„Spectacolul“ Elena Udrea continua. DNA cere din nou arestarea deputatului pentru mita de milioane de euro

Directia Nationala Anticoruptie a facut astazi o noua solicitare pentru arestarea Elenei Udrea, pentru mai multe cazuri de luare de mita, chiar daca deputatul este deja in arestul Politiei Capitalei. Procurorii vin cu noi probe, pentru Elena Udreaperioada in care Udrea era Ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului. Sumele depasesc un milion de euro. „Alba ca zapada“ de la Partidul Miscarea Populara va avea acum de dat alte explicatii. Este de asteptat ca in noul dosar penal sa fie arestate si alte persoane.

Comunicat DNA:

În conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie – doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului Elena Udreageneral al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizarii:

1. Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de deputatul UDREA ELENA GABRIELA, pentru savârsirea a trei infractiuni de luare de mita, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Elena Udrea2. Ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor încuviintarea arestarii preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, pentru savârsirea infractiunilor sus mentionate.

Prezenta cerere este formulata în cauza în care se efectueaza acte de urmarire penala în legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului în perioada 2010 – 2012.
Elena Udrea (12)Amintim ca, în cauza respectiva, Camera Deputatilor a încuviintat urmarirea penala si arestarea preventiva pentru infractiunile de abuz în serviciu; tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influentei în scopul obtinerii de foloase necuvenite; luare de mita.

Ulterior, au aparut noi elemente ce au conturat suspiciunea Elena Udrea (11)savârsirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizarii Camerei Deputatilor. Unele dintre aceste fapte intra în continutul infractiunii de luare de mita pentru care a fost obtinut avizul Camerei Deputatilor si completeaza latura obiectiva a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a doua noi infractiuni de luare de mita.

a) Infractiunea de luare de mita în legatura cu finantarea de catre Elena Udrea (10)MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic si UAT Borsec
În cursul anului 2010, Udrea Elena Gabriela a primit în mod indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari încheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.
Elena Udrea (8)La 24.08.2010 si 20.12.2010, S.C. Termogaz Company S.A. a transferat suma totala de 695.367,06 lei în patrimoniul inculpatului Lungu Stefan, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa în raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec în contul lucrarilor Elena Udrea (5)efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.
Lungu Stefan a folosit banii astfel obtinuti partial în interes personal, iar partial, la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte Udrea Elena Gabriela.

b) Infractiunea de luare de mita în legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre S.C. Consmin S.A. 
În perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreuna cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Nationale de Investitii (suspect în prezenta cauza), au primit o suma de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata în baza contractelor încheiate cu Compania Nationala de Investitii.
Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre Elena Udrea (3)S.C. Consmin S.A. pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma încasata catre societatea controlata de Lungu Stefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanta fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plati, în valoare totala de 335.486 lei.
La rândul sau, Lungu Stefan dadea banii primiti lui Breazu Liberiu Tudor, persoana apropiata atât de Udrea Elena Gabriela, cât si de Topoliceanu Ana Maria. Platile se realizau fie în numerar, fie prin Elena Udrea (1)intermediul societatii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrata de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanta. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totala de 209.762 lei si o plata în numerar de aproximativ 90.000 lei.
O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenta a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.

c) Infractiunea de luare de mita în legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. si S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni si UAT Petrosani
În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut si a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine si pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru Elena Udrea PMPcontractele de lucrari încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. si S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.
Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe „sponsorizari”, transmitându-i ca trebuie sa discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe sa îi comunice Elena Udrealui Gardean Adrian ca suma solicitata este în cuantum de 10% din valoarea platilor efectuate si care urmau sa fie efectuate în cursul anului 2011.
Urmare acestei solicitari, în vara anului 2011, Gardean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Stefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însa banii au fost restituiti de acesta dupa o zi, invocând riscul ca fapta sa fie denuntata organelor de urmarire penala.
În data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasarilor care urmau sa fie realizate de S.C. Termogaz

Elena Udrea (foto Alin Leanca)

Elena Udrea (foto Alin Leanca)

Company S.A. si de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Cu acelasi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, ca suma remisa nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totala a platilor care urmau sa fie efectuate catre cele doua societati, iar pentru diferenta i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societati controlate de Obreja Rudel.
Suma de 900.000 euro a fost predata de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenta de 3.000.000 lei a fost transferata de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Faptele descrise în sectiunea c) reprezinta modalitati alternative de savârsire ale aceleiasi infractiuni de luare de mita pentru care Camera Deputatilor a cerut începerea urmaririi penale si a Elena Udrea (6)încuviintat arestarea preventiva a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015.
În conditiile în care aceste fapte completeaza latura obiectiva a infractiunii, este necesara o noua cerere de urmarire penala si o noua încuviintare a arestarii care sa se raporteze la forma completa a acuzatiei aduse deputatului.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com