Retrocedare tergiversata de doua decenii, prin confuzii si incoerenta institutiilor statului

Cat poate fi tergiversata retrocedarea unei suprafete luata ilegal de comunisti? Lactantiu Apostol a solicitat ceea ce i-a apartinut pana dupa Razboi de acum 22 de ani. Intre timp, dupa zeci de demersuri, procese, barbatul a decedat. Urmasii Primaria BacauJudecatoria Bacaului isi cauta acum dreptatea in instanta. Chiar daca Comisia Judeteana si Agentia Domeniilor Statului a aprobat o suprafata de 8.83 hectare la Fructex, drept compensare pentru cele 50 de hectare care nu mai sunt disponibile in comuna Orbeni, actiunea a fost blocata de Primaria Bacau. In actiunea in instanta din 2012-2013, juristii primariei gresesc si noteaza 18,8 hectare, in loc de 8.83 hectare iar in procesul din februarie 2014 afirma ca nici nu au avut cunostinta de hotararile care au stat la baza validarii proprietatii lui Lactantiu Apostol, desi au facut rerefire la ele in actiunile anterioare. In cele din urma si in acest caz, dupa ce vor fi parcursi toti pasii, Justitia isi va spune cuvantul.

 

O cerere de retrocedare pentru 50 de hectare de teren în comuna Orbeni a fost blocata anul acesta la Judecatorie, de Primaria Bacau, care
procese si tergiversare la retrocedarea unui teren (2)refuza sa-i puna în posesie pe urmasii familiei Lactantiu Apostol, pe terenurile care apartin Asociatiei Pomicole PAS (Fructex). Comisia Judeteana de Fond Funciar a recunoscut dreptul de proprietate iar Agentia Domeniilor Statului a propus aici o suprafata de 8,83 hectare, drept compensare. (Adevarul)

Deposedati abuziv de regimul comunist, urmasii unei familii din comuna bacauana Orbeni încearca de mai bine de doua decenii sa-si intre în drepturi. Prima cerere de retrocedare si o declaratie pe proprie raspundere  a fost facuta în 1992, de Lactantiu Apostol, urmas al Nastasiei Apostol.  Pentru mostenitori a urmat un lung sir de demersuri facute catre Comisia Locala de Fond Funciar din Orbeni, catre Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau dar si actiuni la instanta.

 

procese si tergiversare la retrocedarea unui teren (3)Deoarece în Orbeni nu mai exista disponibila suprafata de 50 de hectare solicitata, au fost facute, conform legii, demersuri catre localitatile limitrofe. Cu acelasi rezultat. În 2005, printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Judecatoriei Bacau, Comisia Judeteana de Fond Funciar este obligata sa gaseasca un amplasament pentru punerea in posesie a reclamantului Apostol.

Comisia emite patru ani mai târziu o hotarâre prin care se valideaza dreptul de proprietate al lui Lactantiu Apostol iar terenul urma sa fie pus la dispozitie de alte institutii ale statului, care detin teren liber de sarcini. „Suprafata validata va fi pusa al dispozitie de Agentia Domeniilor Statului fiind parcurse etapele prevazute de lege“, se arata în cuprinsul hotarârii.

 

procese si tergiversare la retrocedarea unui teren (1)Procedura de reconstituire a dreptului de proprietate a fost blocata anul acesta la Judecatorie, de catre Primaria Bacau, care refuza sa-i puna în posesie pe urmasii familiei Lactantiu Apostol, pe terenurile folosite de Asociatia Pomicola PAS (Fructex).  Comisia Judeteana de Fond Funciar a recunoscut dreptul de proprietate iar Agentia Domeniilor Statului a propus aici o suprafata de 8,83 hectare, acceptata de Lactantiu Apostol, drept compensare pentru cele 50 de hectare din Orbeni. Cele  doua institutii (Comisia Judeteana, respectiv A.D.S.-ul) au dat curs solicitarii lui Apostol Lactantiu în urma unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile din anul 2005, dupa ce trecursera 13 ani de la prima cerere de reconstituire a dreptului de proprietate.

Dupa mai bine de 20 de ani de la depunerea cererii intiale, dupa ce Comisia Judeteana Bacau dar si A.D.S.-ul au validat dreptul de proprietate al lui Lactantiu Apostol, Primaria Bacau a blocat anul acesta procedura de reconstituire a Sebastian Vlad Secuiudreptului de proprietate printr-o plângere depusa la judecatorie ce are doar rolul de tergiversare a punerii în posesie pentru suprafata propusa spre compensare de Agentia Domeniilor Statului. „Între timp, Lactantiu Apostol a decedat. Nu a apucat sa prinda momentul în care statul sa-i retrocedeze ce i-a fost luat abuziv de comunisti“, a precizat avocatul Vlad Secuiu, aparatorul mostenitorilor familiei Apostol.

Cu toate ca membrii Comisiei locale de aplicare a legislatiei fondului funciar din cadrul Primariei Bacau aveau cunostinta de hotararile comisiei judetene înca din anul 2011, conform corespondentei purtate în ultimii trei ani, în instantele de judecata reprezentantii comisiei locale din cadrul Primariei Bacau afirma ca: „Învederam instantei de judecata faptul ca am luat cunostinta de hotarârea contestata abia pe 12 februarie 2014, când printr-o adresa ni s-a raspuns la anumite solicitari“. Situatia este confirmata si de secretarul municipiului Bacau. „Noua nu ni Ovidiu Popovicis-a comunicat nimic pâna la data comunicata în plângere. Ni s-a dat doar un proces verbal de punere în posesie. Potrivit legii, daca restituirea nu este posibila, fostului proprietar sau mostenitorilor li se va oferi un amplasament în aceeasi localitate sau într-o localitate învecinata. Dar Orbeniul nu se învecineaza cu Bacaul“, afirma secretarul Ovidiu Popovici. Mai mult, el afirma ca au mai fost identificate si alte cazuri asemanatoare de retrocedare a unor persoane din Târgu Ocna si Lipova, de pe vremea fostului prefect Constantin Scripat, pentru municipiul Bacau, care trezesc suspiciuni.

 

În replica, aparatorul mostenitorilor, avocatul Secuiu Vlad a declarat ca afirmatiile din cuprinsul cererii de chemare în judecata nu corespund realitatii având drept scop încercarea Primariei de a fi repusa în termenul de 30 de zile (calculat de la data la  care a fost conoscut continutul celor doua hotarari), termen în care Comisia Locala reprezentata de primarul Romeo Stavarache, putea contesta la instanta hotarârile comisiei judetene.

 

avocat Vlad Secuiu SebastianPlângerea depusa de reprezentantii comisiei locale vine în contradictie  cu adresele emise chiar de catre Primarie în anul 2011, corespondenta purtata cu A.D.S.-ul si comisia judeteana dar si  cu întâmpinarea depusa de juristii institutiei, în urma cu un an, la procesul pe fond, când Judecatoria a decis ca urmasilor lui Lactantiu Apostol sa le fie întocmit procesul verbal de punere în posesie.. „În prezent doar instantele judecatoresti pot dispune finalizarea procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate pentru familia Apostol având în vedere atitudinea institutiilor publice care, în loc sa aplice legea blocheaza nejustificat aceasta procedura. Nu înteleg cum se poate afirma în cuprinsul cererii de chemare în judecata faptul ca a luat cunostinta de hotararile Comisiei Judetene ce il vizeaza pe Apostol Lactantiu, abia în februarie 2014, când exista corespondenta în legatura cu aceste doua hotarâri înca din anul 2011. Mai grav este faptul ca inclusiv în cuprinsul unei intâmpinari  din anul 2013 si a unei cereri de recurs reprezentantii Comisie locale Bacau invoca aceste doua hotarari si continutul lor. Atât eu cât si clientii mei avem încredere deplina în sistemul judiciar, singurul care poate pune capat chinului de aproximativ 20 de ani prin  care a trecut aceasta familie”, a precizat avocatul Vlad Secuiu, aparatorul mostenitorilor lui Lactantiu Apostol.

Statul roman va plati despagubiri pentru terenul din centrul Bacaului, de sub Hotel Decebal

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com