Profesorul si consilierul local bacauan Gabriel Stan, in gratiile americanilor si de Ziua Independentei SUA

Cu ocazia sarbatoririi celei de a 240-a aniversari a Independentei SUA, profesorul Gabriel Stan, director al Casei Corpului Didactic din Bacau si consilier local, a fost invitat de ES Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, pentru a participa la manifestarile prilejuite de acest eveniment.Gabriel Stan

Receptia de Ziua Americii s-a desfasurat sub genericul ”We all breathe the same air” (John F. Kennedy). Profesorul bacauan de istorie Gabriel Stan a promovat in ultimii 11 ani, în parteneriat cu Ambasada SUA, un set de programe culturale si educationale reprezentative, prin Centrul „American Corner Bacau”, Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica si prin Centrul Educational pentru Studierea Holocaustului, care au devenit structuri ale Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau. „În viitor, cu sprijinul Ambasadei SUA, vom implementa o serie de proiecte civice care, într-o prima etapa, vor avea ca tematica fenomenul coruptiei. Odata cu aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012–2016, ce asigura si cadrul de implementare si dezvoltare a obiectivelor specifice la nivelul sectorului administrativ-public, consideram ca este necesara organizarea unui seminar, în cadrul caruia sa fie prezentata legislatia în vigoare, aplicabila în cazurile de coruptie. Totodata, vor fi detaliate sarcinile ce revin unitatilor administrativ-teritoriale si institutiilor subordonate acestora pentru operationalizarea Strategiei. Acestea trebuie proiectate, în vedera realizarii activitatilor specifice, cu scopul prevenirii si combaterii cazurilor de coruptie în institutiile publice, respectarii normelor de etica si conduita morala de catre personalul angajat în acest sector. De asemenea, ne gândim sa initiem si câteva proiecte de anvergura, care îsi propun promovarea educatiei împotriva urii, dar si a tolerantei si reconcilierii, combaterii traficului de fiinte umane si a discriminarii. Suntem onorati de interesul sporit pe care Ambasada SUA îl manifesta fata noi. Aceasta situatie ne obliga sa continuam si sa dezvoltam parteneriatul cu americanii“, a precizat profesorul Gabriel Stan.Gabriel Stan Angela Gemza (2)

Programe educationale, facute cu banii americanilor la Bacau

O parte dintre programele dezvoltate în Bacau sunt finantate direct de Departamentul de Stat, prin Ambasada SUA de la Bucuresti, fiind considerate proiecte de succes, asa cum este si English Access Microscholarship Bacau Program. În acest context Ambasada SUA, pentru întreaga activitate desfasurata în ultimii 14 ani, dar mai ales pentru promovarea cu proiectului ”American Corner”, i-a oferit lui Gabriel Stan un certificat de apreciere si recunostinta, semnat de Ronald E. Hawkins Jr. – Counselor for Public Affairs. Aceste programe servesc promovarii principiilor democratiei si dezvoltarii mediului educational românesc, atât în context multicultural, cât si intercultural. Mai mult chiar, diplomatul american si-a exprimat convingerea ca, si în viitor, aceste activitati se vor dovedi de un real succes, totodata apreciind profund complexa si eficienta cooperare.

În aceasta perioada, la Bacau se implementeaza, a doua oara consecutiv, pentru alti 20 de liceeni din judet, ce provin din medii defavorizate, proiectul English Access Microscholarship Program, finantat de Departamentul de Stat al SUA, prin ambasada de la Bucuresti. „Acesta presupune perfectionarea cunostintelor de limba engleza, secvente dedicate cunoasterii civilizatiei si culturii americane, vizionarea unor filme cu personalitati feminine, prezentarea obiceiurilor, sarbatorilor si traditiilor americane, informatii referitoare la arta culinara, dezbateri pe probleme de mediu, prezentarea unor celebritati americane, dar si diferite alte activitati outdoor, ce au un impact deosebit“, a mai spus profesorul Stan.Gabriel Stan (2)

Centrul Educational Fulbright a fost înfiintat în urma cu 10 ani la Bacau.Participantii la activitatile organizate în cadrul acestui proiect, au beneficiat de programul International Study in the U.S.A .
În cadrul lui elevii, studentii si cadrele didactice au primit informatii extinse cu privire la sistemul american de învatamânt, despre programele de studii în colegiile si universitatile americane, proceduri si aplicatii, despre cerintele de admitere si sursele de finantare. Asadar, acestia au avut ocazia sa afle cum se construieste succesul academic si profesional în cele mai bune universitati din SUA, în conditiile în care peste 3000 de studenti din România studiaza acum în Statele Unite. De curând, Andreea Gherasim, eleva în clasa a X-a A, la Colegiul National Pedagogic ”Stefan cel Mare” Bacau, în urma unui proces de selectie, initiat si monitorizat de Ambasada SUA la Bucuresti, a fost desemnata câstigatoarea unei burse de studiu, atribuita de Departamentul de Stat, prin proiectul World Learning, coordonat la nivel international de la Washington.

Programele sustinute la Bacau de Comisia Fulbright din România, precum si suporturile de curs oferit participantilor au fost gratuite. Programul de burse Fulbright este sponsorizat în proportie de 70% de Guvernul Statelor Unite, iar Guvernul României contribuie cu restul finantarii.
Sub coordonarea Institutului International de Educatie (IIE), programul de burse Fulbright stabileste legaturi, sub forma schimbului de experienta, între studentii americani si studentii din alte tari.SUA Gabriel Stan

Un comentariu

  1. Natalia Petrea spune:

    Felicitari,dom’Profesor si consilier pentru aceste performante si eforturi depuse pentru copiii din Bacau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com