Sute de blocuri sensibile la cutremur

Adrian Sichitiu, directorul Inspectoratului Teritorial de Stat in Constructii Bacau a dezvaluit la ultima intrunire a Colegiului Prefectural ca in municipiul Bacau peste 270 de imobile de locuit prezinta risc seismic. Sichitiu a evidentiat mai multe cazuri concrete de imobile din Bacau vulnerabile in caz de cutremur.
“In data de 4 martie s-au împlinit 33 de ani de la puternicul cutremur din 4 martie 1977. Dupa teoriile mai vechi seismele puternice care au ca epicentru zona Vrancea s-ar produce la intervale de circa 30-40 de ani”, a afirmat seful ISC Bacau. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are în derulare programul de consolidare a cladirilor de locuit multietajate, program prin care sunt alocate fonduri de la bugetul de stat pentru expertizarea, proiectarea si executarea lucrarilor de consolidare a acestora.

Doar un imobil consolidat in municipiu

In perioada 1991-1997 s-au expertizat din punct de vedere al riscului seismic, conform normativelor tehnice în vigoare la acea data (P100-92), 272 imobile din judetul Bacau, cu regim de înaltime de la P+2 la P+10, edificate în perioada 1954-1979.
“În urma elaborarii expertizelor tehnice, s-au încadrat în clasa I de risc seismic un numar de 7 imobile, toate din municipiul Bacau, de pe B-dul. Marasesti, 69 imobile s-au încadrat în clasa II de risc seismic, iar restul de 197 imobile în clasa III de risc seismic. În baza programului guvernamental stabilit prin OG 20/1994 în judetul Bacau s-a realizat consolidarea unui singur bloc de locuinte amplasat în municipiul Bacau, str. Marasesti nr. 11”, a mai declarat Adrian Sichitiu.

Cosurile se pot sparge in capul bacauanilor

Subprefectul Constantin Scripat a ridicat problema cosurilor termice care stau sa se darame pe trecatori. In mai multe locuri din oras, unde au functionat puncte termice apartinand CET Bacau, turnurile cosurilor de fum au ramas in stare avansata de degradare. Primaria Bacau a omis sa ia in calcul riscul reprezentat de aceste turnuri. „Cosurile termice sunt un pericol pentru bacauani, ele pot sa cada de la o zi la alta, fara sa aiba loc vreun cutremur.

Intalnim astfel de cosuri pe langa autogara, la scoala Nicu Enea, pe Pictor Aman s.a. Solicit Inspectoratului de Stat in Constructii o inventariere a acestor cosuri, verificarea starii fizice si juridice a acestora. Daca va fi cazul, acestea vor fi demolate”, a spus Scripat. Municipalitatea bacauana a demolat o parte a centralelor termice din Bacau, care au fost scoase din functiune, dupa racordarea cartierelor la CET.
Reprezentantii Primariei Bacau au confirmat faptul ca o parte a cosurilor provenite de la centralele termice au ramas in picioare, dar au promis ca vor lua masuri. „Mai exista cateva cosuri termice. Din cate stiu, acestea vor fi demolate curand. S-au inceput procedurile in acest sens”, a declarat viceprimarul Dragos Luchian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com