Peste 400 de copii cu afectiuni psihice din judetul Bacau au intrat ieri în banci la Scoala Speciala „Maria Montessori“ si la Centrul Scolar de Educatie Incluziva.
Prescolarii si elevii diagnosticati cu autism, sindrom Down sau alte forme de retard, înscrisi în cele doua unitati de învatamânt din Bacau au fost adusi de parinti si asistentii maternali, în aceasta dimineata, în bancile celor daua unitati de învatamânt.
Pentru cei mici începe un drum lung, pentru formarea deprinderilor care sa-i faca independenti în viata. „De astazi începem orele. Noi avem propriile materiale didactice. Nu suntem afectati de lipsa manualelor, care exista în învatamântul normal. Orarul la noi este între 8 si 15, în care sunt incluse si orele de terapie specifica afectiunilor copiilor“, a spus psihologul Roxana Tâmpu, directorul Centrului de Educatie Incluziva. La cele doua scoli din Bacau au fost adusi, din acest an, si copii cu deficiente mentale severe. Pentru acestia, recuperarea în anii de terapie este minima.
Pentru a fi evitate crizele copiilor, la Centrul de Educatie Incluziva, care are clase pentru prescolari, pentru elevi de clasele 1-4 dar si de liceu, s-a renuntat la festivitatea de începere a anului scolar în careu. „Pâna acum scolarizam doar elevii cu deficiente usoare si moderate. Acum avem si cu probleme severe. Însa, orice copil are dreptul la incluziune în societate, care se realizeaza pe masura capacitatii lui. La noi nu se face deschiderea anului scolar, pentru a fi evitate unele situatii. Elevii cu deficiente intra frecvnet în criza“, a spus Adina Albu, director adjunct.
Scoala are parteneriate cu ONG-uri din Anglia si Olanda, cu care realizeaza proiecte finantate pentru terapia copiilor. Pentru elevii care parcurg primii opt ani de scoala, sunt inclusi în clasele de meserii. Ei pot capata deprinderi pentru constructii, confectii si chiar mecanica.
La Scoala „Maria Montessori“ s-au adunat parinti, psihologi, cadre didactice, politisti si jandarmi pentru a-i informa pe tutorii copiilor fata de modul în care au loc activitatile în scoala speciala. „Copiii care se afla sub tratament, trebuie monitorizati. Pe baza adverintelor medicale,parintii trebuie sa se prezinte la medicul scolii“, a spus directorul Adrian Nastac. Munca cu elevii cu dizabilitati grave este dificila, fapt care îi face pe unii profesori si psihologi sa renunte la învatamântul special. „Am aproape 30 de ani de învatamânt. Sunt si unii profesori care nu rezista. Trebuie sa fii puternic, ca sa poti fi de folos“, a spus Dorel Tataru, directorul adjunct al scolii.
Cei mai afectati sunt parintii. „Facem terapie si consiliere si cu parintii. Le este greu sa înteleaga ca nu putem face minuni cu ei“, a spus Mihaela, psiholog în scoala. Mai multe in Adevarul.