Una din tragediile omenirii din secolul trecut, Holocaustul, a devenit, din anul 2004, obiect de studiu optional în scolile românesti. La nivel national si international, este binecunoscut faptul ca la Bacau, începând cu anul 2004, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau, din initiativa directorului institutiei, prof. Gabriel Stan, a organizat o serie de manifestari, conferinte, cursuri de formare continua, expozitii tematice si seminarii, dedicate acestei problematici. Profesorul bacauan de istorie este totodata autorul unicei programe de curs optional pentru liceu, aprobata în anul 2005 de Ministerul Educatiei, „Istoria evreilor. Holocaustul”.
Din aceasta suita de manifestari, câteva au avut o puternica reverberatie la Bacau si nu numai. Astfel, cu ocazia celebrarii a 50 de ani de cooperare si dezvoltare internationala a Israelului, evidentiindu-se totodata programele educationale referitoare la rasism, xenofobie, antisemitism, extrem-nationalism, intoleranta religioasa, antiislamism si antiamericanism, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a fost felicitata de Ministerul Afacerilor Externe al Israelului, prin Ambasada Statului Israel la Bucuresti.
În ultimii zece ani, institutia bacauana a desfasurat mai multe activitati în aceasta directie, dintre care amintim: programul de formare continua, acreditat de Ministerul Educatiei, „Rasism, xenofobie, antisemitism-probleme educationale; Holocaustul”, organizat în premiera nationala si absolvit de 130 de profesori de istorie si stiinte sociale, proiectul educational „Israelul azi. Situatia din Orientul Apropiat”, la care au participat deopotriva elevi si cadre didactice si care va continua printr-un parteneriat cu scoli din Israel si nu în ultimul rând o serie de întâlniri emotionante cu supravietuitori ai Holocaustului.
La acestea se adauga o serie de conferinte dedicate problematicii Holocaustului, la care au participat experti din Elvetia, Franta, Germania, Israel, România si S.U.A.
Totodata, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a fost implicata si în organizarea unor activitati cu caracter educational si civic, care promoveaza combaterea extremismului, discriminarii, intolerantei, rasismului, xenofobiei si antisemitismului.
Asadar, din aceasta categorie amintim: conferintele internationale „Rasism, xenofobie, antisemitism – probleme educationale; Holocaustul” (11 – 13 mai 2007, Slanic Moldova) si “Combaterea discriminarii si promovarea respectului reciproc si întelegerii prin cunoasterea tragediilor secolului XX, Holocaustul si Gulagul; Noile educatii în secolul XXI” (16-18 noiembrie 2007, Comanesti si Slanic Moldova), care au reunit profesori de istorie si stiinte sociale din toata tara, ce au avut astfel ocazia sa audieze expuneri deosebite ale unor experti din Israel, Republica Moldova, România si S.U.A. si la care au fost prezenti si câtiva diplomati straini din Israel si S.U.A.; Seminarul educational „Combaterea atitudinilor rasiste, xenofobe, antisemite în scolile din România. Întâlniri cu supravietuitorii Holocaustului.”, (4–5 iunie 2007, Colegiul National „Ferdinand I” si Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”), la care au participat elevi si profesori bacauani, dar si invitati din strainatate; Conferinta „Particularitatile Holocaustului în contextul românesc. Tragedia rromilor”, (6 iunie 2007, Valea Budului), ocazie cu care au fost prezentate în premiera Ghidul profesorului si filmul documentar „Dureri ascunse. Persecutarea rromilor din România, 1942 – 1994.”, realizator Michelle Kelso – regizor S.U.A., activitatea fiind destinata inspectorilor scolari, consilierilor educativi, profesorilor de limba rromani, reprezentantilor etniei rrome, elevilor, studentilor rromi si publicului interesat si nu în ultimul rând, Conferinta O.S.C.E. (6 – 8 iunie 2007, Bucuresti), eveniment la nivel înalt, deschis de presedintele Traian Basescu care, în cuvântul sau, a remarcat progresele facute de tara noastra în recunoasterea Holocaustului si predarea problematicii acestuia, amintindu-se atunci, în mod clar si programele educationale specifice. Totodata, a fost amintit programul de formare continua „Rasism, xenofobie, antisemitism – probleme educationale. Holocaustul”, cursul optional pentru liceu si manualul „Istoria evreilor. Holocaustul”.
Un alt eveniment notabil, din aceasta serie, organizat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, a fost Conferinta Nationala „Educatie despre Holocaust. Combaterea discriminarii si antisemitismului în România” (21 – 23 noiembrie 2008). Manifestarea a fost onorata de prezenta a doi diplomati straini: Julie A. O’Reagan – Cultural Affairs Officer, Ambasada S.U.A. si Jonathan Rosenzweig – Second Secretary, Cultural & Science Affairs, Ambasada Statului Israel.
La activitate au participat peste 60 de persoane, profesori de istorie si stiinte sociale, experti si formatori din mediul academic, public larg.
La invitatia prof. Gabriel Stan, ambasadorii Statului Israel, Rodica Radian Gordon, Oren David si Dan Ben-Eliezer, au venit la Bacau.
Iata câteva aspecte referitoare la vizitele efectuate de Excelenta Sa Oren David: 19 martie 2008, când în cadrul Programului de formare “Rasism, xenofobie, antisemitism – probleme educationale; Holocaustul”, acreditat de Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Inovarii, destinat profesorilor de istorie si stiinte sociale din România, Oren David a sustinut prelegerea „Relatiile bilaterale româno-israeliene. Tendinte actuale.”, 22 septembrie 2008, când ambasadorul a inaugurat expozitia itineranta „Spiritul Ierusalimului”, ce a fost gazduita de Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau, în intervalul 22 septembrie – 10 octombrie 2008 si ultima data, pe 11 iunie 2009, când ambasadorul a sustinut o prelegere cu o tematica foarte actuala, referitoare la situatia geopolitica din Orientul Apropiat, intitulata: „Statul Israel la cea de a 61-a aniversare”. La eveniment a participat publicul interesat de acest subiect, iar conferinta a fost urmata de o sesiune de întrebari si raspunsuri.
La initiativa Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, în anul 2008, Scoala cu Clasele I – VIII Nr. 15 Bacau, a capatat o noua identitate, odata cu schimbarea numelui acesteia, în Scoala cu Clasele I – VIII „Dr. Alexandru Safran” Bacau, deoarece acesta este originar din Bacau.
De asemenea, la sugestia prof. Gabriel Stan, o serie de personalitati ale orasului Bacau, au primit Brevetul si medalia „Dr. Alexandru Safran”, oferite de Federatia Comunitatilor Evreiesti din România, iar pe 29 septembrie 2009, Consiliul Local al municipiului Bacau a hotarât sa atribuie denumirea „Dr. Alexandru Safran”, Caii Onesti, o importanta artera rutiera a municipiului.
Seminarul “Minoritatile etnice si procesul de modernizare în orasul Bacau – evreii”, reprezinta o fireasca continuare a initiativelor Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, în organizarea unor activitati de aceasta factura.
El s-a desfasurat în noiembrie 2010, fiind realizat cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Bacau.
Invitat special a fost domnul Stephen Ruken, Political Officer al Ambasadei S.U.A. la Bucuresti, care a sosit la Bacau pentru a doua oara.
Scopul proiectului a urmarit valorizarea experientei, dar si a contributiilor aduse de minoritatile etnice, în special de minoritatea evreiasca, la modernizarea orasului Bacau.
În ianuarie 2012 Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat, în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau si Asociatia pentru Dezvoltare si Integrare Europeana (A.I.D.E), o suita de evenimente, precum, un seminar stiintific, un vernisaj expozitional si workshop-uri educationale, toate, în cadrul proiectului, „Bacau – o pagina de istorie recenta. Destine întrerupte”.
La activitati au participat Arezoo Hersel, Deputy Chief of Mission al Ambasadei Statului Israel si Edwina Sagitto, Cultural Affairs Officer al Ambasadei S.U.A. la Bucuresti.
În intervalul 16-19 iulie 2012, la Bacau s-a desfasurat Concursul National „Memoria Holocaustului”, Editia a IV-a.
Acesta a fost organizat de Ministerul Educatiei, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, si în colaborare cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, si cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din România.
La concurs au participat 120 elevi si profesori din întreaga tara.
O alta manifestare de aceasta factura, a fost ocazionata de deschiderea oficiala a programului de formare continua, acreditat de Ministerul Educatiei, Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii., un program complex, furnizat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau, la care au participat 30 de profesori din judetul Bacau.
De altfel, la invitatia prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau, cu aceasta ocazie, Excelenta Sa Dan Ben – Eliezer, ambasadorul Statului Israel în România, a efectuat în luna martie 2013, o vizita complexa la Bacau.
Programul a mai cuprins întâlniri fructoase cu autoritati publice locale si judetene, oameni de afaceri, de cultura, politici si de presa.
Ultima activitate gazduita de institutia bacauana a fost ocazionata de lansarea unitatii didactice auxiliare, sub forma de DVD, „Istoria evreilor. Holocaustul”, care are la baza programa cursului optional, aprobata de Ministerul Educatiei, la propunerea prof. Gabriel Stan.
De asemenea, cu ocazia trecerii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, în coordonarea primului ministru, prin Cancelaria primului ministru, directorului Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, profesorului Gabriel Stan, i-a fost reconfirmata calitatea de membru al Comitetului pentru programe educationale si parteneriate cu institutii academice, care functioneaza pe lânga acesta.
Comitetul este alcatuit dintr-un numar de pâna la 31 de personalitati reprezentative si recunoscute în domeniul studierii Holocaustului, personalitati ale vietii publice interne si internationale, cu competente si merite în domeniul studierii Holocaustului, acestea fiind numite prin decizie a primului ministru, la propunerea directorului general al Institutului, prof. univ. dr. Alexandru Florian.
Acest comitet reprezinta organul consultativ de specialitate pentru elaborarea si implementarea programelor educative, adopta planul national de programe educationale, face recomandari, avizeaza si face propuneri asupra acestora.
Si în anul 2014 Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau va organiza în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, programul de formare continua “Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii”, acreditat de Ministerul Educatiei, destinat profesorilor de stiinte socio-umane si dirigintilor din învatamântul preuniversitar.
Cursul va debuta vineri, 11 aprilie 2014, în prezenta doamnei Marjorie A. Stern, Cultural Officer al Ambasadei S.U.A. la Bucuresti.
Cu aceasta ocazie institutia gazda va marca 10 ani de implementare a proiectului ”Predarea Holocaustului în scolile din România”.
Asadar, în ultimii zece ani Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a fost implicata direct în organizarea unor activitati cu caracter educational si civic, care au promovat combaterea extremismului, discriminarii, intolerantei, rasismului, xenofobiei si antisemitismului.
Astfel institutia bacauana a avut ocazia deosebita sa-si prezinte, la cel mai înalt nivel proiectele si programele educationale, civice si culturale desfasurate în ultimii ani în acesta directie.