Studentii basarabeni din Bucuresti serbeaza 95 de ani de la Unire

Pe 27 martie se împlinesc 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu aceasta ocazie, Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti desfasoara la Bucuresti, între 27-30 martie, cea de-a VI-a editie a Festivalului “Zilele Basarabiei”.

Basarabenii din Bucuresti serbeaza Unirea„Programul din acest an este unul deosebit si cuprinde dezbateri, concerte si manifestari culturale. Astfel, Festivalul va  începe  miercuri, 27 martie, cu o zi dedicata artizanilor Unirii. Participantii, împreuna cu  membrii Organizatiei Studentilor Basarabeni vor aduce un Omagiu celor care în 1918 au votat Unirea prin traditionala depunere de flori si coroane la mormintele membrilor Sfatului Tarii de la cimitirul de la Cernica. De asemenea, soborul de preoti al manastirii va oficia o slujba de pomenire pentru toti cei care si-au dat viata pentru a înfaptui Unirea de la 1918“, se arata intr-un comunicat al Organizatiei Studentilor Basarabeni.

Manifestarile vor continua si pe 28 martie, cand va avea loc o  dezbatere cu tematica ,,Basarabia în presa de ieri si de azi”, iar vineri, 29 martie, lansarea cartii „ Basarabia în presa interbelica” din Colectia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. La aceste evenimente vor participa personalitati importante din mediul cultural, istoric, academic, dar si din mass media.

Participantii vor avea ocazia sa vizioneze piesa de teatru ”Carre de ati…cu valet”, proiectia filmului ” Clopotul Reînvierii ” si recitalul de poezie „Aici e totul românesc/ Si Dumnezeu, si cerul si pamântul”

Aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va culmina sâmbata, 30 martie, cu un concert extraordinar, în care vor evolua interpreti si trupe îndragite de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea ocazia sa asculte muzica româneasca de calitate în cadrul unui spectacol suta la suta  LIVE.

„Festivalul “Zilele Basarabiei” se desfasoara cu sprijinul Comisiei pentru comunitatile de români din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, a Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni si a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR).
De ?ase ani, ”Festivalul Zilele Basarabiei”  confirma faptul ca semnificatia zilei de 27 martie a ramas la fel de vie în cugetul si spiritul românesc astazi, la fel ca în 1918. Va asteptam alaturi de noi ca sa demonstram împreuna ca românii din ambele state românesti sunt în continuare uniti prin aceeasi limba, aceeasi istorie si aceleasi valori!
Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti este o organizatie non-guvernamentala care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflati la studii în România în spirit national, democratic si proeuropean“, se mai arata in comunicatul studentilor basarabeni din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com