Scoala de vara „Tinerii în lupta împotriva coruptiei” (update-Galerie foto)

„Tinerii în lupta împotriva coruptiei” este un proiect multiregional, initiat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, la care vor participa elevi si profesori din cele opt Centre Regionale de Resurse pentru Educatia Civica, care functioneaza în cadrul Asociatiei de Educatie Civica din România. Proiectul consta în organizarea la Bacau, în intervalul 5 – 10 septembrie 2011, a unei scoli de vara pentru elevi, care se integreaza în domeniul educatiei civice nonformale.

Finantarea este asigurata printr-un grant adjudecat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau de la Departamentul de Stat al S.U.A., prin Ambasada S.U.A. la Bucuresti. Vor fi prezenti la activitatile proiectului si personalitati din domeniul juridic sau al institutiilor anticoruptie: Vasilica-Cristi Danilet, judecator, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Alistar, director executiv al Transparency International România, Laura Stefan, expert anticoruptie la Societatea Academica Româna, Alexandru Cumpanasu, director executiv al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID) si prof. Edita Nagy, expert la Institutul  Român pentru Drepturile Omului (IRDO).

 

Temele propuse pentru workshopuri, cu participarea unor traineri – experti, specialisti din cadrul unor institutii publice, sau private, reprezentanti ai societatii civile si cadre didactice din diferite licee din tara, vor asigura întelegerea gravitatii si dimensiunilor fenomenului coruptiei în tara si în lume, precum si a necesitatii de a se implica activ în lupta împotriva acesteia.

 

Printre temele propuse spre prezentare si dezbatere se numara: „Mostenirea coruptiei si pretul acesteia. Moduri eficiente de actiune civica în demascarea faptelor de coruptie si prevenirea lor.”, „Reflectarea faptelor de coruptie în mass-media. Rolul ziaristului în demascarea acestora.”, „Coruptia si anticoruptia în sistemul juridic.”, „Accesul la informatii publice, vs. secretul de serviciu.”, „Independenta si impartialitate în justitie. Factorii de presiune si conflictele de interese.”, „Globalizarea si coruptia transfrontaliera.”, „Coruptia ca fenomen social. Tipuri de coruptie. Metode de prevenire si combatere a acesteia.” si „Coruptia si drepturile omului.”.

 

Participantii, 50 de elevi si 10 profesori, vor avea ocazia sa lucreze activ pe ateliere si sa dezbata urmatoarele subiecte: „Coruptia în scoala. Cai si mecanisme de combatere a acesteia.”, „Coruptia politica. Frauda electorala.”, „Zone de vulnerabilitate dupa integrarea României în UE si NATO.”, „Organizatii si institutii europene si internationale implicate în lupta împotriva coruptiei (ex. UE, ONU etc).”, „Institutii românesti implicate în prevenirea si combaterea coruptiei.”, „Modele de buna practica. Controlul coruptiei în tarile nordice si în Singapore, Noua Zeelanda etc.” si „Curriculum pentru un curs optional despre coruptie.”.

În urma dezbaterilor acestia vor posta pe blogul scolii de vara, special creat,  opiniile lor. Prezenta acestora la Bacau le va oferi buna ocazie sa viziteze o serie de institutii publice si totodata obiective turistice. Activitatile se vor desfasura în mare parte la Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen” Bacau, care pune la dispozitie infrastructura necesara. Proiectul asigura formarea si dezvoltarea profesionala a participantilor, care vor deveni promotorii luptei împotriva coruptiei în rândul colegilor, parintilor si comunitatilor locale din care provin.

Un moment special va fi asigurat de profesorul Jim Lichtman din Santa-Barbara, S.U.A, specialist în probleme de etica, care va sustine marti, 6 septembrie 2011, începând cu ora 17.45, la Centrul „American Corner Bacau”, o videoconferinta cu tema ”Valori si principii etice versus coruptie”.

„Participantii vor fi încurajati sa conceapa proiecte si planuri de actiune, prin care sa  determine schimbarea mentalitatii cetatenilor, privind „normalitatea” coruptiei în România, sa reduca starea de resemnare, pasivitate si fatalism care întretine acest fenomen si sa produca comportamente civice de participare activa a tinerilor în monitorizarea, demascarea si sanctionarea cazurilor de coruptie în societate“, a declarat Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

Proiectele elevilor participanti vor fi servi ca modele de actiune ce vor putea fi popularizate si multiplicate în alte scoli din tara, prin realizarea unui ghid de bune practici, care va fi tiparit ulterior.

Deoarece Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica Bacau functioneaza în cadrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, acesta fiind coordonat de profesor-metodist Lucica Ciuperca, ulterior, institutia de formare bacauana va implementa, un program de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice implicate în educarea civica a elevilor.

„În virtutea parteneriatului dintre C.C.D. Bacau si Ambasada S.U.A., avem ocazia sa promovam un nou tip de proiect, o scoala nationala de vara, cu o puternica componenta civica nonformala. Opinam ca participarea elevilor si profesorilor la scoala de vara, poate contribui la schimbarea mentalitatii acestora, referitoare la fenomenul coruptiei în societatea româneasca”, a mai spus Gabriel Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com