România va detine presedentia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului din 2016

Lupta impotriva xenofobiei, extremismului si antisemitismului, dusa in ultimii ani, materializata in eforturi considerabile ale statului roman, a contribuit la decizia prin care Romania sa fie investita ca presedinta a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA), incepand din 2016. Dealtfel, anul acesta se implinesc 10 ani de cand tara noastra a fost acceptata ca membru cu drepturi depline in Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research/ITF (16 decembrie 2004), predecesorul IHRA. In ultimul deceniu, dupa ce Romania si-a recunoscut crimele impotriva evreilor din timpul celui De-al doilea Razboi Mondial, deportarile din Transnistria si a luat masuri reparatorii fata de familiile celor ucisi, prezentarea Holocaustului a intrat intr-un cadru institutionalizat.

Casa Corpului Didactic din Bacau si programele impotriva discriminarii si atisemitismului, finantate prin Ambasada SUA si a Israelului

CCD BacauIn ultimii ani, in Romania au fost incurajate in plan institutional demersurile impotriva oricarei forme de intoleranta, fie ca este bazata pe diferente de culoare, sex, nationalitate sau orientare politica. La nivel Arezoo Hersel, Second Secretary; Political, Cultural & Press Affairs, de la Ambasada Israelului (2)national, in subordinea Guvernului Romaniei, a fost creat Institutul National pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel“ ca fapt de recunoastere ferma a Romaniei pentru crimele din al Doilea Razboi Mondial. Un rol deosebit in crearea unui climat durabil de toleranta il are si Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ din Bacau, condusa de profesorul de istorie Gabriel Stan, care a realizat zeci de programe educationale de formare a profesorilor, implementate apoi la nivel national, care vizeaza cunoasterea istoriei, a crimelor Holocaustului, a eliminarii intolerantei, xenofobiei si negationismului. Dealtfel, CCD Bacau este singura ambasadorul SUA si Gabriel Staninstitutie din Bacau care comemoreaza Ziua Nationala de Comemorare a Crimelor Holocaustului si primeste finantari, constant, din partea Ambasadei SUA si a Ambasadei Israelului pentru continuarea acestor programe si nu numai. Dupa 10 ani de la acceptarea Holocaustului din Romania, aceasta perioada neagra a istoriei se studiaza in scoli, concomitent cu perioada crimelor comunismului (din perioada stalinista) ca fenomene ale regimurilor totalitare, bazate pe diferite ideologii extremiste. Tot in Bacau a luat fiinta un centru „American Corner“, cu o activitate concentrata pe cunoasterea istoriei SUA, de la momentul in care fost eliminati indienii, pana la democratia din zilele noastre.

 Comunicat MAE: Romania, presedinta Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului din 2016

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca la data de 4 decembrie 2014 România a fost desemnata sa preia în 2016 Presedintia Aliantei IsraelInternationale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA). Decizia a fost luata prin consens de catre cele 31 de state membre ale IHRA în cadrul reuniunii plenare, gazduita în Manchester de Presedintia britanica a Organizatiei.
Decizia cu privire la preluarea presedintiei IHRA de catre România are loc la 10 ani de la acceptarea ca membru cu drepturi depline a tarii noastre în Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research/ITF (16 decembrie 2004), predecesorul IHRA, precum si de la publicarea Raportului Final elaborat de Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din România (noiembrie 2004). Acceptarea României pentru preluarea Presedintiei Organizatiei este expresia recunoasterii eforturilor autoritatilor române de a prezerva memoria Holocaustului prin intermediul instrumentelor legale si administrative dezvoltate la nivel national si local, inclusiv prin colaborarea cu societatea civila si Israelorganizatiile evreiesti. De asemenea, este o recunoastere a vointei tarii noastre de a combate mai intens si mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, xenofobe si extremiste de orice fel. Ministerul Afacerilor Externe va continua sa sprijine orice activitate sau initiativa menite sa promoveze convietuirea într-un climat de respectare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si participarea României, ca stat democratic, la actiunea comuna de combatere a antisemitismului si manifestarilor de intoleranta.

Informatii suplimentare:

Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust and Remembrance Alliance/IHRA), fosta ITF (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research) este o organizatie inter-guvernamentala, creata în 1998, la initiativa premierului suedez Göran Persson. Obiectivul principal al IHRA este de a încuraja activitati legate de promovarea educatiei, comemorarii si cercetarii Holocaustului în statele membre, dar si în alte tari interesate, precum si de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializarii acestora.
În prezent, organizatia numara 31 de state membre: Argentina, Austria, Belgia, Canada, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Ungaria, Serbia, Irlanda, Slovenia.

 „Aspecte ale Holocaustului. Între disciplina academica si istoria povestita în muzee”. România a fost acceptata ca membru cu drepturi depline al ITF la data de 16 decembrie 2004, în reuniunea plenara a organizatiei ce s-a desfasurat la Trieste, în timpul presedintiei italiene.Anterior, în octombrie 2003, a fost lansata Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din România.  Componenta Comisiei a inclus cercetatori din România, SUA, Israel si Germania. Profesorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a fost desemnat presedintele Comisiei. În noiembrie 2004 a fost prezentat la Bucuresti Raportul Final elaborat de Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din România, ale carui recomandari s-au concretizat în principal prin înfiintarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” si prin completarea manualelor scolare de istorie conform concluziilor Raportului Final, pentru a aborda si problematica Holocaustului. Au fost introduse, totodata, cursuri optionale de studiere a istoriei Holocaustului si a fost publicat un manual privind istoria Holocaustului din România. Institutul „Elie Wiesel” are drept obiective culegerea, arhivarea, cercetarea si publicarea documentelor referitoare la Holocaustul din România, în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, rezolvarea unor probleme specifice, precum si activitati educationale privind Holocaustul“, se arata intr-un comunicat al diplomatului Lavinia OCHEA, din cadrul Ambasadei României in Israel.

3 Comentarii

 1. George Mcrobie spune:

  Surse din Serviciile Secrete romanesti ne-au avertizat ca, la reusita loviturii de Stat din decembrie 1989, un rol deosebit l-au avut Serviciile Secrete israeliene, in speta Mossadul, care a actionat in principal pe linia razboiului psihologic…respectiv prin crearea diversiunilor legate de numarul mare ale victimelor generate de aparatul de represiune, de atacul teroristilor in diferite puncte din tara, de otravirea surselor de apa, de initierea de incidente ármate prin lansarea telefonica a unor tinte false chiar in unitatile militare ce apartineau atat MApN..cat si MI. In acest context, strategii evreiimii mondiale au inceput sa puna in aplicare un plan-ISRAEL IN ROMANIA-..ce consta in icetatenire si stramutare in Romania a cateva milioane de evrei fara stirea si fara acordul Poporului Roman. Scopul final al PROIECTULUI ISRAEL IN ROMANIA il constitue instituirea unui control deplin asupra tarii noastre si deposedarea romanilor de teritoriul national…uzurparea drepturilor pe care romanii le au in tara lor si asupra tarii lor.- PLANUL ISRAEL IN ROMANIA-..conta in:1-Depopularea Romaniei prin:..(a)-plecarea in strainatate a catorva milioane de someri romani;prin legi si masuri aberrante, acestia sunt determinati sa un se mai intoarca in Romania..(b)-incurajarea tinerilor sa emigreze definitiv din Romania, guvernantii de la Bucuresti nefiind deloc preocupati sa le ofere tinerilor vreo speranta ca s-ar putea realiza in Romania..-(c)-descurajarea familiei si a natalitatii; in mod vizibil, cei vizati sunt romanii majoritari..-(d)-prabusirea sistemului de Sanatate, a asistentei medicale pentru copii in mod special..-(e)-declinul sever al nivelului de trai..-(f )- propaganda anti-romaneasca, antinationala, la care este angrenata toata mass-media, urmarind descurajarea si deprecierea sentimentului national, atasamentul la valorile autohtone, la viitorul neamului romanesc…-2- Asa-zisa privatizare, care a diminuat drastic potentialul economic al Romaniei prin distrugerea sau instrainarea bunurilor. Privatizarea nu s-a facut in beneficiul celor care, prin truda si talentul lor, au acumulat imensele bogatii detinute de Statul Roman in 1990. Economía Romaniei s-a privatizat in beneficiul unor firme straine, cele mai multe aflate in propietatea de facto a unor EVREI….-3- Acuzatia de Holocaust adusa romanilor. Intens sustinuta mediatic, aceasta acuzatie urmareste inducerea in mintea romanilor, in mentalul comunitar, a un sentiment de vinovatie nationala fata de evrei, sentiment care sa-i determine pe romani sa accepte imigrarea in tara lor a sute de mii de evrei ca pe o sansa de a-si rascunpara astfel greselile trecutului,crimele savarsite de trecutul parintilor lor…..Crime imagínate de strategii Sionismului, niciodata savarsite de romani. Pe 10 octombrie, la trei luni dupa ce a devenit presedinte al statului Israel, Shimon Peres pronunta o afirmatie naucitoare, la Hotelul Hilton din Tel-Aviv, in fata a sute de reprezentanti ai cercurilor evreiesti: ISRAEL CUMPARA MANHATTAN…CUMPARA UNGARIA…CUMPARA ROMANIA..CUMPARA POLONIA….La catva timp am putut constata ca Ungaria..Romania si Polonia sunt subjugate concernelor financiare israeliene, cele care au si produs criza financiara. Cu toate astea, vanzarea Romanie bucata cu bucata catre fírmele conduse de afaceristii mondiali de origine evreiasca a inceput cu mult inainte, Peres avand doar certitudinea ca declaratiile sale vor deveni realitate. In o nota informativa in 2008 intocmita de cativa ofiteri din SRI, care au fost dati afara pentru ca semnalasera amploarea pe care o luasera afacerile evreiesti in Romania…nota , sub forma unui „Armaghedon”, catre principalele publicatii romanesti. La acea vreme niciuna nu a redat textul,cu toate ca jurnalistii stiau ca afacerile sunt adevarate, unele semnaland, in limita posibilitatilor, ingineriile evreiesti in Romania. Conducerile trusturilor de presa, cu radacini in zona evreiasca, au interzis materialul . Multe din acele manevre si algoritme sunt valabile si astazi. Analiza datelor si informatiilor obtinute evidentiaza faptul ca, dupa 1990, pe teritoriul Romaniei au inceput sa actioneze, in mod evident,foarte multi afaceristi, in marea lor majoritate de etnie evreiasca, favorizati de sprijinul consistent primit din partea unor factori de decizie interni. Personajele politice autohtone aflate in linia intai a deciziei economice si politice, incepand cu Ion Iliescu, Petre Roman, Emil Constantinescu, Zoe Petre, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Mugur Isarescu, Adrian Severin, Viorel Hhrebenciuc…s.a.m.d…au mizat pe lobby-ul evreiesc pentru a accede si a se mentine la Putere…..Raportul fostilor ofiteri ai SRI este mult mai amplu cuprinzand o amplie analiza asupra privatizarilor la varf, toate conducand catre firme evreiesti, ca si lucrari date despre statul roman altor firme din acelasi circuit. Am redat doar o parte a acestei analize. Site-ul de stiri ronatvan.com publica o lista larga cu figuri publice de origine evreiasca din Romania, din toate domeniile de activitate……

 2. paul leibovici spune:

  Catre
  ,,Ziarul de Garda”
  Sunt dr.Paul Leibovici originar din Bacau.Publicist si scriitor .Membru al U.S,R si A.S.I.R
  Printre numeroasele carti editate de-a lungul anilor am editat la Iasi ,,Martiri Anonimi”în care subiectul principal est suferintele evreilor,Transnistria si Bacaul în primele zileale eliberarii 1944.
  Propun o întrevedere si prezentarea lucrarilor mele ,cu prilejul celor comunicate în ziarul pe care cu onoare îl conduceti.
  Cu deosebite consideratii,
  dr.Paul Leibovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com