Raportul ANI în cazul primarului Ionel Turcea din  Buhusi, acuzat de incompatibilitate, anulat de magistratii din Bacau

Curtea de Apel din Bacau a anulat raportul Agentiei Nationale de Integritate, care semnala starea de incompatibilitate a primarului Ionel Turcea, care a fost si membru al Consiliului de Administratie al Spitalului Orasenesc Buhusi în perioada 2 august 2012-6 aprilie 2015. În motivatia care i-a convins pe magistrati, edilul afirma ca prezenta sa în forul spitalicesc a fost în interes public.

Damian Draghici (stanga) si Ionel Turcea (primar Buhusi)

Damian Draghici (stanga) si Ionel Turcea (primar Buhusi)

Primarul orasului Buhusi a reusit sa anuleze raportul ANI, prin care se semnala o presupusa incompatibilitate a sa, rezultata din faptul ca a fost concomitent primar si membru al Consiliului de Administratie al Spitalului Buhusi. Edilul, prin avocat, a venit cu cazul primarului Klaus Werner Iohannis, care a obtinut la Înalta Curte de Casatie si Justitie o decizie favorabila, împotriva sesizarii ANI. Edilul Sibiului a fost si membru în Consiliile de Administratie ale SC Piete Sibiu si SC Apa Canal SA Sibiu. ICCJ, în decizia sa constata: „Intimatul-reclamant (…) a actionat pentru un interes social si nu unul personal … dincolo de particularitatile oricarei situatii de fapt „nu se poate afirma de plano” ca functia de primar este incompatibila cu functia de reprezentant legal al unitatii administrativ teritoriale în adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generala a unei societati comerciale de interes national“, se arata în solutia ICCJ.

Primarul Turcea, prin avocatul Gabriel Ionita, s-a aparat astfel:  „Ori, raportat la speta similara  dedusa judecatii, consider ca nu poate fi primita o  interpretare  discriminatorie,  conform careia unii Primari care au facut sau fac parte din adunari generale ale actionarilor din cadrul unor companii locale sau membrii ai consiliilor de administratie,  sa fie scosi din incompatibilitate, iar subsemnatul, sa fiu declarat incompatibil cu functia de membru în Consiliul de Administratie al Spitalului- o entitate cu pronuntat caracter social , al carui scop nu este unul esentialmente economic (obtinerea de profit)care sa fi putut naste premisa obtinerii unor foloase indirecte , precum societatile publice de interes local sau national administrate de Primarul Johannis,  asadar particularitatea cazului meu respecta cu atat mai mult principiile de analiza si interpretare dispuse de Inalta Curte si CCR, in jurisprudenta sus mentionata“, afirma Turcea, în contestatia depusa în proces împotriva raportului facut de Roxana Gruber de la ANI.

Agentia Nationala de Integritate poate face recurs, in termen de 15 zile, fata de solutia Curtii de Apel din Bacau.

„Cazul Klaus Werner Iohannis ar trebui sa constituie un precedent de urmat“

Aparatorul edilului din Buhusi afirma ca instantele ar trebui sa aiba o practica unitara în spetele identice cu cea a primarului Klaus Werner Iohannis din Sibiu. Practic,  edilii au prevazute prerogative în legea 215, a administratiei publice locale, pentru a putea face parte din forurile de conducere ale societatilor publice, subordonate primariilor. Cu alte cuvinte, in mai multe cazuri, Agentia Nationala de Integritate duce la extrem interpretarea legilor dupa care functioneaza si analizeaza lucrurile doar in litera legii, nu si in spiritul ei.

,,O solutie a Curtii de Apel dispusa în litera dar si in spiritul legii, scopul avut în vedere de legiuitor la momentul reglementarii pachetului de incompatibilitati si conflicte de interese este înca rar avut în vedere de catre instante, care prefera aplicarea legii strict în litera sa. Nu poti sa stabilesti ca fiind incompatibil un primar numai pentru ca îsi îndeplineste atributiile stabilite de legi speciale, în consilii de administratie ale unor entitati aflate în subordinea acestuia. Pur si simplu, nu poti sanctiona un demnitar pentru ca face ce îi permite legea 215 , în innteres public si fara a se identifica vreo situatie de satisfacere a interesului personal, în esenta, cazul Johannis ar trebui sa constituie un precedent de urmat, inclusiv cu privire la interpretarea legii in cauza“, afirma avocatul Gabriel Ionita, aparatorul primarului Ionel Turcea.

Social democratul Ionel Turcea este primar de 16 ani al orasului Buhusi. Acuzatiile de incompatibilitate aduse de ANI l-au scos din administratie si politica. Edilul nu si-a mai depus candidatura pentru un nou mandat.

Un comentariu

  1. Iamandi St. spune:

    Structurile legii , DNA , rugam sa opriti furtul sub diferite forme al voturilor , inclusiv cumpararea unor membri ai comisiilor de votare si contrafacerea PV cu rezultatele .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com