S-a lansat campania „Rupe lantul! Contrabanda cu tigarete este ilegala!”

Miercuri, 13 aprilie 2016, la Biroul Vamal din Piatra Neamt s-a lansat campania publica de constientizare a efectelor negative ale comertului ilicit cu produse din tutun „Rupe lantul! Contrabanda cu tigarete este ilegala!”. Realizata de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Directia Generala a Vamilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Politia Româna si Politia de Frontiera, cu sprijinul JTI, campania se deruleaza în perioada martie-iunie în zece judete din apropierea granitelor din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum si în Bucuresti.

campania rupe lantul (1)

Mesajul, care va ajunge la public prin presa, panotaj stradal si spot TV, îsi propune sa atraga atentia ca traficul ilegal poate fi oprit daca fumatorii refuza sa cumpere tigarete provenite din comertul ilegal, stopând astfel perpetuarea unui sistem corupt. Asadar, cumparatorul poate „rupe lantul” contrabandei!
„Si în ianuarie 2016, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o cota a pietei negre de 36,8%, cu toate ca se afla în scadere fata de noiembrie 2015, cu peste 10 p.p. Regiunile nord-vest si vest detin, de asemenea, cote importante, desi se afla pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Infografic Novel_Ianuarie 2016


„Lansam noua campanie publica în regiuni de frontiera, pentru ca aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabanda. Mesajul «Rupe lantul!» urmareste sa transmita ca un sistem nu poate functiona fara rotitele care îl pun în miscare, iar cumparatorul este una dintre aceste rotite. Fiecare dintre noi are puterea sa stopeze traficul ilicit cu tigarete daca refuza sa cumpere produse de contrabanda. Putem rupe lantul! Astfel, va avea de câstigat întreaga societate, pentru ca o retea de contrabanda înseamna crima organizata si bani în minus la bugetul de stat. În tarile vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care aplica alt sistem de taxare decât cel comunitar, pretul unui pachet de tigarete este si de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandistilor este imens, iar pierderile comunitatii pe masura”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.
„Faptul ca potrivit Studiului Novel Research, nivelul traficului ilicit cu tigarete este în usoara crestere, implica necesitatea intensificarii eforturilor de combatere a fenomenului. Contrabanda cu tigarete este principalul curent de frauda la frontiera internationala de nord si nord-est. În primele doua luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucati tigarete, cele mai importante capturi fiind înregistrate la frontiera cu Ucraina si Republica Moldova (de ex. 230.000 tigarete la biroul vamal Siret, 150.000 la biroul vamal Halmeu, 10.000 tigarete la birou vamal Albita etc.). Pe lânga intensificarea activitatilor operative punctuale, este necesar sa derulam si în acest an, în judetele de granita, împreuna cu producatorii de tutun, campanii publice de constientizare a efectelor negative ale contrabandei. De asemenea, urmarim instruirea si perfectionarea profesionala a echipelor mobile canine special antrenate în depistarea tigaretelor, precum si a numerarului”, a declarat recent Claudiu Ardeleanu, Director General, Directia Generala a Vamilor, cu ocazia anuntarii ultimului studiu Novel.
„Politia de Frontiera Româna actioneaza în sistem integrat alaturi de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum si cu alte institutii ale statului cu atributii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii si comertului ilegal cu produse de tutun. Actiunile Politiei de Frontiera în zona de competenta nu se limiteaza doar la captura propriu-zisa, fiind continuate activitatile specifice, prin cercetarea calificata a cazurilor înregistrate, pâna la destructurarea retelelor de contrabanda cu tutun”, a precizat comisarul sef Bodoga Valeriu, seful Serviciului Combaterea Migratiei Ilegale si a Infractionalitatii Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi.campania rupe lantul (2)
„În Suceava si Botosani, în multe sate si comune, ponderea produselor ilegale ajunge si la 90%. Un pachet de tigarete care costa în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de granita cu 8 lei. Astfel de campanii publice au efecte vizibile si determina scaderi semnificative ale pietei negre, dar numai în perioadele si în regiunile unde se desfasoara astfel de actiuni. De aceea, este nevoie de o Strategie Nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, care sa prevada masuri concrete pentru urmatorii ani. Aceasta Strategie a fost ceruta public, în mai multe rânduri, de autoritatile de aplicare a legii, dar si de Consiliul Concurentei care, în 2014, la încheierea investigatiei pe piata de profil a solicitat înfiintarea unui Grup de lucru care sa implice atât factorii decidenti în materie de politici fiscale, cât si autoritatile de reglementare, dar si industria si institutiile operative. Contrabanda la nivel national se situa în ianuarie la 17,8%, ceea ce înseamna pierderi la buget de peste 600 de milioane de euro. Asadar sunt absolut necesare politici coerente si realiste în domeniul tutunului care, reamintim, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate în 2015, suma însemnând accize, TVA, taxe si contributii. În acest sens, salutam initiativa Vamii de a relansa Strategia nationala de combatere a comertului ilicit cu tigarete”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
Campania „Rupe lantul! Contrabanda cu tigarete este ilegala!” va fi difuzata în parteneriat cu TVR si Amos News si va avea o importanta componenta de afisaj stradal în judetele Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Maramures, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt si în Bucuresti.
Cele mai importante informatii si materiale de comunicare sunt postate pe www.faracontrabanda.ro. „Rupe lantul! Contrabanda cu tigarete este ilegala!” este cea mai recenta campanie publica regionala initiata de Euromonitor Business Consulting Services. Campaniile precedente au avut ca rezultat scaderi semnificative ale comertului ilegal cu tigarete în regiunile în care au fost lansate si în perioadele în care s-au derulat.
****************

Euromonitor Business Consulting Services furnizeaza de peste 10 ani servicii de consultanta în domeniul politicilor si strategiilor de dezvoltare a afacerilor în Europa Centrala si de Est, servicii de interim management în zona afacerilor corporatiste si a managementului crizei, precum si programe de mentoring si coaching pentru top manageri pe probleme de leadership si dezvoltare profesionala. Din 2010, sub egida Euromonitor Conferences, compania a organizat în România si în strainatate o serie de evenimente menite a atrage atentia opiniei publice asupra unor fenomene îngrijoratoare care pun în pericol consolidarea unui mediu economic sanatos în regiune, contrabanda cu tigarete fiind un exemplu concret al unui astfel de pericol. Din 2010, Euromonitor Business Consulting Services gazduieste site-ul www.faracontrabanda.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com