Supermarket construit fara autorizatii, sub ochii autoritatilor bacauane

In data de 20 august, Consiliul Local Bacau a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea obiectivului Penny Market, pe strada Izvoare, numarul 2, la care este beneficiar SC REWE Projectentwicklung România. In acceasi zi, atât Consiliul Local Bacau, cât si Executivul Primariei Bacau, s-au opus votarii PUZ-ului pentru construirea unui alt supermarket, pe terenul ce apartine SC Transport Public SA. Ambele terenuri beneficiaza de acelasi regim de proprietate, in baza HG 834 din 1991 si au  certificat de atestare a proprietatii. Practica anticoncurentiala a municipalitatii bacauane este intarita de lipsa de reactie in fata inceperii lucrarilor  neautorizate de la Penny Market.

Conform legilor din România, care ar trebui sa se aplice si in Municipiul

Bacau, pentru a incepe o lucrare este necesara obtinerea mai multor avize si aprobari din partea Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, a Inspectoratului de Stat in Constructii, (dupa caz, a Directiei Apelor) a Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISJU). Abia dupa ce toate aceste acte sunt obtinute, Primaria Bacau poate da autorizatia. SC Conistar din Onesti a inceput lucrarile din perioada obtinerii Planului Urbanistic Zonal. In trei saptamâni, lucrarile la structura supermarket-ului nu au fost observate nici de reprezentantii Primariei Bacau, nici de Inspectoratul de Stat in Constructii. In mod normal, ambele institutii trebuie sa aplice sanctiuni, deoarece realizarea unei constructii neautorizate, fara monitorizarea specialistilor este in masura sa puna in pericol siguranta bacauanilor.

Supermarket-ul trebuie finalizat pâna la 1 decembrie, cu orice pret

Pe terenul de 5 mii de metri patrati, situati pe strada Izvoare, numarul 2, cumparat de REWE Projectentwicklung România SRL, proprietarul Penny Market, se lucreaza din greu, ziua in amiaza mare. Excavatoare, muncitori care toarna fundatii. {eful de santier ne spune ca lucrarea trebuie facuta foarte repede. Dragos Ilinca, patronul de la firma Conistar Onesti ne confirma termenul scurt, dar ezita atunci când e vorba de autorizatii. „Da, pâna la 1 decembrie trebuie sa finalizam lucrarile. Hârtii, autorizatii avem, altfel nu am putea construi”, afirma Dragos Ilinca.

Inspectoratul de Stat in Constructii nu a fost instiintat de lucrari

Adrian Sichitiu, seful Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), se afla in concediu de câteva saptamâni. Deoarece este singurul in masura sa dea un punct de vedere presei, seful ISC ne-a cerut un timp pentru a afla ce se mai intâmpla prin Municipiul Bacau. „Sunt in concediu, dar m-am interesat acum la inspectorat. Daca au inceput lucrarile atunci nu este bine. Ei nu au trimis la noi o instiintare pentru inceperea lucrarilor, pentru ca noi sa repartizam un inspector”, a precizat Adrian Sichitiu.

Avizul de la Mediu vine in a doua jumatate a lunii septembrie

Paul Toderica, directorul Agentiei Judetene de Mediu din Bacau, ne-a detaliat stadiul de avizare in care se afla firma. „Pentru Penny Market s-a dat abia in data de 31 august o decizie favorabila, dar avizul propriu –zis de mediu va fi emis abia in a doua jumatate a lunii septembrie. Abia dupa ce vor avea toate avizele pot merge la Primaria Bacau pentru a obtine autorizatia de constructie. Daca au inceput deja sa construiasca, ei trebuie sa fie amendati iar Primaria poate dispune demolarea a ceea ce s-a construit”, spus seful de la Mediu. Singurul aviz, formal, obtinut de beneficiarul market-ului bacauan este cel de la ISJU. „Au aviz pentru securitate la incendiu”, ne-a precizat lt. col Catalin Felegeanu.

Autorizatia vine saptamâna viitoare de la Primaria Bacau

Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, a promis sa dea un raspuns Trustului de Presa Desteptarea in termenul de 30 de zile, in conformitate cu legea 544/2001. Pus in fata evidentelor, a lipsei autorizatiilor care stau la baza emiterii autorizatiei Primariei, ne-a declarat: „Firma care face Penny Market a depus un dosar la Primaria Bacau, care este acum complet. Saptamâna viitoare vor primi autorizatia de la Primaria Bacau. Daca s-au apucat de construit, atunci e treaba lor. Vom trimite inspectori in zona sa verifice”, ne-a declarat Ionut Tomescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com