Cum se vede România de la Washington?

Interviu cu fostul amabasador al României în SUA, Mircea Geoana, despre imaginea tarii noastre în strainatate si relatiile cu diaspora

 

Diplomat de cariera, Presedinte al Partidului Social Democrat (PSD) si al Senatului României, expert în integrarea europeana si euro-atlantica, Mircea Geoana este în prezent, una din figurile proeminente ale vietii politice românesti. Dupa alegerea sa, la sfârsitul anului trecut, în functia de presedinte al Senatului României, Geoana declara ca în  mandatul sau de patru ani va milita pentru depasirea orgoliilor si pentru stabilitate. În diaspora din lumea noua, Mircea Geoana s-a facut remarcat în calitate de ambasador al României în Statele Unite. Numirea sa are loc în 1996, când de altfel, Geoana devine, la 37 de ani, cel mai tânar ambasador din corpul diplomatic român. Din 2000 pâna în 2004, Mircea Geoana se afla în fruntea Ministerului Afacerilor Externe, fiind considerat unul dintre cei mai buni ministri ai guvernului Nastase. În decembrie 2006,  în cursa pentru presedintia PSD, Mircea Geoana îl surclaseaza pe Sorin Oprescu si obtine din nou, pozitia suprema în partid.

 

 Mircea Geoana: România trebuie sa fie mândra de românii din strainatate

 

 – Cum vedeti evolutia crizei economice mondiale si modul în care aceasta va afecta România?

 

 – Exista deja unele semnale ce indica revigorarea economiilor puternice, SUA si statele dezvoltate din Europa fiind în aceasta situatie. Economia româneasca este conectata la economia mondiala si, astfel, este inevitabil sa ramâna imuna la stimulii externi. Cel mai important lucru este însa durata în care va reactiona România la stimulii externi si perioada de care vom avea nevoie pentru a relansa economia. Iar aici este numai responsabilitatea Guvernului României, de a gasi cele mai bune solutii pentru combaterea crizei si pentru reconstructia economiei. În functie de maturitatea si competenta de care va da dovada, clasa politica din România va scurta sau va lungi criza economica. Este foarte clar un singur lucru: daca în România vor continua scandalurile si instabilitatea politica din ultimii cinci ani, criza va produce efecte grave în plan social.

 

 – Ce masuri concrete de redresare a economiei României si de iesire din criza are PSD?

 

 – PSD a propus un Plan de actiune pentru combaterea crizei, care contine 24 de masuri concrete pentru depasirea crizei, bine argumentate, cu surse de finantare pentru fiecare si cu o prognoza ferma. PSD a fost primul partid din România care a propus un plan de masuri pentru combaterea crizei si primul interesat de o dezbatere serioasa, dincolo de granitele de partid. Ne intereseaza în primul rând, pastrarea locurilor de munca si protejarea categoriilor vulnerabile de efectele crizei. De aceea am propus doua directii de actiune. În primul rând, stimularea companiilor si investitorilor, prin neimpozitarea profitului reinvestit, prin returnarea TVA la încasarea facturii, nu la emitere, prin subventionarea de catre stat a salariului pentru tinerii absolventi sau somerii angajati. În al doilea rând, am propus o serie de masuri sociale, printre care se numara crearea unui fond national de 50.000 de locuinte, care urmeaza sa fie închiriate tinerilor, scaderea TVA la produsele de baza sau scaderea cu o treime a facturii la energie pentru consumatorii casnici.

 

 – Cum s-au reflectat aceste masuri în deciziile luate de guvernul României în cursul lui 2009?

 

 – Din nefericire, masurile anticriza propuse de PSD s-au lovit foarte mult timp de refuzul PDL si al primului ministru de a le lua în analiza. Concret, PDL a întârziat nepermis dezbaterile, ceea ce a dus la agravarea efectelor crizei economice. Mai îngrijorator este însa faptul, ca la nivelul echipei economice din Guvern, la Ministerul de Finante, nu exista o linie coerenta si un set de politici clare pentru combaterea crizei. În loc sa fie stimulate firmele, pentru deblocarea economiei, acestea au fost obligate sa plateasca un impozit minim, în plina criza economica. Or, acesta este un exemplu foarte bun de masura prociclica, adica exact ceea ce nu se face pe timp de criza.

 

 – În calitate de sef al Partidului Social Democrat, cum ati defini pe scurt, parteneriatul cu Partidul Democrat Liberal?

 

 

– Un parteneriat necesar pentru România, într-o perioada extrem de dificila. Am intrat la guvernare pentru ca România are nevoie de stabilitate si de competenta economica, iar PSD este pregatit sa ofere aceste lucruri. Tensiunile au aparut numai atunci când a intervenit Traian Basescu în interiorul Coalitiei, pentru ca actualul presedinte a dovedit ca are o vocatie a dezbinarii.

 

– Daca ar fi sa faceti un bilant al guvernarii PSD-PD-L, ce ati dori sa mentionati?

 

 – Guvernul are rezultate multumitoare în plan social, dar are si unele carente în plan economic. Am reusit sa mentinem calendarul de crestere a pensiilor, sa majoram subventiile în agricultura si sa asiguram fondurile necesare pentru someri si asistenta sociala. Guvernul nu a reusit însa deblocarea economiei si nici nu a aplicat o strategie ferma pentru combaterea crizei. Avem nevoie de mai multa implicare si mai multa competenta economica din partea tuturor institutiilor statului, de la Presedintele României, la primarul de comuna. Au lipsit pâna acum, viziunea si solidaritatea, în schimb au existat din plin tensiuni, scandaluri si dezbinare. În acest fel, România nu mai poate continua. Criza economica si problemele sociale se vor rezolva prin solidaritate, unitate si stabilitate politica, iar aceasta este calea pe care o propune PSD pentru România.

 

 – În cazul în care PSD-ul va câstiga alegerile prezidentiale de la sfârsitul acestui an, ce planuri aveti pentru românii din diaspora?

 

 – Românii din afara tarii au fost abandonati de catre institutiile statului în ultimii cinci ani. Iar acest sentiment mi-a fost transmis nu numai de românii din SUA, din Australia sau din statele europene, ci chiar de românii de acasa. Oamenii simt ca rudele si prietenii lor din strainatate nu sunt reprezentati si nu sunt ajutati de institutiile statului asa cum ar trebui. Am avut recent, cazul românilor din Italia, care au suferit foarte mult de pe urma discriminarii si a abuzurilor. A trebuit sa vina un ministru social-democrat, domnul Cristian Diaconescu, pentru ca românii sa fie aparati de abuzuri în Italia si sa simta ca au un sprijin. Avem nevoie de regândirea relatiilor dintre stat si românii din diaspora, astfel încât ajutorul statului român sa fie mai prezent si mai activ în comunitatile românesti din afara tarii. Românii din diaspora reprezinta una dintre valorile cele mai de pret ale României si cel mai bun mijloc de promovare a tarii. Rada Flavia Mihalcea, o românca din Cluj, a fost premiata recent de Barack Obama si inclusa pe lista celor mai buni 100 de tineri cercetatori din SUA. La fel ca Rada sunt mii de români care obtin performante la Microsoft, la NASA si alte companii de prestigiu. România trebuie sa îi respecte pe acesti oameni si sa fie mândra de ei, pentru ca merita. 

 

  Cum credeti ca ar putea fi consolidate legaturile dintre acestia si cei din tara mama?

 

 – Semnalul pentru apropierea statului de românii din strainatate vine de la cel mai înalt nivel. Presedintele României da tonul inclusiv în relatiile dintre stat si comunitatile de români. Daca România va continua pe aceeasi linie ca în ultimii cinci ani în relatia cu diaspora, vom înregistra pierderi de nerecuperat. Pierderea legaturilor cu comunitatile românesti este pentru România cel putin la fel de grava ca degradarea relatiilor diplomatice cu statele partenere. De aceea vorbeam despre regândirea relatiilor cu comunitatile de români si o prezenta mult mai activa a statului în mijlocul comunitatilor. Avem nevoie de o strategie pe termen lung si de o viziune clara. Relatia cu românii din strainatate nu este o problema minora, ci una de interes national.

 

 – Care era perceptia americana asupra tarii noastre, în perioada când ati fost ambasadorul României?

 

 – România avea o imagine buna, o imagine creata de profesionistii români din SUA, oameni muncitori, harnici, care ne-au reprezentat cu onoare pe unde i-a purtat viata. Ca si acum, imaginea României era conturata si de Nadia, de Gheorghe Hagi, de Ilie Nastase, oameni pe care îi admira o planeta întreaga, nu numai americanii.

 

– Cum credeti ca s-a schimbat aceasta perceptie, de atunci? România a câstigat sau a pierdut la capitolul imagine, in ochii americanilor?

 

 – România a pierdut mai mult la capitolul relatiilor diplomatice si al relatiilor cu diaspora decât la capitolul imagine. Politica externa din ultimii cinci ani i-a îndepartat pe toti partenerii traditionali ai României, nu numai SUA. Iar aceasta este o pierdere imensa, pe care o vom remedia cu greu.

 

 – Ce planuri de viitor are Mircea Geoana?

 

 – Vreau sa repunem România pe drumul cel bun, pe drumul dezvoltarii si al progresului. Acesta este cel mai important plan de viitor, iar cu ajutorul lui Dumnezeu si al românilor de pretutindeni vom reusi. Tara noastra a ratacit prea mult fara busola, a fost condusa fara viziune si fara directie, iar agravarea crizei si degradarea relatiilor diplomatice sunt consecinte directe ale activitatii lui Traian Basescu. Vreau sa redam românilor, si din tara si din afara ei, respectul, demnitatea si prestigiul pe care îl merita.

 

Octavian D. Curpa?, Phoenix, Arizona. Interviu realizat în septembrie 2009

 

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com