Premierul Chicu si politica reala

Premierul Ion Chicu a reusit sa obtina suportul politic a celor mai importante institutii ale statului moldovean: Presedintia, Parlamentul si Guvernul. De aici.

Semn ca Partidul Socialistilor a învatat nefericita lectia politica prin care a trecut Partidul Democrat în timpul Cabinetului Filip, atunci executivul moldovean nu a avut sustinerea politica a institutiei prezidentiale. Motiv destul de suficient pentru care democratii nu au putut rezolva problemele sociale.

Democratii moldoveni au beneficiat de sustinerea Statelor Unite si a României, dar nu au avut deschiderea Federatiei Ruse, oportunitate care le-ar fi oferit rezolvarea a mai multor probleme economice, deci si sociale.

Beneficiind de suportul politic al institutiei prezidentiale, prin vizita care o va face la Moscova premierul Chicu îsi securizeaza rezolvarea unor probleme economice .

Problemele sociale au fost ignorate de guvernul condus de Maia Sandu. Socialistii moldoveni au spus, cu subiect si predicat, ca Maia Sandu oricum ar fi fost demisa din functie pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalitatii si pentru probleme în economie. De aici.

Vizita la Moscova a premierului Chicu va astupa golul lasat de Maia Sandu. Fostul premier, a refuzat din rationamente politice, egoiste, sa se întîlneasca cu premierul Medvedev pentru a rezolva problemele economice si energetice aflate pe agenda moldo-rusa. Maia Sandu a facut asta constient. A fost eroare de managment statal ori a fost vorba de altceva, deasupra rationamentelor înguste ale grupului politic din care face parte? Nu stiu. Dar nu pot crede ca fostul premier nu a stiut ca gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau va fi dat în exploatare mai târziu decât era planificat. Potrivit expertilor în domeniul energetic, autoritatile moldovene vor avea posibilitatea sa îl utilizeze doar dupa ianuarie/februarie 2020. De aici.

Primul ministru Chicu va încerca sa rezolve problemele critice existente pe agenda moldo rusa: problema transportatorilor, a exportului produselor agro-alimentare moldovenesti pe piata rusa si aprovizionarea cu gaze naturale.

Acestea sunt chestiuni decisive pentru dezvoltarea si transformarea spatiul dintre Prut si Nistru într-un loc de cooperare a Vestului cu Estul. Unii experti numesc asta zona gri, îmi permit sa-i spun Parteneriat Estic. Pentru a dezvolta spatiul moldovean e nevoie de cresterea calitatii vietii celor care locuiesc aici. De aici si masurile sociale care urmeaza sa fie implementate în urmatoarele saptamîni. Cele sapte masuri urgente, nu le voi enumara, sunt cunoscute, vin sa opreasca socul economic prin care au trecut cetatenii moldoveni în timpul celor cinci luni de guvernare liberala – da, politicile aplicate de Cabinetul Sandu au fost în mare masura liberale. Actiunile de protectie sociala anuntate de presedintele Dodon au ca esenta politici social-democrate. De aici.

Observatorii din România ai fenomenului politic moldovenesc se întreaba daca Federatia Rusa a avut sau nu un rol în caderea Guvernului Sandu? Tot ei îsi raspund – nu exista, deocamdata, probe în acest sens. De aici.

Ceea ce s-a întâmplat la Chisinau nu este rezultatul unei ecuatii de putere gândita de Moscova este urmarea confruntarii politicilor liberale ale Maiei Sandu cu politicile social democrate ale socialistilor moldoveni.

Îmi pare firesc ca decidentii politici din Palatul Victoria, de esenta liberala, sa o sprijine pe Maia Sandu. Doar ca, premierul Orban, care a promis o vizita la Chisinau, ar trebui sa îsi respecte angajamentul, în acest mod va demonstra ca sustine toti cetatenii moldoveni, nu doar anumite persoane. Vizita ar fi si un semn de multumire fata de autoritatile moldovene care au permis deschiderea unui numar record de sectii de votare pentru alegerile prezidentiale pe teritoriul Republicii Moldova. De aici.

Constat ca înainte de plecarea la Moscova, prim-ministrul Chicu s-a întâlnit atât cu ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Dereck J. Hogan cât si cu seful delegatiei Uniunii Europene la Chisinau carora le-a dat asigurari în legatura cu angajamentul cabinetului de ministri în vederea îndeplinirii planului de actiuni prevazut de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Ambasadorul Statelor Unite a reiterat sprijinul tarii sale pentru toate proiectele care vor fi realizate de Guvernul moldovean în folosul cetatenilor. De aici.

Cuvintele ambasadorului american pot fi interpretate ca un accept al vizitei la Moscova a noului sef de guvern.

Chiar daca în urma întâlnirilor premierului Chicu cu reprezentantii Uniunii Europene, Statelor Unite si ai Federatiei Ruse, nu s-a exprimat o mare simpatie pentru noul cabinet de ministri, s-a desprins o concluzie, ca mai exista consensul marilor actori politici din regiune pe Republica Moldova.

Acest lucru arata ca, în ciuda unor reticente din Uniunea Europeana, primul ministru Chicu a preluat, din mers, rolul predestinat Maiei Sandu în iunie, la crearea aliantei PSRM/ACUM – cel de armonizare, cu acceptul american, a relatiei dintre Bruxelles si Moscova. Aceasta concordanta dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa, nu trebuie schimbata. Un actor bolnav nu poate opri desfasurarea spectacolului – disparitia Maiei Sandu din ecuatia de putere moldoveneasca nu poate duce la dezechilibrarea întelegerii regionale a celor trei.

Si da, politica reala dintre Prut si Nistru se face cu masuri de protectie sociala pentru oamenii simpli si saraci ai provinciei moldave, prin noroiul careia consilierii popularilor europeni, adica ai Maiei Sandu, nu au calcat niciodata.

Impartaseste

Victor Nichitus a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com