Primaria plateste expertizele contabile de la asociatiile cercetate penal

Doi administratori ai unor asociatii de proprietari din municipiul Bacau sunt acuzati de fraude de zeci de mii de lei. Pentru rezolvarea cazurilor, Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau a solicitat sprijinul specialistilor de la (CECCAR)

Expertizele contabile facute pentru neregulile reclamate la mai multe asociatii de proprietari din oras vor fi platite din banii contribuabililor bacauani. Onorariile contabililor vor fi achitate dintr-un fond special constituit la Directia de Patrimoniu, Fond Locativ si Îndrumarea Asociatiilor de Locatari din cadrul Primariei Bacau, care pune la bataie 30 de mii de lei.

Pentru finalizarea cercetarilor penale, Serviciului de Investigare al Fraudelor al IPJ Bacau a dispus contabililor înscrisi în Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR) efectuarea unor expertize contabile pentru elucidarea adevarului. „S-au exercitat controale la Asociatia de Proprietari Eminescu si la Asociatia de Proprietari 3 unde s-au constatat nereguli în ceea ce priveste gestiunea financiar contabila. Sesizarile au fost transmise si la IPJ Bacau”, se arata în expunerea de motive a proiectului de hotarâre, aflat pe masa consilierilor locali.

Serviciul de Patrimoniu, Fond Locativ si îndrumarea Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei Bacau a remarcat în cursul anului trecut ca la Asociatia Mihai Eminescu exista o suma de 10 430 de lei, nejustificata în niciun fel în acte, iar chitantele prezinta modificari ale elementelor de identificare Din acest motiv conducerea asociatiei a fost reclamata pentru delapidare, abuz în serviciu, neglijenta, fals si uz de fals. „În urma verificarilor efectuate a rezultat ca exista date si indicii temeinice de savârsire a infractiunilor de înselaciune si fals în înscrisuri sub semnatura privata, fapt pentru care a început urmarirea penala fata de administratorul asociatiei de proprietari”, spune Vasile Oprisan, seful IPJ Bacau, într-o notificare adresata primariei. O alta reclamatie lasata cu dosar penal se refera la lipsa din gestiune a unei sume de 18165 de lei, la Asociatia de Proprietari numarul 3. O parte din bani a fost deja platiti furnizorului de energie termica CET Bacau.

 

„Banii de pe expertize ar trebui imputati celor vinovati”

 

Achitarea onorariilor contabililor din bani publici nu-i multumeste pe bacauani. „Am auzit de aceste cazuri. Nu înteleg de ce trebuie sa platim cu totii pentru niste nereguli facute la o asociatie. Cred ca aceste sume ar trebui sa li se impute celor vinovati de delapidari”, a spus Gheorghe Hanganu (48 de ani) din Bacau. În acelasi timp, altii cred ca studiul expertilor de la CECCAR ar trebui platit chiar de Politie, care efectueaza cerectarile preliminare. „Daca expertizele au fost cerute de politie, de ce sa le plateasca primaria? Organele penale sunt obligate sa faca toate demersurile, pentru asta sunt platite”, crede Elena Comanescu, jurist.

 

„Va rugam sa luati masuri pentru achitarea acestor expertize ce ne sunt necesare în solutionarea dosarelor mentionate mai sus si în care au fost prejudiciati cetateni ai comunitatii noastre”, comisar sef de politie, Vasile Oprisan.

 

„Exista pe perioada ianuarie-august 2009 o diferenta de 10430 de lei, din totalul încasarilor, suma care nu a putut fi justificata prin documente”, viceprimar Roxana Mironescu.

 

 

 

 

Un comentariu

  1. simion florin cornel spune:

    din anul 2010 luna august nu am mai rausit sa achit datoriile catre asociatie ,iar din acea luna si pina acum a acumulat 5000.ron la un apartament de 40 m patrati si cu 3 persoane inscrise la asociatie? din luna iunie 2010 sa ales un nou presedinte de asociatie nu stiu cum si cine la ales dar de atunci sau scumpit utilitatile(apa……… )si ce se mai plateste .din acea perioada noul nostru si stimat presedinte de asociatie si achitat lizingu la masina si nu una romaneasca si facut casa noua si sea mai deschis si o firma de taxi la noi in oras ,bine nu ma priveste ce a facut si cum a facut probabil o fii avind si dinsu o matusa in SUA si care a decedat din pacate si ia mostenit averea………………..? dar cum sa faci asa ceva cu un salariu de presedinte ca daca ii intrebi cit au salariu se pling ca este foarte mic si nu se descurca.pe dimp de vara ca nu avem apa calda si caldura se aviseaza la statu de plata catre locatari cei care sint cu debite ca au de platit 500 de ron cum e posibil sa faci asa un calcul ca daca nu rausesc sa platesc pina la sfirsitu anului cred ca ajung undeva la 10000 ron . pina sa nu mai pot plati datoriile catre asociatie pe timp de vara plateam in jur de 100 ron si acum diferenta pina la 500 ron ma poate lamuri si pe mine ce este aceasta diferenta………..?ca mas apuca sa practic aceasta meserie de presedinte de asociatie. mai sint multe de spus dar deocamdata atit daca voi primi un raspuns voi continua sa spun mai multe ca sa se vada ca la noi hotia nu va disparea nici o data si cit am incerca sa facem dreptate nu vom rausi sa facem nimic mai ales cei care nu au fabrica de bani ca sa poata supravetui in timpurile astea mizeri. VA MULTUMESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com