Pentru realizarea investitiei, estimata la aproximativ 20 de milioane de euro, societatea avea nevoie de 10 hectare de teren. Cunoscand situatia, inginerul agricol Viorel Ilas, care era proprietar peste cinci hectare de teren, a achizitionat restul suprafetei de la vecini. O parte a locuitorilor comunei, care spera sa-si vanda propriile terenuri si sa puna mana pe banii Petromului, l-a reclamat pe inginer la Institutia Prefectului. In data de 4 iunie, inginerul Ilas, aflat intr-un stadiu avansat al negocierilor, a vandut intreaga suprafata de teren catre Petrom OMV.
O investitie ce urmeaza a fi derulata de catre OMV Petrom in comuna bacauana Solont i-a invrajbit pe localnici. Acestia afirma ca au fost spoliati de un inginer agricol din localitate care, intrand pe firul afacerii, a vandut gigantului petrolier 10 hectare de pamant, dupa ce in prealabil a cumparat – la pret de nimic – mai multe parcele de la sateni.
Simona Mares a formulat o petitie, insotita de o lista de semnaturi ale unor persoane care s-ar opune investitiei Petromului. Motivul declarat al ingrijorarii a fost investitia care “ar otravi pamanturile”. “Inginerul Ilas, dupa ce ne-a distrus si saracit, acum vrea sa ne si otraveasca… Daca toata aceasta investitie ar fi fost facuta in folosul comunitatii care l-a adoptat (Ilas este din Vaslui – n.r.), ar fi fost bine. Vrem sa veniti in comuna, sa faceti presiuni in Consiliul Local, sa nu se construiasca acest depozit”, declara Simona Mares, care s-a erijat in reprezentant al unui grup de locuitori ai comunei. Listele intocmite cuprind cateva zeci de semnaturi ale unor familii din comuna. Mares a mai spus ca inginerul Ilas ar fi cumparat foarte ieftin terenurile pe care le-a vandut Petromului, unde are relatii. “Stiu de la ce vine acest conflict. De la invidia oamenilor. Ei au sperat ca cei de la Petrom vor cumpara terenul lor. Eu le-am dat 260 de milioane de lei pe hectar, atat cat le-au oferit reprezentantii Petrom OMV initial. Societatea a decis in urma unei expertize ce teren sa cumpere, nu cum cred ei”, afirma Viorel Ilas. Acesta a mai declarat ca, in ultimele luni, asupra lui s-au facut presiuni pentru a renunta la vanzare. Un consilier local i-ar fi cerut chiar spaga pentru a vota favorabil acordul de principiu pe care Consiliul Local l-a dat in urma cu doua luni.
Petrom a platit gras pentru pamantul din Solont
“Cei de la Mediu isi vor spune cuvantul, nu sunt eu in masura sa spun daca acest proiect va polua. Avem asigurarile societatii ca acest depozit nu va afecta alte terenuri.”
In data de 4 iunie, reprezentantii Petrom OMV au semnat contractul de cumparare a terenurilor, spre nemultumirea celorlalti sateni, care au ramas cu buza umflata. “Contractul s-a semnat in doua etape, pe 29 aprilie si pe 4 iunie. La ultima intalnire au luat parte si reprezentantii austrieci ai societatii. Au oferit un pret bun, nu as vrea sa-l fac public”, a spus Ilas. Potrivit unor surse, pretul platit de societate a depasit cu mult valoarea de 100 de mii de euro.
Depozitul de deseuri va aduce bani buni la bugetul comunei
Primarul din Solont, Spiridon Adam, a dezvaluit care ar fi beneficiile construirii depozitului si le-a dat asigurari oamenilor ca aceasta investitie nu s-ar aproba la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului daca ar dauna altor terenuri. Edilul s-a aratat incantat de faptul ca Petrom OMV face aceasta investitie in comuna, prin care se vor ecologiza cele 125 de sonde care functioneaza in Solont.
“Aceasta investitie ne va aduce peste 3 miliarde la bugetul local, care este acum de doar 2,1 miliarde de lei vechi. Se vor crea peste 10 locuri de munca, dar cel mai important este ca zona sondelor va fi curatata de pamantul imbibat cu petrol”, a afirmat primarul Adam. Rezidurile petroliere sunt acum procesate in Poiana Runcului sau la Albotesti. Aceasta este doar prima etapa a procesului de ecologizare a terenurilor afectate de titei.
Petrom OMV nu a depus inca proiectul la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Bacau, fapt confirmat si de directorul Paul Toderica: “Stiu de acest scandal din Solont, dar la noi inca nu a ajuns proiectul Petrom, ca sa ne putem pronunta”.