Amenda de 60 de mii de lei si cercetari penale dupa ce au furat pietrisul dintr-un deal

Primarul din Comanesti si responsabilii de la NM Construct sunt cercetati penal pentru exploatarea  ilegala facuta pe Dealului Goanta, din cartierul Podei. Potrivit primelor estimari, societatea care realizeaza un supermarket în Comanesti a luat peste 8000 de metri cubi de balast, fara sa plateasca niciun leu redeventa statului sau chirie, pentru teren

Amenzi dure si dosare penale pentru cei implicati în exploatarea pietrisului de pe dealul Goanta din Comanesti. Societatea NM Construct din Timisoara, care realizeaza un supermarket Kaufland în oras, a luat mii de metri cubi pentru a face fundatia noului centru comercial, fara a plati vreun ban statului si fara a avea acordul de mediu necesar.

Totul s-a facut sub privirile îngaduitoare ale primarului Viorel Miron. În plus, dupa ce exploatarea s-a facut fara niciun fel de autorizatie, edilul a impus pe ordinea de zi închirierea terenului exploatat, de un hectar, pentru urmatoarele trei luni, contra unei sume de doar o mie de lei.

În urma anchetei mixte facuta de Garda de Mediu si Agentia Nationala pentru Resursele Minerale (ANRM) s-a constatat ca statul a fost furat, iar mediul înconjurator, depreciat ireversibil. „Societatea NM Construct a fost amendata cu 600 de milioane (60 de mii de lei) pentru efectuarea unor lucrari de excavatii agregate minerale si exploatare fara solicitarea si obtinerea acordului de mediu. Ei au recunoscut totul si au spus ca nu au stiut dca le trebuiau astfel de aprobari“, a spus Titi Secara, seful Garzii de Mediu Bacau.

Potrivit specialistilor de la Mediu, dealul înverzit din Comanesti nu mai poate fi readus la forma initiala. „Dealul nu mai poate fi refacut. De acolo s-au luat peste 8000 de metri cubi de pietris. Vor pune iarba, pentru a-l aduce la folosinta initiala“, a mai spus Secara. Locuitorii din zona au facut mai multe sesizari consilierilor locali pentru distrugerea aspectului dealului dar si pentru pierderea folosintei unei pasuni importante.

Furt din avutia statului, sub ochii primarului

Exploatarea dealului Goanta din Comanesti este acum de responsabilitatea organelor de cercetare penala. Expertii din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) au considerat ca în acest caz avem de a face cu un veritabil caz de furt din avutia statului.

Potrivit legii, zacamintele din subsolul terenurilor sunt proprietatea statului si de la caz, la caz, trebuie platita o redeventa. „Singura masura pe care am putut sa o iau a fost sa fac denunt penal, depus la Politia Moinesti. Eu amendez când sunt acte dar alte nereguli. Când nu sunt acte, e furt din avutul statului“, a spus Marius Georgescu, expert superior ANRM. Potrivit aceluiasi specialist societatea are de platit, conform estimarii, câte 0,4 euro pentru fiecare metru cub exploatat. În acelasi timp, Titi Secara, seful Garzii de Mediu, afirma ca în cazul primarului nu s-a luat nicio masura, desi este implicat. „A stiut de exploatare, dar nu a luat nicio masura. E cel putin vinovat moral“, a spus Secara.

Primarul Viorel Miron s-a ales cu cercetare penala, în urma denuntului depus la Politia Comanesti si la Parchetul Moinesti de consilierul local Claudin Mazilu. Acesta crede ca implicarea primarului este mai mare si ca au fost interese la mijloc, care l-au facut pe primar sa ascunda si sa sustina exploatarea ilegala.

Consilierul a mai sesizat problemele de la Comanesti la Ministerul Mediului si Institutia Prefectului. „Când l-am întrebat cum este platit acel balast, daca exista facturi sau evidente a zis ca suntem noi ciudosi si ca începem campania electorala. A vrut sa dea o mâna de ajutor supermarketului care se construieste. Oare nu are Kaufland bani de balast sau e altceva la mijloc?“, a spus Claudin Mazilu.

Încercare de musamalizare, dupa fotografierea exploatarii

Consilierii din Comanesti afirma ca primarul a impus spre aprobarea Consiliul Local un proiect privind închirierea terenului deja exploatat, de un hectar, catre NM Construct, cu destinatia de teren agricol. Societatea ar fi avut de platit doar o mie de lei în urmatoarele trei luni.

Ei spun ca hotarârea data prin majoritatea politica pe care o are primarul este nelegala, deoarece ea nu a trecut prin comisiile de specialitate. „Hotarârea de închiriere a terenului a fost contestata la Prefectura.

Primarul a încercat sa musamalizeze totul, dupa ce ne-a vazut ca facem poze unde se face exploatarea“, a spus consilierul local Vasile Budaca. În acelasi timp, primarul Viorel Miron pare sa fi uitat de legi si pune totul pe seama unei campanii electorale închipuite. „Eu am zis si data trecuta ca ei îmi dau la gioale, deoarece începe campania electorala. Cine mai obtine avize de la mediu pentru a-si completa fundatia la casa? “, a spus edilul, în încercarea de a minimaliza situatia. Reprezentantii NM Construct nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere.

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

Un comentariu

  1. valy spune:

    60 de mii de lei sunt nimic in comparatie cu ceea ce ei au facut . A distrus acel paradis pe care eu si multi alti il iubim . Sincer sper sa faca ceva … cat dsp Primar nu am cuvinte sa spun …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com