Ultimele avarii la aductiunea de apa de la Valea Uzului, receptionata in 2011, pe tronsonul intre Darmanesti si Stejaru, facuta cu fonduri europene si locale, au scos la iveala erori grave de executie, fata de care se fac vinovati cei implicati in realizarea investitiei.
Intreg Bacaul a ramas fara apa, de sambata, 14 iulie 2018, dupa ce o flansa care facea legatura intre doua tuburi ale aductiunii de la Valea Uzului a cedat in zona Darmanesti. Este cea de-a treia avarie in acest an care creeaza un disconfort major tuturor cetatenilor municipiului Bacau. Dupa cum a recunoscut si directorul tehnic, Petrus Radulescu, flansa nu era asa cum era prevazuta in proiect, ci facuta din doua bucati, care au cedat. In aceasta dimineata s-a produs o noua avarie, care amana termenul pana cand bacauanii vor avea din nou apa la robinete.
Primarul municipiului Bacau, Cosmin Necula, vizibil afectat de situatie, a organizat astazi o conferinta de presa, impreuna cu sefii Companiei Regionale de Apa Bacau, Nina Chiper, director general si Petrus Radulescu, director tehnic si semnatar al receptiei din 2011, a investitiei de 52 de milioane de euro, realizata cu fonduri ISPA si cofinantare locala, de 16 milioane de euro. Problemele tehnice ale investitiei au iesit la iveala inca din 2015, cand a avut loc prima avarie majora.
Constantin Apostol, fost sef ADR NE, si la acea vreme presedinte al Consiliului de Administratie al CRAB remarca erorile grave de executie. Din 2015 pana in prezent au avut loc mai multe avarii la investitia noua efectuata de Strabag si Biwater. Pana in prezent, Compania de Apa nu a realizat o expertiza asupa investitiei, in conditiile in care unii din sefi au semnat pentru buna efectuare a lucrarilor la receptie.
Apa revine joi la robinete. Primarul face plangere penala la DNA
Petrus Radulescu, directorul tehnic al CRAB, a afirmat ca se lucreaza la scoaterea apei din conducta si in cel mai scurt timp dupa remedierea avariei sa fie umpluta din nou aductiunea. Un termen optimist, inaintat cu jumatate de gura de seful Companiei, este ca apa ar putea reveni la robinetele bacauanilor joi, 19 iulie.
Primarul Cosmin Necula a precizat ca pagubele produse companiei sunt mari si ca in scurt timp va inainta o plangere penala pentru investitia realizata cu peste 50 de milioane de euro. Mai mult, edilul i-a cerut demisia directorului tehnic Petrus Radulescu.
Primarul municipiului Bacau a mai anuntat ca pe 20 iulie va fi desemnat castigatorul licitatiei pentru realizarea rezervei de apa a Bacaului. Procedurile pentru obtinerea finantarii si proiectul a fost demarat imediat dupa prima avarie din 2016. Intre timp, Guvernul a alocat peste 5 milioane de euro si ulterior a fost organizata licitatia. Investitia ar putea fi realizata pana in 2020.