Scutul de la Deveselu va fi gata in 2015, cu interceptor Standard Missile 3 IB

Autoritatile romane s-au linistit in privinta scutului antiracheta, care urmeaza sa fie amplasat la Deveselu. Desi au existat suspiciuni asupra intarzierii sau chiar anularii intregului proiect, in urma intalnirii de astazi cu oficialii americani, lucrurile par sa se fi limpezit. Finantarea scutului va fi asigurata de SUA.

„Comunicat MApN

MAE si MApN  informeaza asupra faptului ca, în urma contactelor avute în cursul zilei de ieri cu partea americana, prealabile Armata -MApN (107)Armata -MApN (100)anuntului secretarului apararii american privind noi masuri de aparare a teritoriului SUA împotriva atacurilor potentiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate urmatoarele:

Proiectul sistemului de aparare antiracheta al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordarii Adaptive în Etape privind Apararea Antiracheta din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este în niciun fel afectat.

Acesta se va derula în continuare în calendarul convenit cu partea americana, urmând a deveni operational la orizontul anului 2015, asa cum a fost stabilit initial.

Armata -MApN (105)Tipul de interceptor care urma sa fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a (la care partea americana se referea în anuntul secretarului apararii – Standard Missile 3 IIB) nu a fost, înca de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

sursa foto: www.atac.ro

sursa foto: www.atac.ro

 

În concluzie, MAE si MApN subliniaza ca proiectul sistemului de aparare antiracheta care se desfasoara în România (si care reprezinta faza a 2-a a EPAA) va fi operationalizat fara întârzieri, conform calendarului convenit cu partea americana, existând finantarea necesara a SUA pentru acesta, iar decizia anuntata ieri de secretarul apararii nu are niciun efect negativ asupra acestui proces“.

Un comentariu

  1. CS spune:

    s-au linistit apele intre presedinte si guvern asa ca americanii nu aveau motiv sa renunte la amplasarea scutului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com