Republica Moldova ar putea intra in Cartea Recordurilor. Si-a schimbat limba de stat de trei ori, de la caderea URSS!

Statul vecin, din stanga Prutului, Republica Moldova, ar putea intra in Cartea Recordurilor. Dupa caderea URSS, cetatenii dintre Prut si

Maldavanii fara scoala cred ca exista limba moldoveneasca!

Maldavanii fara scoala cred ca exista limba moldoveneasca!

Nistru, mai putin cei teritoriul din componenta RM, Transnistria, si-au schimbat limba de stat de trei ori. In 1991, pe 27 august, odata cu declararea Independentei Republicii  Moldova, s-a stabilit ca limba oficiala nu mai este rusa, ci romana, in grafie latina. In 1994, agrarienii s-au simtit mai „maldavani“ si au zis, impotriva oricarui studiu stiintific rezonabil, in concordanta cu teoriile staliniste, ca limba de stat este „moldoveneasca“. Si, au stipulat asta in Constitutie! Dupa aproape 20 de ani, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a stabilit ca stiintific si in concordanta cu Declaratia de Independenta din 1991, ca limba este romana! Decizia Curtii Constitutionale ar trebui pusa in aplicare de Parlament, prin lege, in maxim 6 luni, altfel, forul legislativ risca sa fie dizolvat si sa aiba loc alegeri anticipate!

Statalitatea Republicii Moldova, in pericol?!!

Statul dintre Prut si Nistru se chinuie de mai bine de doua decenii sa-si croiasca un drum pentru intarirea „statalitatii“. Cu fiecare pas, deoseori sprijinit de fratii pravoslavnici de la Moscova, Republica Moldova a incercat sa-si contureze granitele, interesele, oarecum Prutuldistincte fata de ale statelor din jur, care isi impart populatia, inegal, in teritoriul RM. In orice tara, normala, cu ratiunea istorica de a exista, prin identitate, unicitate, se creeaza legatura fireasca si in denumire, intre tara, neam si limba. Cu alte cuvinte, daca moldovenii ar fi o rasa unica, absolut diferita fata de romani, atunci ar trebui sa vorbim si de identitatea de limba! Moldovenii, mancurti sau fara pregatire intelectuala, au imbratisat imediat aspectul identitar: Moldova, moldoveni, limba moldoveneasca. Curtea Constitutionala,( la fel cum au facut si semnatarii Declaratiei de Independenta), a adus  astazi, din nou, un semn de intrebare asupra statalitatii Republicii Moldova!

Decizia data ieri de Curtea Constitutionala dar si acordul semnat la Vilnius par a fi inceputul unei noi ere!  La care deja si-au anuntat sprijinul americanii. Declaratiile unioniste din ultima perioada, facute de presedintele Traian Stefan Cel Mare, in carje, cu piciaorele in Romania si statuia in RMBasescu, in asentimentul total al romanilor din Romania si de pretutindeni, au incins spiritele in Republica Moldova! Unionismul insemna anularea a ceea ce astazi se numeste Republica Moldova, inseamna anularea privilegiilor actualei clasei politice de peste Prut dar si un „dialog“ sau confict direct intre Bucuresti si Moscova, eventual Kiev! Isi poate permite clasa politica din Romania si cea din Moldova, in contextul actualelor acorduri internationale sa riste tensionarea relatiilor intr-un conflict pe Nistru?!  Presedintele Timofte a subliniat faptul ca in Transnistria continua intarirea armatei separatiste si ca sunt de asteptat tulburari si provocari in preajma Olimpiadei de la Soci, si a cerut sprijin si o atentie sporita americanilor! Situatia din 2013-2014 pare alta decat cea din 1992, cand a izbucnit confictul din Transnistria, cand Romania a fost in imposibilitatea de a interveni, pentru romanii din Moldova, cand micuta tara dintre Prut si Nistru Arc de Triumf Chisinaunu a putut face fata unei armate mai bine pregatite!

Deocamdata, moldovenilor care au facut primii pasi pentru integrarea in UE si care si-au schimbat si limba, noutatile le aduc doar perspectiva unor tensiuni si conflicte!  Romania, UE si SUA le va acorda sprijinul necesar pentru a rezista?!! Pentru a-si moderniza statul si institutiile, indiferent daca vreodata acestea vor face parte din Romania sau doar din spatiul                 UE?  Pana la a avea un raspuns, moldovenii ar trebui sa verifice daca mai exista vreun stat in lume unde limba oficiala si de stat s-a schimbat de trei ori! Nu ca asta ar conta prea mult. Dar Republica Moldova , romanii, rusii sau „maldavanii“  de acolo ar putea intra in Cartea Recordurilor (Guinness Book).

2 Comentarii

  1. unul spune:

    Nu moldoveanul ratacit e vinovat, cat faimoasa scoala sovietica si invataceii sai. Pe atat de slaba e pozitia ideei nationale, ca ne podidesc nedreptatile si minciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com