Premierul moldovean Iurie Leanca, pe Arena Nationala

Premierul român Victor Ponta s-a lansat în alegerile prezidentiale din România. Pentru asta, Partidul Social Democrat a adunat pe Arena Nationala din Bucuresti peste 70 de mii de simpatizanti. Acolo a fost prezent si premierul moldovean Iurie Leanca care a spus publicului ca mizeaza pe domnul Ponta. O alegere reusita – în cursa electorala din România, domnul Ponta este cotat cu cele mai multe sanse.

 

Victor Ponta si Iurie Leanca, pe Arena Nationala (2)La Chisinau, unii au ramas nedumeriti – vai, tradare, liberal democratul Leanca, participa la manifestarea social democratilor! Asa ceva nu se face, liberal democratii moldoveni fac parte din familia popularilor europeni, social democratii sunt socialisti, vai noua, vai noua! Sa nu fim mai catolici decât papa! Nemultumitii uita ca dincolo de apartenenta la familiile politice internationale mai exista si interesul national. Iar acesta, uneori primeaza. Este prima implicare majora a unui politician moldovean în politica interna a României. Un lucru care pâna în prezent nu s-a mai întâmplat.

 

În discursul domniei sale, premierul moldovean a spus ca prietenul la nevoie se cunoaste. „Sunt prezent aici pentru a sustine un prieten al Republicii Moldova, aduc un mesaj de sprijin pentru viitorul presedinte al României. Sunt convins ca va continua sa sprijine Moldova în drumul ei european”, a subliniat domnul Leanca. Si are perfecta dreptate. România, vor unii sau nu, va sprijini mereu Moldova. Palatul Victoria, sediul guvernului condus de domnul Ponta, împreuna cu Palatul Cotroceni, sediul presedintiei au pus pe roate multe proiecte Victor Ponta si Iurie Leanca, pe Arena Nationala (1)benefice pentru moldovenii de peste Prut. Bunele relatii ale domnului Filat cu presedintele Basescu a dus la semnarea si continuarea proiectelor începute de presedintele român în spatiul dintre Prut si Nistru. Proiectul de interconectare energetica dintre România si Republica Moldova au fost o idee care poarta semnatura si parafa  premierilor Filat si Emil Boc, e firesc ca aceste proiecte sa fie continuate si daca Ponta ajunge presedintele României. Prezenta publica a domnului Leanca la aceasta manifestare a avut un caracter pur electoral. Prezenta unui politician din Republica Moldova era importanta mai ales pentru Victor Ponta!

 

Potrivit cercetarilor sociologice, cele mai mari sanse pentru a se califica în turul al II-lea al alegerilor prezidentiale îl au Victor Ponta si Klaus Iohannis. Potentialul electoral pe care îl ofera diaspora româneasca este estimat la 600.000 de voturi. Pornind de la realitatea ultimelor alegeri, cele europarlamentare, diferentele dintre PSD si Alianta Crestin Liberala se bazeaza pe un scor sensibil mai mic. Alegerile prezidentiale din anul 2009 au demonstrat ca votul din diaspora conteaza. Ele au facut diferenta dintre domnul Basescu si domnul Geoana.

 

Din punct de vedere electoral doar Traian Basescu a facut eforturi pentru a-si fideliza cetatenii români din Republica Moldova. Electoratul din Republica Moldova a fost cultivat de presedintele Basescu din primele zile ale mandatului sau, în 2005, când si-a programat la Chisinau prima vizita oficiala în calitate de presedinte. Timp de 10 ani, Basescu a facut declaratii favorabile unei „uniri în interiorul UE”, a sustinut cauza Republicii Moldova în fata guvernelor Tariceanu si Boc si în Consiliul European si s-a implicat indirect în campaniile interne de la Chisinau. Relatia personala a domnului Basescu cu domnul Filat, care a evoluat în mod progresiv a contribuit la continuarea tuturor proiectelor românesti în Republica Moldova. De asta, recent, domnul Basescu continua sa îl laude pe domnul Filat.

 

Steagul parteneriatului cu Moldova a fost preluat acum de catre domnul Ponta, care a cultivat o relatie personala cu premierul Iurie Leanca, a co-finantat în an electoral gazoductul Iasi-Ungheni si a oferit scolilor si gradinitelor din Republica Moldova 20 de milioane de euro din partea Guvernului României. Pentru ca domnul Ponta sa aiba un succes electoral semnificativ între Prut si Nistru sunt sigur ca prezenta domniei sale în spatiul mediatic moldovenesc va creste.

 

Domnul Leanca este un diplomat de mare succes. Prezenta domniei sale la o manifestare a PSD, formatiune care este partenera cu Partidul Democrat poate fi interpretata si ca o garantie a faptului ca în cursa pentru parlamentarele moldovenesti, liberal democratii si democratii moldoveni vor da dovada de fair-play. Domnul Leanca, care are acces la informatii limitate publicului larg, stie ca domnul Ponta are cele mai mari sanse de a deveni presedintele României. Domnul Leanca, un om rational, a procedat corect si a investit în viitorul Moldovei.

Scris de Victor Nichitus

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com