Segama si RKS Drumuri, bataie de joc la Magura

In data de 14 mai, Primaria Magura a inaintat o adresa la Institutia Prefectului in care reclama faptul ca societatile care au realizat lucrarile in comuna refuza sa remedieze deficientele. Edilii din Magura au cerut firmelor RKS Drumuri si Segama sa remedieze problemele aparute la statia de pompare, la unele camine si tubul colector. Totodata, primarul Alexandru Palade acuza faptul ca lucrarile de executie a canalizarii in comuna Magura au fost atribuite pe principii politice si ca dirigintele de santier a fost impus „la pachet”. Edilul condamna cardasia dintre constructori, dirigintele de santier si inspectorii in constructii care ar fi inchis ochii in fata lucrarilor de proasta calitate, platite cu peste 3 milioane de lei din bani publici, primiti de la Guvern pe Ordonanta 7/2006. „Stiti cum e cand se face politic. Nu am ales eu dirigintele de santier. A venit cu o factura in rosu vreun an de zile. Pana la urma i-am semnat-o si i-am dat banii. Acum ca am reclamat a iesit mare scandal. Stiti cum e, daca ii deranjezi pe cei mari, esti chemat la ordin, la partid”, a spus Alexandru Palade, primarul comunei Magura. El a enumerat problemele existente la sistemul de canalizare, probleme care in prima instanta au depins de proiectare si ulterior de executia si urmarirea efectiva a lucrarii. Deficientele constatate l-au facut sa refuze receptionarea lucrarilor si plata garantiei de 100 de mii de lei (1 miliard lei vechi).

Au lucrat neautorizati

In replica la afirmatiile primarului, dirigintele de santier, Petre Patriche, afirma ca edilul din Magura ar santaja societatile implicate in proiect, deoarece are nevoie sa repare drumurile in comuna: „Lucrarile mai au probleme, dar nu sunt asa de mari. In principal ele se datoreza bransarii ilegale a unor cetateni, aspect care a fost ascuns anul trecut, in perioada electorala. Primarul, de fiecare data cand ploua, le cere cate ceva firmelor, cate o masina cu balast sau refacerea unor deficiente aparute din alte cauze”. Si proiectantul Ioan Sava afirma ca problemele au aparut urmare a bransarii ilegale a unor cetateni, dar si a folosirii improprii a retelei de canalizare. „Nu sunt probleme la statia de pompare, ci doar la unele camine. Vinovati sunt cetatenii care s-au bransat ilegal direct la conducta de canalizare si nu la camine”. Si primarul Alexandru Palade recunoaste bransarile ilegale facute de unii cetateni din comuna, dar care au fost facute cu ajutorul unor lucratori de la RKS si Segama. „Vinovati sunt smecherii astia care lucrau la RKS si Segama, care au facut bransari fara autorizatie la cine a vrut si a platit. Si-au facut scurgere de canalizare in curte, in buzatorie, oriunde. Canalizarea nu face fata si apelor pluviale. De asta resturile si materiile au rabufnit pe la gurile de canalizare. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca daca vor sa aiba canalizare pe viitor, atunci sa nu mai arunce capatani de varza sau flanele in gurile de canal”, a mai spus Palade.

Dezinteres si deficiente

In 2007, fostul primar al comunei Magura, Constantin Traistaru, acum viceprimar, a reusit sa obtina finantare pentru realizarea canalizarii in comuna. De la Guvern, pe Ordonanta 7/2006 a primit un milion de euro (aproximativ 3,35 milioane de lei), care urmau sa fie investiti pentru realizarea a peste 8 kilometri de canal si a unei statii de pompare. “Eu le-am adus bani pe Ordonanta 7 pentru a face ceva in comuna. Acolo unde se vor constata deficiente, acestea trebuie remediate”, a declarat viceprimarul Traistaru. A fost organizata licitatie, pe SEAP, care a fost castigata de grupul de firme Conbac, RKS si Segama. Valoarea lucrarilor a fost estimata la 2,77 milioane de lei. Ulterior valoarea a fost indexata cu ajutorul a doua acte aditionale, prin care firmele au mai primit inca 549 de mii de lei. Lucrarile au fost efectuate doar de ultimele doua firme, care sunt controlate de Ion Rotaru (PNL), consilier local in Bacau si de Liviu Goian, om de afaceri, vicepresedinte al municipalei PNL, un apropiat al primarului Romeo Stavarache. Atat Palade, cat si Traistaru reclama faptul ca in Magura s-a lucrat pe timp de iarna, pe ploaie, pe ninsoare, fapt care – in final – a daunat calitatii lucrarii. „Pentru aceasta lucrare toti sunt vinovati. Proiectantul a gresit deoarece conducta care trece peste paraul Negel era deasupra albiei. S-a ajuns la concluzia ca trebuie dezgropata conducta pe o portiune de 300 de metri. Auzi cata prostie! A fost si dezinteres din partea lor. Constructorii au lucrat pe ploaie, pe ninsoare, fara sa le pese de ce va iesi”, a completat primarul Palade.

„Am primit o sesizare de la Magura. Primarul, neputand sa receptioneze lucrarile care au mai multe deficiente, ne-a sesizat pe noi. Nu voi tolera niciun fel de neregula in executia acestor lucrari de canalizare, facute cu bani de la Guvern.”

Constantin Scripat, subprefect

Constructorii neaga existenta problemelor

In data de 18 mai, inspectorul in constructii Gheorghe Iftode, impreuna cu constructorul Ioan Rotaru, proiectantul Ioan Sava si Petre Patriche au incheiat o nota de constatare in care afirma ca lucrarea este functionala din vara lui 2009, cand s-a facut receptia pe tronsonul principal. In aceeasi nota se mai afirma ca statia de pompare este in stare de functionare, dar ca sunt probleme cu apa rezultata in urma precipitatiilor. Singura mentiune negativa asupra lucrarilor este facuta fata de doua capace de canal care s-au deplasat din cauza unor utilaje agricole.

Constructorul Liviu Goian, care administreaza societatea Segama, afirma ca intreaga lucrare nu are nicio problema. “Inspectoratul de Stat in Constructii a dat raspunsul oficial, care infirma ceea ce spun autoritatile din Magura”, a declarat, sec, Goian. Atat Adrian Sichitiu, seful ISC Bacau, cat si Ioan Rotaru, de la RKS Drumuri, nu au raspuns multiplelor apeluri telefonice adresate de ziaristii Desteptarii. Primarul Alexandru Palade a declarat ca nu a avut habar de controlul efectuat de lucratorii ISC. “N-am stiut de control. Cum sa faci verificari fara sa chemi si beneficiarul? Un astfel de control nu poate fi valabil!”, a opinat, revoltat, edilul.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Un comentariu

  1. Cetatean spune:

    SEGAMA este firma condusa de catre un individ pe nume LIVIU GOIAN.Acest personaj xxx este tinut in spate de catre actuala conducere a primariei. A mai facut lucrari compromise in Bacau.
    Aceasta companie in afara de a fura banii de la administraia publica nu reuseste sa faca nimic altceva.
    O parte din banii castigati din contracte ii cheltuie pe mese festive cu cativa politisti din Bacau care ii tine spatele.
    In acest sens sunt foarte multe probe directe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com