Sanctiunile la adresa Moscovei anuleaza misiunile cosmice americane

Scris de Valentin Vasilescu

Una dintre cele mai bizare sanctiuni decise de catre guvernul SUA a fost sistarea comunicarii si oricaror forme de colaborare stiintifica dintre Laboratorul de propulsie reactiva (JPL) structura cheie a NASA si Institutul de cercetari spatiale al Roscosmos.

www.nbcnews.com

www.nbcnews.com

Singura capsula americana care a demonstrat ca poate transporta 450 kg de alimente si echipament la statia spatiala internationala a fost Space X Dragon. Ea fiind lansata de racheta usoara cu doua trepte Falcon 9 ale carei performante include plasarea pe o orbita joasa un unui obiect cosmic de 6,6 t. Prima treapta a rachetei Falcon 9 este formata din 9 motoare racheta Merlin 1C (functionând cu combustibil lichid – LOX/RP-1), având fiecare o tractiune de 56.696 kgf, în timp ce treapta a 2-a este constituita dintr-un singur motor Merlin. Falcon 9 nu este nimic altceva decât reciclarea unor relicve ale razboiului rece. Motorul Merlin 1C fiind o varianta modesta a deja celebrului motor RS-27 (tractiune 93.304 kgf), produs de compania Rocketdyne începând din 1974 pentru rachetele Delta 2000 ale firmei McDonnell Douglas. Racheta Delta, putând plasa pe orbita joasa o încarcatura de 2,7-6 t.

La ora actuala, Atlas V este cea mai puternica racheta grea americana, aflata în serviciu. Atlas V utilizeaza la lansare doua boostere cu motoare rusesti RD-180 asigurând fiecare o tractiune de 423.386 kgf. Motorul RD-180 provine de la prima treapta a rachetelor rusesti din familia Zenit, produse de NPO Energomash. În afara boosterelor si prima treapta a rachetei Atlas V este propulsata tot de motoare rusesti RD-180. Achizitia acestor motoare rusesti fiind realizata de NASA prin intermediul Laboratorul de propulsie reactiva, structura responsabila de alcatuirea treptele rachetelor. Practic, decizia SUA înseamna renuntarea la utilizarea singurei rachete capabile sa lanseze pe orbita obiecte civile sau militare cu masa cuprinsa între 9–29 t.

earthsky.org

earthsky.org

Mentionez ca doar racheta Atlas V poate plasa pe orbita navetele spatiale autonome X-37B. Navetele fiind operate de fortele aeriene ale SUA, misiunile lor au caracter secret, iar unii experti sugereaza ca X-37B este folosita pentru testarea si crearea de noi sisteme de arme autonome, capabile de a ataca de pe orbita, orice zona de pe Terra. În prezent, SUA dispun de doua navete X-37B construite de firma Boeing care vor ramâne la sol. Ultima misiune care s-a încheiat recent, a început pe 11 decembrie 2012, de la complexul 41 de la Cape Canaveral si a avut o durata de 469 de zile în spatiul cosmic.

Mai grav este ca SUA ar putea rata si programul noii generatii de mini-navete spatiale care trebuia sa înceapa testele în 2016.

Naveta Dream Chaser, proiectata de Sierra Nevada Corporation (SNC), a fost prezentata presei ca o mini-naveta spatiala de dimensiunile unui avion de vînatoare (lungimea ei fiind de 9 m). Naveta fiind capabila sa execute o misiune cu durata de 1-24 de ore, pe o orbita joasa, cu echipaj uman la bord. Naveta nu poate fi lansata decât cu o racheta Atlas V, de la Centrul Spatial Kennedy, din Florida.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_19/Sanctiunile-SUA-la-adresa-Moscovei-anuleaza-misiunile-cosmice-americane-7837/

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

Un comentariu

  1. ax spune:

    Americanii utilizeaza de peste 10 ani tehnologiile de teleportare pe orbita terestra , restul fiind diversiunile de mascare a acestor metode de sorginte extraterestre.Din pacate pentru rusi au pierdut si de aceasta data competitia , cu atat mai mult cu cat ar mai fi avut de asteptat doar doi ani pana li s-ar fi permis si lor accesul controlat , dar direct la „STAR GATE”.Pierdanti ca de obicei !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com