Pierderi si castiguri la Primaria Chisinaului

Au aparut mai multe opinii legate de motivele pentru care Andrei Nastase a pierdut alegerile pentru Primaria municipiului Chisinau. Cea mai exacta a fost facuta public de catre deputatul PPDA, Igor Munteanu, care a declarat pentru Radio Europa Libera ca înfrângerea lui Andrei Nastase în alegerile pentru capitala Moldovei este plata costului aliantei Blocului ACUM cu Partidul Socialistilor din Republica Moldova. De aici.

Textul de mai jos nu este despre pierderi ci despre posibilele câstiguri pe care Blocul politic ACUM le poate avea în urma acestei înfrângeri. Este un text în care afirm ca stânga politica moldoveneasca, statalista, nu au plecat niciodata din Primaria municipiului Chisinau.

S-a afirmat ca municipiul Chisinau este ultima reduta a românismului. S-a scris ca “în ultimele trei decenii Chisinaul a construit si a reprezentat rezistenta tiparului cultural si geopolitic european în fata tancurilor geopolitice ale Moscovei” si ca “lumea rusa nu a putut cuceri aceasta reduta în ultimii 16 ani”. De aici.

Afirmatiile se bazeaza, probabil, pe faptul ca pâna în prezent, stânga politica moldoveneasca nu a putut câstiga Primaria municipiului Chisinau. Dar, la fel de adevarat este faptul ca mai toate aliantele conjuncturale din Consiliul Municipal Chisinau nu s-au putut alcatui fara reprezentanti ai stângii.

Lozinca, „Chisinau – reduta românismului” îi apartine lui Serafim Urechean cel care a detinut functia de primar al Chisinaului din anul 1994 pâna în anul 2003. La adapostul acesteia, Urechean a reusit sa cîstige importante batalii electorale, atât împotriva presedintelui Petru Lucinschi cât si împotriva lui Vladimir Voronin. Românismul lui Urechean, unul de vitrina, ascundea în el un inteligent tertip electoral prin care a reusit sa câstige alegerile din mai 1999. Voi aminti ca Serafim Urechean, a ajuns primar al Chisinaului în anul 1994 prin decretul de numire în functie al presedintelui Snegur, motiv pentru care, în mai 1999, a fost obligat de a-si confirma, prin alegeri democratice, functia detinuta. Tertipul electoral folosit, includerea comunelor suburbane în administratia Chisinau, i-a asigurat victoria si mai târziu, în alegerile locale din anul 2003. Dupa câstigarea alegerilor din mai 1999, Urechean, primar de Chisinau, a schimbat denumirea functiei detinute în cea de „primar general”. Si a continuat sa afiseze un românism nederanjant.

Dorin Chirtoaca s-a mentinut în functia de primar al municipiului Chisinau tot datorita voturilor venite din comunele suburbane, localitati cu o importanta componenta etnica moldoveneasca/româneasca si care, în principiu, raspund mai prompt îndemnurilor electorale venite din dreapta politica moldoveneasca.

Chiar daca recensamântul populatiei efectuat în anul 2014 atesta un numar de 370 465 de locuitori ai municipiului Chisinau de etnie moldoveni/români, capitala Republicii Moldova nu a fost/este un oras românesc în sensul adevarat al cuvântului. A lasat impresia ca ar fi asa ceva. Potrivit rezultatelor recensamântului din anul 2014, 25,6 % din locuitorii Chisinaului au declarat ca de obicei comunica în limba rusa.

Componenta etnica a celor cinci sectoare ale municipiului Chisinau dovedeste amalgamul etnico/cultural al capitalei moldovenesti. Potrivit datelor de la Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, în sectoarele Botanica si Râscani se constata un numar mare de etnici ucraineni/rusi, în timp ce în sectoarele Buicani si Ciocana îsi au domiciliul mai multi etnici moldoveni/români, sectorul Centru este mai degraba un amalgam etnic în care mai predomina, înca, moldovenii/românii.

Spun înca, datorita faptului ca în perioada 2017/2018 se atesta cel de al doilea val de migratie din Republica Moldova – în aceasta perioada, potrivit Centrului de Cercetari Demografice, au plecat din Republica Moldova peste o suta de mii de persoane, tineri casatoriti, cu studii superioare si care au beneficiat de un loc de munca bine platit. De aici.

Rata migratiei economice a cetatenilor moldoveni de etnie ucraineana/rusa, cu domiciliul în municipiul Chisinau, este mica. O dovedeste rezultatul tuturor alegerilor locale pentru municipiul Chisinau – stânga politica moldoveneasca a avut mereu reprezentanti în Consiliul Municipal Chisinau. Acest lucru i-a oferit posibilitatea de a avea, în toti acesti ani, mai mult sau mai putin, acces la fluxurile financiare municipale.

Ideea potrivit careia, pierderea alegerilor pentru primaria municipiului Chisinau de catre Blocul politic ACUM ar fi un cutremur geopolitic inclusiv pentru statul român este mai degraba o hiperbola decât o stare de fapt. Este adevarat ca ea este una foarte dureroasa pentru Blocul politic ACUM si va avea repercursiuni directe pentru viitorul Cabinetului de Ministri condus de Maia Sandu. Este pretul politic al aliantei facute cu Partidul Socialistilor.

Decidentii statului român, fie ei fosti ori actuali, nu se fac vinovati de faptul ca Andrei Nastase a pierdut Chisinaul. Este responsabilitatea directa a domniei sale si a echipei de consilieri electorali pe care i-a avut alaturi.

Presedintele Dodon a sugerat ca îsi doreste schimbarea unor ministrii din actualul Guvern si preluarea de catre PSRM a unor ministere, în acelasi timp, presedintele socialistilor, doamna Greceanâi a solicitat formarea unei largi aliante PSRM/ACUM în Consiliul Municipal Chisinau, în care formatiunile conduse de Maia Sandu si Andrei Nastase sa detina functii de vice-primari si pretori. Aliante PSRM/ACUM ar trebui sa fie replicate si în Consiliile raionale.

La data când scriu aceast text, premierul Maia Sandu nu a oferit un raspuns concret doleantelor Partidului Socialistilor.

Maia Sandu are doua dificile optiuni politice: sa pastreze alianta cu Partidul Socialistilor si sa guverneze statul moldovean ori sa formeze aliante anti-socialiste cu Partidul Democrat din Moldova atât în Consiliul Municipal Chisinau cât si în Consiliile raionale. Formarea unor aliante anti-socialiste ar însemna ruperea aliantei parlamentare cu socialistii si reformatarea ecuatiei de putere din Republica Moldova prin revenirea echipei conduse de Pavel Filip în politica mare.

Reformatarea ecuatiei de putere din Republica Moldova poate fi facuta doar cu acceptul statelor care au garantat alianta PSRM/ACUM: Federatia Rusa, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com