Scandalul „Valeriu Gafencu“ continua. Sfântul Închisorilor ar putea redeveni cetatean de onoare al orasului Tîrgu Ocna

Tribunalul Bacau a admis vineri actiunea formulata de Fundatia „Ion Gavrila Ogaranu“  împotriva hotarârii Consiliului Local din Tîrgu Ocna din 21 iunie 2013, prin care lui Valeriu Gafencu, fost legionar decedat în Penitenciarul Spital Tîrgu Ocna, i-a fost retras titlul de cetatean de onoare, acordat de fosta administratie locala, pe 10 februarie 2009.

Tribunalul BacauScandalul de proportii iscat în 2009, dupa ce Consiliul Local din orasul Târgu Ocna i-a acordat titlul de cetatean de onoare lui Valeriu Gafencu, a ajuns în instanta. Urmare a adreselor facute de Federatia Comunitatilor Evreiesti(FCER) reprezentata de deputatul Aurel Vainer dar si de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, institutie aflata în subordinea Guvernului României, condusa de Alexandru Florian, alesii locali din Tîrgu Ocna au decis în vara anului trecut sa-i retraga titlul onorific.

Decizia administratiei din Târgu Ocna a fost contestata de Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu“. Tribunalul Bacau a redeschis vineri scandalul acordarii titlului de cetatean de onoare lui Valeriu Gafencu, dupa ce a acceptat cererea fundatiei. Atât FCER, cât si Institutul Elie Wiesel considera ca este inacceptabil sa fie acordat acest titlul lui Valeriu Gafencu, condamnat de regimul Antonescu pentru activitate legionara. ,,Abia a fost pronuntata solutia Tribunalului, nu cunoastem motivarea care a stat la baza acesteia. Vom formula recurs, în functie de motivele retinute de prima instanta. Ramân la opinia, retinuta de

Valeriu Gafencu

Avocat Gabriel Ionita

Avocat Gabriel Ionita

altfel de majoritatea instantelor de contencios administrativ din tara, conform careia oportunitatea emiterii unui act administrativ de acest tip, intra numai în apanajul autoritatii emitente. Instanta de contencios nu poate anula o hotarare de Consiliu Local decât pentru motive de nelegalitate si nu de oportunitate, exceptând cazul excesului de putere. Numai autoritatea eliberativa poate analiza si decide daca toate controversele legate de persoana lui Valeriu Gafencu  lezeaza imaginea orasului si astfel, se impune retragerea titlului“, afirma avocatul Gabi Ionita, care reprezinta Consiliul Local Tîrgu Ocna, în procesul intentat de Fundatia Ion Gavrila Ogoranu.

Ce a determinat retragerea titlului lui Valeriu Gafencu: activitatea legionara si condamnarile regimului Antonescu

Reprezentantii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România (FCER) dar si ai Institutului Elie Wiesel s-au aratat indignati si deranjati de acordarea titlului de cetatean de onoare lui Gafencu, în 2009. Chiar daca Miscarea Legionara nu a fost condamnata pentru crime împotriva umanitatii, ideile si activitatea unor legionari au creat o imagine extremista, xenofoba si antisemita.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, printr-o adresa facuta autoritatilor din Tîrgu Ocna a mentionat argumentele care sustin oportunitatea retragerii titlului onorific. „Tribunalul Militar al Corpului 4 Armata din 25 mai 1941 a dispus condamnarea unui lot de 18 persoane si a lui Valeriu Gafencu, Comemorare Valeriu Gafencu-2014pentru participarea la Rebeliunea Legionara. Gafencu a fost învinuit de faptul ca în calitate de conducator al fratiilor de cruce din Iasi a instigat direct pe elevii Liceului National din Iasi la nesupunere fata de legile si autoritatile scolare. A fost condamnat la 3 luni de detentie si o amenda de 2 mii de lei“…„Valeriu Gafencu a fost condamnat pe 5 decembrie 1941, de Curtea Martiala a Corpului 4 Armata, pentru crima de constituire de asociatiune si activitate legionara potrivnica ordinei existentei în stat, la 25 de ani de munca silnica. Având în vedere ca Valeriu Gafencu a fost membru al unei organizatii fasciste, fapt pentru care a fost condamnat de doua ori de catre statul român si faptul ca nu a fost condamnat niciodata la închisoare de catre regimul comunist, consideram ca acordarea titlului de cetatean de onoare reprezinta recunoasterea si încurajarea morala a imaginii unei persoane care a militat pentru valori si principii incompatibile democratiei“, precizeaza Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel. Totodata sunt mentionate si articolele de lege, care ar fi încalcate de prin acordarea unui titlu de onoare unui fost legionar. „Legea 51/1991 privind siguranta nationala a României, care precizeaza la articolul 3, litera h, faptul ca actiunile de inspiratie legionara reprezinta amenintari la adresa sigurantei nationale iar legea 107/2006 care prevede interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni contra pacii, unde se mentioneaza explicit ca este interzisa promovarea simbolurilor extremei drepte.

Adrese cu un continut aproape similar depuse si de Federatia Comunitatilor Evreiesti din România au determinat în cele din urma Consiliul Local din Tîrgu Ocna sa reanalizeze acordarea titlului de cetatean de onoare. „Consiliul a fost sesizat in nenumarate rânduri de entitati reprezentantive pentru o anumita parte a comunitatii, care se simt lezate de mentinerea titlului de merit. Nu s-a pus în discutie si nici nu s-a hotarat interzicerea dreptului de a comemora personalitatea celui care a fost Valeriu Gafencu, pe raza orasului. Asadar, cei care se simt inspirati de faptele acestuia, pot sa îl celebreze în continuare, fara niciun impediment. Cum însa titlul de cetatean de onoare reprezinta o distinctie acordata de catre Consiliul Local, nu putem ignora sau interfera peste dreptul la opinie al fiecarui consilier si nici peste autonomia de decizie a autoritatii deliberative locale“, afirma si avocatul Gabi Ionita.

 

Fundatia Ion Gavrila Ogaranu si Garda de Fier „Arhanghelul Mihail“ iau apararea lui Valeriu Gafencu

Fundatia Ion Gavrila Ogoranu a cerut sa fie anulata hotarârea alesilor din Tîrgu Ocna, cea prin care i se retragea titlul de cetatean de onoare. Actiunea în instanta este motivata prin faptul ca adresele transmise de organizatiile evreiesti dar si prezenta senatorului PSD Dan Tataru în sedinta în care s-a aprobat retragerea titlului onorific au reprezentat presiuni fata de actul de decizie al forului local din Tîrgu Ocna. Mai mult Fundatia Ogoranu vine cu argumente în sensul demontarii acuzatiilor aduse de Institutul Elie Wiesel, care privesc o presupusa incompatibilitate a unui consilier local.„Sentintele pronuntate în lunile martie si decembrie 1941 reprezinta demersuri consacrate ale aparatului represiv al regimului antonescian, care întelegea sa elimine orice opozitie politica si orice manifestare pluralista în societatea româneasca“, se arata în actiunea depusa în instanta de fundatie, care mai precizeaza ca: „Formularea conform careia „Valeriu Gafencu, ca persoana activa a extremei drepte românesti a produs dezordine, devastari, haos economic si crime împotriva populatiei evreiesti“,este total aberanta si nu poate fi sustinuta prin niciun document din dosarul de condamnat politic al acestuia, nici de sentintele pronuntate nu fac trimitere la comiterea unor astfel de fapte“.

Garda de Fier: „Titlul i s-a dat pentru faptele de sfintenie crestina, nu pentru activitatea ca legionar“

Viata duhovniceasca a lui Valeriu Gafencu, supranumit „Sfântul Închisorilor“, a fost argumentul de baza pentru acordarea titlului, se arata într-o adresa comunicata Primariei Tîrgu Ocna. Demersurile, în 2009, au fost facute de Asociatia Prezent!, o continuatoare a fostei Miscari Legionare. „Titlul i s-a conferit post mortem lui Valeriu Gafencu pentru calitatea acestuia de martir, pentru faptele de sfintenie crestina, pentru minunile crestine savârsite în timpul detentiei, pentru faptul ca Tîrgu Ocna a devenit loc de pelerinaj pentru crestinii din întreaga tara…Titlul nu i s-a dat pentru activitatea legionara de atunci, lucru cel putin discutabil, tinând cont de faptul ca totul se petrecea pe vremea dictaturii lui Antonescu, când Gafencu avea 20 de ani, ci pentru întreaga sa viata din timpul detentiei“, afirma, într-o adresa înaintata autoritatilor din Tg Ocna, Serban Suru, seful Miscarii Legionare.

La Curtea de Apel Bacau se va decide daca „Sfântului Închisorilor“ i se da titlul înapoi

Valeriu Gafencu (1921-1952) s-a stins la Tîrgu Ocna de TBC si alte afectiuni capatate în cursul detentiei. A fost numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul Închisorilor“ pentru bunatatea fata de ceilalti, pentru credinta în valorile ortodoxiei, întarita cu anii, în penitenciarele prin care a trecut. Apartenenta la „fratiile de cruce“ legionare l-au facut controversat si a revenit în prim planul dezbaterilor publice odata cu acordarea titltului de onoare la Tîrgu Ocna.

Curtea de Apel Bacau va avea sarcina sa transeze definitiv daca Valeriu Gafencu ramâne sau nu cu titlul de cetatean de onoare.

Articol aparut si in Adevarul.  Vom reveni cu motivatia deciziei Tribunalului Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com