Programul Zilelor Fimului Armenesc

În zilele de 17 si 18 septembrie, bacauanii pot vedea gratuit, la Cinematograful Central din Bacau filmele cunoscutului regizor Florin Kevorkian. Evenimentul cultural-educational este dedicat elevilor dar si celor pasionati de cultura si civilizatia armeana. Organizatori sunt Uniunea Armenilor, filiala Bacau, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“, cu sprijinul autoritatilor locale si a Inspectoratului Scolar Judetean.

zilele filmului armenesc (1) Programul Zilelor Filmului Armenesc începe miercuri, 17 septembrie, de la ora 13, la Cinema „Central“ din Bacau, unde va avea loc prezentarea profesorului de istorie Dumitru Ficuta, cu tema: Cultura si civilizatia poporului armean. Apoi, spectatorii vor putea viziona trei filme de mediu metraj: “ Alogic 11”, “ 9 Minute ”, “ Iubire de-o noapte”, toate în regia Izabelei si a lui Florin Kevorkian. Dealtfel, regizorul de origine armeana îsi lansa, de la ora 17, cartea“Dragostea mea… Izabela”, dedicata sotiei. Programul va continua la sediul din Bacau al Uniunii Armenilor, cu o masa îmbelsugata cu produse din bucataria armeneasca dar si cu o expozitie de carte si costume populare armenesti.

 

Lansare carte sediul Uniunii Armenilor din Bacau (2)Regizorul si scenaristul Florin Kevorkian si Izabela Bostan Kevorkian, ambii de origine armeana, sunt cunoscuti nu numai în Romania dar si în strainatate, prin participari multiple la festivaluri internationale în Statele Unite, Canada,  Cehia, Ungaria s.a.    „În zilele de 17 si 18 septembrie 2014, sunt  oaspetii nostri,  odata cu initierea proiectului cultural-educational “Zilele filmului armenesc“ Bacau 2014.

Programul stabilit cuprinde prezentarea cartii “Dragostea mea… Izabela” a lui Florin Kevorkian,  cât si vizionarea a patru filme de mediu metraj si documentar lung metraj  “ Alogic 11”, ” 9 Minute ”, ” Iubire de-o noapte” si „Armenopolis – Suflet armenesc” regia Izabelei si Florin Kevorkian .Invitati speciali: dnul Ioan Esztegar presedintele Uniunii Armenilor din România – Filiala Gherla (si Transilvania), compozitorul de etnie armeana Capriel Dedeian care semneaza coloana sonora a filmului „Armenopolis – Suflet armenesc”  si ansamblu de dansuri „Hayakaghak” din Gherla“, a precizat Vasile Agop.

zilele filmului armenesc (2)A doua zi, tot de la ora 13, la Cinema Central, profesorul Dumitru Ficuta va face o noua expunere asupra importantei culturii si civilizatiei armene pentru spatiul românesc si nu numai. De la ora 14, Ansamblul “Hayakaghak” va bucura spectatorii cu dansuri traditionale armenesti, dupa care este programata proiectia filmului  “Armenopolis – Suflet armenesc”, al acelorasi regizori Izabela si Florin Kevorkian. La final, invitatii armenilor din Bacau vor avea discutii pe baza filmului  “Armenopolis – Suflet armenesc”, la care sunt asteptati Ioan Esztegar, Capriel Dedeian, Mariana Popa, Izabela si Florin Kevorkian si altii. Coordonatorii acestui proiect dedicat cunoasterii culturii, civilizatiei si în particular, a cinematografiei armene sunt Vasile Agop, presedintele Uniunii Armenilor din România, Mariana Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ dar si cunoscutul profesor de istorie Dumitru Ficuta, de la Colegiul  National  ,,Gheorghe Vranceanu”.

  • Uniunea Armenilor din RomaniaÎn regia Izabelei Bostan Kevorkian si a lui Florin Kevorkian – etnic armean, a producatorului  – Elisabeta Bostan, coloana sonora a peliculei ce poarta semnatura unuia dintre mai apreciati compozitori români de origine armeana – Capriel Dedeian  „Armenopolis, suflet armenesc” este o introducere în istoria armenilor care s-au stabilit pe meleaguri românesti. Filmul te invita în atmosfera singurului oras baroc din România – Gherla, judetul Cluj, numit odinioara Armenopolis. Acesta a fost fondat de armenii care au emigrat de-a lungul secolelor din Armenia în jurul Marii Negre“, a mai declarat Vasile Agop, presedintele Uniunii Armenilor din Bacau.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com