fost pusa pe un aparat respiratoriu pentru aproape 3 saptamâni, timp în care fetita nu a deschis ochii, nu a clipit. Când medicii au scos-o de pe masina respiratorie, parintii ei, Marcie si Barton Lee, au stat cu respiratia taiata. S-au rugat cu totii si apoi Nira a respirat pentru prima data singura. „Medicii si asistentele au spus atunci ca este o luptatoare si iata ca a ajuns sa devina soldat în armata” – confirma Marcie Lee, mama Nirei.

 

Nira Lee isi serveste patria-Israelul (10)Tatal, Barton Lee, este rabin la „ASU Hillel Jewish Student Center” din anul 1972. Având în vedere ca ambii parinti predau studii ebraice la „Arizona State University”, valorile Nirei Lee au fost centrate de timpuriu pe credinta, compasiune si dreptate. A revenit din Israel pentru a-si termina studiile la Universitatea din Washington D.C., iar în luna mai, 2010, dupa graduare, s-a înrolat în armata israeliana. Vorbind despre Fâsia Gaza, Nira Lee spune ca este condusa de gruparea terorista Hamas care doreste sa distruga Israelul si care a aruncat mii de rachete catre israelienii civili în ultimii ani. Fortele de Aparare ale Israelului nu coopereaza cu Hamas, de aceea este crucial sa mentinem relatii solide cu organizatii internationale care lucreaza cu civilii din Gaza neimplicati în aceasta organizatie; zilnic trec granita între 250 si 350 de tiruri transportând bunuri comerciale.”

 

Nira Lee detine acum cetatenie dubla (americana si israeliana) si spune ca dupa ce s-a înrolat în armata israeliana s-a simtit extrem de singuratica. Incidentele destul de frecvente din zona, însa, creaza o anumita unitate si solidaritate aparte între soldatii israelieni, ne mai spune Nira Lee; adesea, în miez de noapte, se pot auzi rachete trimise din Fâsia Gaza sau câte un autobuz care sare în aer datorita faptului ca a fost pusa vreo bomba.

Nira Lee isi serveste patria-Israelul (3)

Având în vedere ca în luna octombrie, anul acesta, serviciul militar al Nira Lee în zona Gaza va lua sfârsit, aceasta îsi propune sa-si completeze studiile de masterat la Universitatea din Tel Aviv. Decizia Nirei Lee nu a fost chiar o decizie de moment, ea s-a datorat spiritului ei moral, dispozitiei ei spre sacrificiu, dârzeniei si curajului de a se alatura celor devotati unei cauze, în lupta pentru adevar.

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com