Scriitorul moldovean Andrei Vartic va fi comemorat la Manastirea Diaconesti

Pe 2 iunie se implinesc trei ani de cand a plecat dintre noi scriitorul moldovean Andrei Vartic (1948-2009). In aceasta zi, la Manastirea Diaconesti din comuna bacauana Agas, in prezenta a numerosi oameni de cultura din Republica Moldova si Romania, va avea loc comemorarea dar si lansarea unor carti, in premiera, aparute zilele acestea la Editura Vicovia si Editura Babel din Bacau.

„Vor fi prezenti Nicolae Dabija, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, academicianul Mihai Cimpoi, profesorul universitar Vasile Soimaru, scriitorii Petre Colacel, Mircea Stanescu dar si rudele indragitului scriitor, Nina Vartic, Ion Vartic, Ilinca Vartic. De organizarea comemorarii s-au ocupat prietenii din Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina“, Filiala Bacau si de la Manastirea Diaconesti“, a precizat Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia.

Personalitatea plurivalenta a lui Andrei Vartic, de formare stiintifica, s-a impus in mai multe domenii. A fost cunoscut ca fizician (USM, 1971), scriitor, publicist, orator, cercetator al vechilor culturi carpato–dunarene, regizor de teatru si film, deputat în primul parlament al Republicii Moldova 1990–1993, initiatorul crearii Frontului Popular în Basarabia (27 mai–3 iunie 1988), fondator si director al revistelor „Quo Vadis” si „Fara Machiaj”, al Fundatiei Culturale „Basarabia”, „Teatrului poetic“, Institutului Civilizatiei Dacice si a revistei de studii carpato–dunarene „Dava International”. Andrei Vartic este autor a peste 20 de volume, unele aparute samizdat, cât si a numeroase studii si articole publicate în reviste si ziare atât din Basarabia si România, cât si peste hotare. Cu doi ani inainte de disparitia lui prematura, pe  10 iunie 2007 a fost ales prim–vicepresedinte al Forumului Democrat al Românilor din Basarabia.

 Patru carti, aparute la Vicovia si Babel, lansate in premiera

La comemorare sunt asteptati iubitorii de cultura si toti cei care l-au cunoscut si apreciat pe Andrei Vartic. Programul incepe la  ora 11, odata cu oficierea slujbei de pomenire de catre Parintele Amfilohie. La ora 11.15 oaspetii sunt invitati sa participe la masa de pomenire oferita de maicile Manastirii „Diaconesti”.

La ora 11.35 va avea loc lansarea cartii „Ospetele nemuririi”, autor Andrei Vartic, carte editata la Editura  „Vicovia” si Editura  „Babel”, tiparita la Tipografia „Docuprint”. Prezentare va fi facuta de prof. dr. Vasile Soimaru si scriitorul Nicolae Dabija. Cartea va fi distribuita gratuit participantilor.

De la ora 12 va avea loc lansarea cartii „Prutul are doua maluri”, autor Nicolae Dabija, carte editata la „Vicovia” si „Babel” tiparita la „Docuprint”. Prezentarea va fi facuta chiar de autor.

O alta carte prezentata in premiera este „Cirese pentru Maresal”, autor Ion Iachim, scoasa la aceleasi edituri bacauane. Si aici, Ion Iachim va explica ce se gaseste in interiorul copertilor.

Ultima lansare de carte va fi a autorului Ioan Constantin Lazu, „Maramuresul istoric”.

Momentele culturale ale manifestarii se vor incheia prin prezentarea operei lui Ion Lupu: „Instrainata noastra Basarabie“ , „Vremuri zbuciumate“ , „Voievodul martir“ , volumele I-VI din Capitanii Domnesti (Din neamul lupilor) Sub puterea destimului si Dureri neostoite . Prezentarea va fi facuta de profesorul Petre Colacel.

3 Comentarii

  1. Cu glasul meu catre Domnul am strigat,si m-a auzit din muntele cel sfant al Lui… Eu m-a culcat si am adormit ; sculatu-m-am ca Domnul ma va sprigini…

  2. Frate Andrei, ai muncit din greu pentru aceasta palma de Pamant Romanesc Basarabia …

  3. Rusia,mana intinsa a actorului basarabean este Mana Lui Hristos care cere insistent sa Retrocedezi Pamantul Romanesc-BASARABIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com