Statul roman va plati despagubiri pentru terenul din centrul Bacaului, de sub Hotel Decebal

Dosarul de retrocedare pentru o bucata de pamânt din centrul municipiului Bacau a stat blocat 10 ani la Primarie. În urma cu trei ani, Bellina Schertzer a dat în judecata statul român (Primaria Bacau si Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului Bucuresti) dar si Complexul Hotelier Decebal SA, care ocupa cea mai parte a celor 806 metri patrati, care au apartinut familiei Schertzer pâna la nationalizarea facuta de comunisti.

avocat Vlad SecuiuStatul român ar putea fi bun de plata pentru terenul de sub Hotelul Decebal aflat în centrul orasului Bacau. Deoarece dosarul de retrocedare pe legea 10/2001 nu s-a miscat deloc timp de 10 ani, urmasa familiei Schertzer, Bellina-Fernanda Schertzer, a chemat în judecata statul român dar si actualii proprietari ai imobilului, privatizat în 1999, când a avut loc divizarea fostei societati SC Decebal S.A care detinea un lant de hoteluri si spatii comerciale în tot judetul Bacau. „În cererea de chemare în judecata am solicitat restituirea în natura a terenului, pentru care SC Complexul Hotelier Decebal trebuia sa faca majorarea de capital cu valoarea terenului. În cazul în care aceasta majorare de capital a avut loc, atunci cerem despagubirea cu valoarea actuala a terenului“, a precizat avocatul Sebastian Vlad Secuiu, care o reprezinta pe Bellina Fernanda Schertzer.

Hotel Decebal din Bacau (2)În urma cu aproape un an, Tribunalul Bacau i-a dat câstig de cauza Bellinei Schertzer si a dispus ca Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS)sa emita o decizie cu propunere de despagubire pentru imobilul teren în suprafata de 520 de metri patrati, strada Ionita Sandu Sturdza dar si lotul de 201 metri patrati aflat la aceeasi adresa, cu suprafata locuibila de 163 de metri patrati. O parte din terenul solicitat se afla, potrivit expertizelor tehnico judiciare realizate de Valentin Damian, pe trotuarul si în parcarea Hotelului Moldova si doar 59 de metri patrati sub blocul 7 de pe strada Razboieni.

Dosarul se afla acum la Curtea de Apel Bacau, dupa ce AAAS a facut recurs, motivând ca persoana care a cerut retrocedarea terenului nu a notificat institutia în acest sens. Parcare DecebalTotodata, fosta bacauanca Bellina Schertzer, care a locuit la casa din centrul orasului, pâna când aceasta a fost nationalizata în 1950, remarca tardivitatea cu care institutiile statului au reactionat în acest caz. „Pasivitatea pârâtelor mi-a creat convingerea ca acestea nub intentioneaza sa finalizeze aceasta procedura, ci dimpotriva, sa o tergiverseze, având în vedere ca au trecut mai bine de zece ani de la data depunerii notificarii“, precizeaza Bellina Schertzer, prin avocatul Vlad Secuiu. Mai multe, in ziarul Adevarul.

Retrocedare tergiversata de doua decenii, prin confuzii si incoerenta institutiilor statului

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com