Obrazniciile propagandistice ale domnului Andrei Plesu

Intre doi oameni de cultura  respectabili este necesara o comunicare directa, care sa nu lezeze imaginea niciunuia, prin iesiri nefericite in

sursa foto: realitatea.net

sursa foto: realitatea.net

spatiul public, mai ales atunci cand cel atacat are o varsta venerabila. Astazi, intr-un editorial pe

adevarul.ro, Andrei Plesu simte nevoia sa lanseze un atac la adresa maestrului Radu Beligan (96 de ani), bacauan de origine, din Filipesti.

Fostul ministru Plesu  porneste la drum cu cateva idei (care-l onoreaza) despre admiratia ce o poarta marelui actor bacauan, fara sa uite, insa, episoadele din perioada comunista. Si incheie cu ceea ce-l roade, pe el, marele om de cultura, neatins de ideile de stanga (de cativa ani, de cand Traian Basescu este presedinte), care-i repugna ca si in perioada in care a fost subiect al afacerii „Meditatia Transcedentala“.

Deoarece maestrul Radu Beligan a indraznit, acum, la apusul vietii, sa-si exprime o opinie de sustinere politica fata de candidatul Victor Ponta (Da, ne plac tinerii energici) Andrei Plesu i-a dat o replica care depaseste limita ce ii era

sursa foto: obiectiv.info

sursa foto: obiectiv.info

permisa prin opera si calibrul personalitatii: „Dumneavoastra nu va exercitati, pur si simplu, dreptul la opinie, ci va investiti imaginea într-o jalnica operatiune de propaganda, într-un exercitiu manipulatoriu de un gust îndoielnic“.

Andrei Plesu foloseste o tehnica veche de manipulare, pentru a-si potenta atacul politic, care insa face si victime colaterale. In cazul de fata, Radu Beligan. Nu neaga harul actorului, ci dimpotriva,  il afirma, si tocmai acest fapt este argumentul pentru care amaraciunea este si mai mare: „Ati simtit nevoia, la vîrsta dvs., la statura dvs., sa va legati numele de un caraghios”, se arata in explicatia pozei lui Radu Beligan.

Din punct de vedere ideologic, cei doi oameni de cultura se plaseaza, acum, in pozitii opuse. Diferentele insa sunt in privinta verticalitatii. Radu Beligan s-a format si s-a copt ca actor si perceptie asupra ideologiilor politice inainte de 1989. Si a ramas constant, mutandu-si activitatea, aproape integral, pe scena. Ambii sunt tributari Epocii de Aur.

In timp ce actorul Beligan a fost director al Teatrului National din Bucuresti, membru al CC al PCR si membru al Marii Adunari Nationale, Andrei Plesu, pentru „dizidenta“ a beneficiat de doua burse Humboldt, in anii 70, in fosta Republica Federala Germana.

Exista insa si diferente de generatie, de asteptari si impliniri personale, care puteau fi inhibate prin intelepciune.

Polemica initiata de Plesu apare cu atat mai condamnabila, cu cat, ea va ramane fara raspuns de la Radu Beligan, care, la varsta lui nu a deprins scrisul pe bloguri.

P.S. Numele maestrului Radu Beligan a fost luat si de Teatrul de Vara al municipiului Bacau, in care au loc, de regula, intalniri ale partidelor politice. Totodata, actorul a fost, in  mai multe ocazii, invitat al primarului arestat al Bacaului, Romeo Stavarache, caruia i-a servit in scopuri propagandistice.

Dar atunci cand actiunile maestrului se inclina spre dreapta politica, simtul critic al domnului Plesu se estompeaza brusc.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Un comentariu

  1. Fiecare cu votul lui, dar vai de cetatea ce impune filosofului sa se abtina de la aprinderea felinarului cu leduri sau de la rostirea fara mila a ceea ce gândeste:
    http://www.youtube.com/watch?v=iaNXBLoDji8

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com