Cum a alungat primarul o sala de dans in valoare de 150.000 de euro

Problema terenului o va rezolva Ministerul Culturii

In acest moment, dosarul privind problema patrimoniala a terenului se afla la Ministerul Culturii, dar si la biroul de avocatura al Centrului aGeorge Apostu”. „Speram ca problema sa fie rezolvata in cel mai scurt timp, in temeiul legilor, pentru a nu mai face obiectul unor elucubratii de tip administrativ. Din pacate, nu exista sanctiuni ale legii impotriva celor care atenteaza la un bun al statului”, a mai spus Popa.

Primaria ar vrea asa investeasca” pe terenul altuia

Reprezentantii Primariei Bacau ne-au confirmat faptul ca terenul apartine statului roman si ca este in administrarea Centrului de Cultura „George Apostu”. „Noi am dorit ca sa-l luam la municipiu ca sa putem investi acolo”, a fost raspunsul dat de viceprimarul Dragos Luchian, care tine locul primarului Romeo Stavarache, plecat la Bucuresti, ocupat cu campania electorala.

„Nici din punct de vedere legal, nici moral, primarul nu ar fi trebuit sa stopeze o investitie in domeniul culturii”, afirma Geo Popa, directorul Centrului de Cultura si Arta aGeorge Apostu” din Bacau. Primarul Romeo Stavarache a refuzat sa dea autorizatia pentru constructia „Salii de Dans”, investitie de aproape 150 de mii de euro, pentru care centrul de cultura bacauan obtinuse finantare completa de la Ministerul Culturii. Motivul conflictului deschis dintre Centrul de Cultura si Arta „George Apostu” si Primaria Bacau este terenul de 2,4 hectare, care apartine statului si este administrat de Ministerul Culturii prin Centrul aGeorge Apostu”. Romeo Stavarache a facut presiuni politice la nivel de ministere pentru a obtine terenul fostei Case de Oaspeti din Bacau, aflata inainte de Revolutie in patromoniul Partidului Comunist Roman (PCR) si care a trecut in proprietatea statului, prin lege, in 1990. Adrian Iorgulescu, fostul ministru al Culturii, desi liberal, nu a dat curs soilicitarii primarului Romeo Stavarache, avand de ales intre lege si colegialitatea liberala. Pe de alta parte, Ministerul Justitiei, condus la acea vreme de tanarul Tudor Chiuariu, ajuns deputat intre timp, a blocat un proiect de lege privind trecerea explicita a terenului in patrimoniul Ministerului Culturii.

Terenul si Casa de Oaspeti trec de la PCR in proprietatea statului

Dupa Revolutie, toate domeniile si terenurile care au apartinut PCR au trecut in domeniul public al statului, ca bun al tuturor romanilor. Situatia este consfintita prin decretul lege 30/1990 si intarita prin HG 115 din 7 februarie 1990, care ofera si normele metodologice. Casa de Oaspeti se afla in gestiunea Primariei Judetului Bacau (actuala Institutie a Prefectului). In data de 20 august, in prezenta lui Andrei Plesu, Viorel Hrebenciuc (pe atunci, prefect al Judetului Bacau) si Geo Popa, se infiinteaza „Centrul International de Cultura si Arta aGeorge Apostu” si are loc protocolul de predare primire, din partea Institutiei Prefectului, catre Ministerul Culturii. In tara, in aceeasi perioada, s-au mai infiintat si alte entitati asemanatoare centrului de cultura bacauan. In toate cazurile, predarea terenului s-a facut fara trecerea acestuia in acte. „Printr-o eroare prin omisie, in momentul de predare- primire nu a fost trecut si terenul. S-a preluat tot domeniul imprejmuit, care a apartinut PCR, odata cu noua denumire”, ne-a declarat Geo Popa.

„George Apostu” pierde finantarea pe motiv de titlu

In 2006, conducerea de la Centrul „George Apostu” a inceput un program international pentru rezidente artistice. Se fac primele demersuri pentru realizarea obiectivului „Sala de Dans”, cu 100 de locuri. Pe banii Ministerului Culturii se realizeaza proiectul si se fac demersurile pentru autorizarea constructiei. Sunt obtinute toate autorizatiile necesare, Primaria Bacau emite Certificatul de Urbanism in data de 1 octombrie 2007, in care recunoaste regimul juridic al terenului: „Teren si constructie situate in intravilanul localitatii apartinand domeniului public al statului”. Primarul recunoaste dreptul de proprietate al statului asupra acestui teren, prin Certificatul de Urbanism. „Noi aveam deja finantarea de aproape 150 de mii de euro din partea Ministerului Culturii. Atunci s-au depus toate actele pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Intre timp, s-a produs un scurt circuit. Unul din functionarii Primariei Bacau ne-a spus ca nu avem titlu de proprietate, titlu pe care nu aveam cum sa-l obtinem dat fiind modul de infiintare a centrului. In acest fel, din cauza primarului Romeo Stavarache am pierdut finantarea pentru Sala de Dans in 2007 si 2008”, ne-a mai precizat Geo Popa.

Presiuni si solicitari absurde pentru terenul Centrului de Cultura

Pe 27 august 2008, in Consiliul Local Bacau se supune spre aprobare proiectul initiat de Romeo Stavarache pentru trecerea in domeniul public al municipiului Bacau a terenului de 2,4 hectare de la George Apostu. Proiectul de patrimoniu nu trece, deoarece nu intruneste 2/3 din voturile consilierilor. „Primarul avea suportul unui grup care avea un interes imobiliar cu acest teren”, mai afirma Popa. Presiunile au continuat si in acest an. Primaria Bacau solicita centrului de cultura sa elibereze „Parcul cu Statui” de statui iar acestea sa fie amplasate in Parcul Catedralei. Dar, gradina este un monument de for public, care este protejat de stat. „Ei si-au dat seama ca terenul era plin de sarcini (statui) si l-au vrut eliberat de ele.”

Fostul ministru al Culturii nu i-a dat crezare lui Stavarache

Pentru a iesi din acesta situatie complexa si pentru obtinerea titlului de proprietate, care sa elimine orice presiune din partea municipalitatii bacauane, s-a intervenit pe langa Ministerul Culturii. aAdrian Iorgulescu a facut un proiect de HG, dar care s-a impotmolit la Ministerul Justitiei, condus de Tudor Chiuariu la acea vreme. Sa inteleaga cine vrea, ce vrea. In paralel, Stavarache a facut presiuni permanente la Ministerul Culturii, pentru trecerea acestui teren la CL Bacau. Din fericire, Adrian Iorgulescu, intelegand lucruri care nu pot fi spuse, nu a dat curs cerintelor lui Romeo Stavarache „, a mai afirmat Geo Popa.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com